Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gnt69 - майстор
stonesour написа:
истината е някъде по средата.
нито има смисъл да се заравят лозите, нито по магазините продават читаво грозде. пълно е с гумени хибриди от къде ли не.
ако на човек му се занимава, няма по-хубаво от домашното грозде.

тая година при мене е добре, поне в първия двор, няма много поражение по асмите, въпреки минусовите темпертури. снегът ги е запазил. утре продължаваме.
Къде продължаваме да не си почнал да го режеш. :partyman:
stonesour - специалист
аха.
прогнозата е за доста топло време в следващите десетина дни.

http://www.accuweather.com/bg/bg/teteve ... r=3/1/2017
gnt69 - майстор
Според мен е много рано аз моето го режа винаги след 22 март.
stonesour - специалист
според мен е таман навреме.
другата седмица с тези високи температури ще тръгнат соковете.
асмите са сравнително по-студоустойчиви.
дори и да има няколко дни с температури нощем под нулата, за мен не е проблем.
gnt69 - майстор
Проблема е не сокотечението а че ранното изрязване предполага и ранно образуване на листа. А ранното излизане на листа предполага че една слана може да ги порази. Не че ще измръзнат лозите. :partyman:
stonesour - специалист
слани и през април има.
и сокодвиженето е проблем.
plamen6703 - майстор
stonesour написа:
истината е някъде по средата.
нито има смисъл да се заравят лозите, нито по магазините продават читаво грозде. пълно е с гумени хибриди от къде ли не.
ако на човек му се занимава, няма по-хубаво от домашното грозде.

тая година при мене е добре, поне в първия двор, няма много поражение по асмите, въпреки минусовите темпертури. снегът ги е запазил. утре продължаваме.
Явно твоята истина е някъде по средата :) За мен има истина в това да си заравям лозите и всяка година го правя. За мен също се предлага хубаво и сочно грозде и по магазините и който не гледа лозе може наистина да си купи хубаво грозде от магазина или от произиводител, който продава излишъците от произведената си продукция.
Който гледа лозе знае за себе си коя е неговата истина, който не гледа лозе също знае коя е неговата истина.
Като цяло едни почнаха да си режат лозята сега, това е тяхната истина. Други все още не са почнали и това е тяхно право на решение кога да го направят. Аз още не съм си отривал лозите, но другата седмица ще го направя, нито ще ми е рано, нито ще сбъркам, но това по мое мнение. Важно е всеки да вземе за себе си лично решеие кога какво ще прави и да се радава на плодовете на труда си или на това, което си е купил от магазина.
preslav - майстор
Аз, за сега, само съм си купил лозарски ножици и съм намерил човек, който да научи жената как се оправя асмата. Грозде като на Инфомара съм виждал само на пазара. Повече ме влече към гората и цветята отколкото към пипера и домата, нооо както се казва мъжкото развитие е в три етапа - гъзар, курвар, лозар, може и рибар или градинар.
Готино четиво се заформя - попивам всякакви акъли, съвети и мурафети.
infomar
hidrazin написа:
infomar написа:
Не споделям твоите размисли. Добре те разбрах и първият път....
Точно нищо не си разбрал.
На твоето му се вика пенсионерска работа. :-D
Аз, пък и вероятно много други хора не могат да отделям толкова много време..........
:partyman:
.......
Иначе колко грозде ще изям - 10, 20 килограма? Кардинал - цена на пазара 2.00-2.20.
Да кажем че изконсумирам даже 40 килограма - няма и надника за един работен ден.....
Всеки да се занимава с каквото разбира или каквото може. Със всичко не може.
Виж тук удари десятката.
Наистина е пенсионерска работа - напълно си прав.
Няма никакъв смисъл да отглеждаш нещо, когато не си до него и отделяш време и средства за превоз само събота и неделя. Тогава се "убиваш" от работа, не, че не става, но и аз не го одобрявам.
Аз лично отглеждам всички тези неща, не защото не мога да си позволя закупуването им от пазара или другаде, а защото нямам друга работа, интересно ми е да го правя...занимавка за удоволствие, а не на сила (чувството е съвсем различно когато консумираш нещо вкусно, което сам си произвел) и това е един нов за мене свят коренно различен в този в който живях преди (ако някой ми бе казал, че ще го правя преди десет години, щях да му се изсмея, но виж как се променят нещата.)
Всичко което съм направил е със собствените си ръце почти без чужда помощ, само със съветите на този форум - измазване, ВиК, заваряване, плочки, боядисване, ламинат, врати боядисване, външна топло изолация, поливане, печене на хляб, купуване колата и каквото се сетиш друго по къщата. Е, не е като да ти го прави майстор, но мен ме устройва.
Но да се върнем на десертните лозови асми, че ще ни бият за отклонението.
Темата е насочена към тези които отглеждат десертни асми не издържащи големи студове. Не е към такива като теб, за което ме извини.
Относно издръжливи на студ сортове десертно грозде - имам 6-8 асми с "Молдова" - и тя ако не я зария измръзва, или ако не, то се мъчи с възстановяването си и плододава малко. Това което пишат по сайтовете - "студоустойчиви" е тинтири минтири реклама за лековерници. Много зависи от мястото, но каквото и място да е, ако хване една седмица студ -20/-25 гр. и не е зарита каквато и студоустойчива асма да е.. ще даде фира. Наблюдавам месни "герой" които се изхвърлят, че техните асми издържали на студ - на думи издържат, но когато отида да видя дали е така... се оказва "я.. то тя измръзнала". Т.е. малко послъгват... от мързел. :partyman:
От друга страна ми казваха, че от десертно грозде вино не ставало - оборвам го веднага. Такова хубаво вино става, че който го опита не вярва.... За ракия няма да споменавам.
plamen6703 - майстор
infomar написа:
От друга страна ми казваха, че от десертно грозде вино не ставало - оборвам го веднага. Такова хубаво вино става, че който го опита не вярва.... За ракия няма да споменавам.
Няма смисъл да оборваш това дали от десертно грозде става или не става вино. Вино вече правят и без да ползват грозде :-D
Същата работа и с ракията, ракия вече се прави от всичко, преди години като учех в Ленинград правехме самогон от хляб :)
Пак преди години на едни "ракиджии" им се пиеше сливова ракия, накиснах сушени сливи /нямаше есенция/ в гроздовата ракия да престоят и казаха страшна сливова ракия си изварил...
Попаднали ми бяха няколко варела с глюкоза от захарен завод... такава "кайсиева" ракия сварих, че още питат за нея :-D
Та по въпроса за хубавото и за става и не става, всичко е до вкус, а както казват братушките, на вкус и цвет товарища нет :-D

Тема "Успешно зазимяване на десертни сортове асми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: