• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
plamen6703 - майстор
Ами кривата лопата е за изгребване на събрани отпадъци, за пълнене на кофи с бетон, ако забъркате да отлееете нещо... за такива неща :)
А за дървата може да ги подредите и покриете отгоре с нещо да не ги мокри дъжда... все пак нали ще ги и ползвате за горене, няма да стоят с години покрити :) По деликатната тема, гледайте да не е близко до оградата на съседите и да не е близко до вратата на кухнята :)
Удобно място е около оградата към пътя да може след време като се понапълни да повикате "маслобойната" да изчисти ямата :)
infomar
Не знам къде ви е мястото и дали сте големи мераклии или е моментно явление.

Без тоалетна не се живее.

За да ви е комфортно, най-икономично и удобно е да си купите някоя караванка - вътре в нея си има баня, тоалетна,мивка, хладилник, печка, бойлер, фурна, отопление, легло за спане, шкафове, телевизия, компютър.... т.е. всичко което ви трябва за една двудневна почивка (в моят кемпер съм изкарвал и месец). Ще ви върши много добра работа докато си построите нещо стабилно. С удобствата в нея няма да се отчаете от селските неудобства.Поне първите 5-7 години (докато си построите нещо) ще се радвате на селската идилия при сравнително добри удобства.

Ето ти нещо примерно ...

Изображение Изображение
Изображение

http://prikachi.com/images/500/9079500z.jpg
http://prikachi.com/images/501/9079501V.jpg
http://prikachi.com/images/502/9079502u.jpg
http://prikachi.com/images/503/9079503Z.jpg

Има и евтини на добра цена, има и по-скъпички - т.е. за всеки вкус. Има много сайтове които предлагат какви ли не.
Вкарвате вътре 220 в. и водата...и си гледайте живота и градинката.
vbs - напреднал
infomar, обмисляхме караваните.
Още не сме ги отхвърлили напълно като временно решение. След време, дано не са наистина 5-6 години, не знам какво ще я правим. Остава си вечно наша.
На мен лично не ми са дават десетина хиляди лева, с които бихме могли да си направим една прилична лятна кухня. Или едно малко помещение в двора за тоалетна и баня.
Но всичко ще се реши след като конструктор каже има ли шанс и на каква цена можем да използваме постройката която имаме.

Засега искаме да разчистим двора, защото наистина е труден дори за преминаване, камо ли да седнеш някъде.
Даже вече мисля, че може и да бодна още сега някъде някой домат и подправки.
През живота си не съм правила такова нещо, но едва ли е чак такава философия. След като изчистят шубраците ще послушам съветите от темата и ще намерим някой да го изоре и заравни.
plamen6703 - майстор
За домати е още раничко да се боднат навън, но може една леха с магданоз да си направиш, арпаджик може да боднеш, копър, репички...ако имаш желание да се занимаваш, може и друго... За постройката няма начин да няма начин, ще измисли проектанта нещо, стига в пари да не е като да строите нова постройка :)
Делян - специалист
Виж сега, ще ти дам съвет, като човек вече минал по твоя път. Пък и гледам, че си фен на копането... :wink:

Не се хвърляй на юруш да разчистваш целия двор. По принцип вече е късно, но все пак избери си 10-ина квадрата от градината, където да сееш нещо. Отесай грубо тревата с мотиката, обърни с правата лопата, където излезе корен - вади. Изчакай 2-3 дни да изпръхне почвата и след това накопай с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, което се покаже. На другия ден пак го мини с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, и така довеждаш почвата, както казват "до градинско състояние". И тогава сееш каквото си избереш.
Есента минаваш още 10-20 квадрата, другата ранна пролет още 10-20 и т.н. Бавно, но славно и няма да се изгърбиш от работа. През останалото време само прекопаваш леко, за да го поддържаш да не буреняса пак.
Химиите ги остави, комшията се опита с раундъп да си поддържа мястото, но освен че му изсъхнаха всички цветя, че и асми дори, двора му прилича на афганистанска пустиня - изсъхнали бурени, носени от вятъра...
Аз по този начин си направих моята градина, а сега и лозе садя на такова място. И то само в една неделя, и то заедно с другите ремонти, които върша.
Успехи!!!!
infomar
Здравейте,
Колегата ви написа как да постъпите и е прав.
До моят двор имаше едно запустяло място което го купи едно възрастно семейство. Беше пълен с елани и какви ли не храсти и тръни с височина до 2 метра лятото. Работеше им се, не ги мързеше, но като видяха колко могат да изкоренят за ден се отказаха. Платиха два трудодни на едни здрави роми и те с една резачка изрязаха всичко до основи, после използваха когато кооперацията ореше с големият плуг и го гиголваха, но голям зор с корените. Остана им в последствие ежегодният проблем с тревата, но това се решава с постоянство. Добре, че трактора бе от големите. Всичко свърши за една седмица. Платиха някой лев, но решиха проблем който искаха сами да оправят, но се оказа, че не е по силите им.
Относно караваната - вие си решавате. Просто ви предложих нещо в което да се подслоните когато отивате сега и меракът ви не ви е напуснал. Има такива и за 3-4 хиляди лева. После ако не я продадете ще ви остане като "къща за гости". Вие си решавате.
Аз когато купих къщата правих ремонт 4-6 месеца, като повечето време живеех в кемпера си. Ако не беше той с удобствата щеше да ми е доста трудно
Желая ви успех!!
vbs - напреднал
infomar, благодаря за съветите и пожеланията!
Аз също желая на теб и на всички отзивчиви хора в този форум, успех в начинанията, без значение дали си строят тоалетна, палат, или си сменят плочките в банята!
Ние наехме един човек с резачка и той от вчера започна за два -три часа да разчиства двора.
Засега ми прави много добро впечатление, изглежда разбира много повече от нас, кое какво е , дори и без листа.
В следващите няколко дни няма да може да работи, но не го притискаме. След като приключи ще търсим багерче ?? да извади големите коренища, а после нещо, с което да изорем, за да извадим и по-малките корени. В селото няма коопирация и ще трябва да търсим някъде другаде. Обяви ли да гледам се чудя, или да обиколя селата в района?
Надявам се скоро да мога да се похваля с някакъв напредък.
infomar
Питайте живеещите на около от къде ползват подобни машини, по-евтино ще ви излезе ако дойдат от съседното село, от колкото от града.
Правилно сте се насочили, на ръка става но за година време....
  vbs - напреднал
Делян, не съм фен на копането, бе човек! Пламен ме набеди , че изпитвам извратено удоволствие да бъхтам с мотиката, а аз дори още нямам мотика!
Иначе ще се пробвам на малко парче, първо с нещо просто. Засега почвам с копър и магданоз. Някъде през май ще сложа и два-три домата, но първо трябва да разбера как се садят и как се гледат.
vbs - напреднал
От инструментите , които прегледах по Хоуммакс, Практикер , Бриколаж не можах да си харесам истинска здрава мотика. Всичко ми се стори толкова кекаво, че се отказах. Нямам време в моента за пазара Кирков??? или някъде другаде? По строителните борси дали се продават?
В селото такъв магазин няма.
Искам да взема и две брадвички, голяма и по-малка.
Моля за съвет за някои от тези
http://suneuropa.com/category/85/bradvi.html
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "От запустял двор - градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: