Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
toolegittoquit - майстор
Keresteliev написа:
Неблагодарнико, да ти изтъквам интелектуалните предимства, пък после да ме прискрипваш ...
:prayer: :prayer: :prayer:
hidrazin - майстор
Ай ся оставете трола на мира и да си оди в дупката... :lol:
А видеото с 14-годиншата "косачка" може да се изгледа тук:
Rise of the Scythe
В тубата звукът е премахнат заради авторските права на Боб Дилан.
Използвани са 14 секунди от песента му "Blowin' in the Wind"
Просто красота!
:partyman:
koveslav - майстор
Чувал съм твърдение,че само при два вида дейности се натоварват всички мускули в човешкото тяло-плуването и косенето.
Като всяка друга дейност и косенето си е чалъм,а не проста хамалогия.Ако владееш занаята,можеш да косиш с часове без да се преумориш,ако не-няколко метра са ти достатъчни,за да капнеш.
Не знам виждали ли сте няколко косача,косящи един след друг в синхрон-уникална гледка е.Баща ми,дядо ми и вуйчо ми косяха заедно и правеха кампании за прибирането на люцерната.Косяха с часове,а следобяд слизахме пеша на язовира за риба.Не си спомням някога да са били "смъртно уморени" от косенето....
ПП В нивите на добър стопанин няма случайни камъни и големи неравности!
kartechar - специалист
По повод казаното по-горе, се сещам за разказа на един мой познат (лека му пръст). Та събрали се 5-6 юнака, взели 3литра ракия, 2 каси бира, мезета и отишли да косят някаква ливада (действието се развива в Балкана). Косили, дърпали, маали като изоглавени и към обед, капнали от умора, седнали да пладнят :partyman: . Ливадата - окосена до никъде и то, по думите му, все едно патки са я дърпали :shock: . Докато разпивали, минал един дребен старец с калпак и агнешко кожухче, погледнал ливадата, погледнал нашите хора, погледнал софрата :? , па рекъл:
- Еййй, момчета, аз тази ливада едно време с една стомна вода самин я косях :lol: !
Та, както каза koveslav, тази работа също си има чалъм и си иска майстора :-D !
toolegittoquit - майстор
Някои хора наистина по-добре да работят с ръчна коса. Ей го, братчеда косачката му спряла да работи. Отварям, гледам - тя нещо леко с масло се дави. Отварям пробката на маслото, а то едно такова тънко..Питам го - какво масло има вътре..Той - "Мчи беше малко и налях от тубата хидравлично, дето го ползвам на верига на машинката.." Аз - "Ко, не?!" Тя за това се дави, то това тънкото масло си минава през сегментите. Дърпа, тя щеката направо се вдига - компресията в картера и масло се лее в карбуратора. :evil: :evil: Източих го, накарах го да вземе поне М10 да сипе. Ще видим, дано няма щети по двигателя.
Та, долял човека масло и тя спряла да работи. :lol:
koveslav - майстор
Чалъмлията и тертиплията и с ръчна коса и с косачка ще косят еднакво добре.Обратно-некъдърния и мразещ труда и с най-добрата ръчна коса и с най-модерната косачка ще ти орезили нивата.Виждали ли сте окосено с косачка с тъпи и неподдържани ножове и с ненастроен хедър? Не одърпана ами оакана нива след него,намотани,развлачени и объркани откоси,неокосени чимове по две педи височина и всяка неравност му пречела....Палцевата косачка е чалъм отвсякъде и си иска и заточване и настройки с прецизност.Ръчната моторна коса с корда на такъв пък му натежавала бързо.... Абе както казва дядото в оная реклама "Не става само с ядене синко.....иска и...."
iivanov - майстор
Може ли да се включа и аз ?
Спор няма , момата е арна . Да я фанеш под черешата ... и десет деца да ти народи . :-D Обаче тук сравнявате несравнимото . Ръчна коса с моторна , косачка с ръчна ,моторна коса с косачка .
На мторната коса не и е силата в правене на откоси - тя е по-скоро за разчистване на труднодостъпни места .Е има и ножове за правене на откоси , но ако се стигне до там , ще си извикам косачка . А аз през това време под черешата с момата .
Респект и уважение пред косачите от старо време ! Обаче не могат да се мерят с производителноста на съвременните машини .
А на клипа , дето го качи Лазар , накрая се вижда , че косача с ръчната почна да преплита краката . :-D
hidrazin - майстор
Разбира се че не може да се мерят по производителност. То и аз никъде не съм го твърдял ама е красота да го гледаш...
За ръчните коси - ми аз още използвам една от оно време.
Незаменима ми е за определени случаи. Например идва времето да на черешите.
Докато извадя тримера, да му направя бензин и масло, да проверя кордата, да го запаля ... ми вече съм окосил под черешата с косата. :-D
А тя си ми седи под един навес закачена на един пирон.
Не че съм "велик" косач ама става много по-бързо за такива малки площи.
Виж обаче ако ще кося тротоара (100-120 квадрата), определено ще запаля бензиновата коса. :shock:
:partyman:
toolegittoquit - майстор
koveslav написа:
...и мразещ труда ...
Никой не обича труда. Всеки го мрази и техническият прогрес е дело на чистия, неподправен мързел.
Не знам да има човек, който да се радва на това да хамали.
iivanov - майстор
hidrazin написа:
...ама е красота да го гледаш...
... тези пищни форми , които напират под блузката . И тези яки прасци - гордо украшение за всеки мъжки врат . :partyman:

Тема "Нов вид тревокосачка - работи без ток и бензин. Ползва се дори от жени." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: