Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
Вдигнали са цените, явно, моята преди 5 години дойде към 700 лева.Моята с 30 я карам рядко, но върви доре, не съм имал проблеми.Я чукни в Гугъл магазин ХРИСТОДОР и виж там цените може да по-ниски.
Virtex - майстор
infomar написа:
...
Четох една стара тема ( където пита за избор на фреза, както съм аз в момента :-D ) , и макар малко в страни от темата:

Има ли предимство наличието на задна скорост ? И може ли без нея.

Питам, понеже всички мотофрези с 2+ скорости са над 50кг, съответно големи. Мястото при мен е относително малко за 2-3 пъти в година се чудя една 5.5+ к.с. мотофреза няма ли да дойде голяма...
infomar
EDI написа:
Вдигнали са цените, явно, моята преди 5 години дойде към 700 лева.Моята с 30 я карам рядко, но върви доре, не съм имал проблеми.Я чукни в Гугъл магазин ХРИСТОДОР и виж там цените може да по-ниски.

Там сега е 820 лева и около 53 килограма тегло...

Имай в предвид, че основно я взимам за работа на малка ширина и никога няма да работи на голяма. Texas Hobby бе идеална за случаят, предна, задна, мощност, но ме смущава редукторът. До сега не се бях замислял, че червячните не са много сполучливи. На много места във форумите срещам мнения, че при внезапно спиране на мотичките поради заклинване в коренища или др. причина, като най-слабо място се пукат/чупят от там. Шведската "McCulloch" (25 кг.) от тази гледна точка, четох мнение в един форум, че е двойно осигурена - ремък и верига. Обикновено ремъкът приплъзвал в подобен случай. Считала се като модел доста сполучлив - може би не само този малкият, а по принцип, защото гледам, че цялата серия е с еднакъв вид.
infomar
Virtex написа:
infomar написа:
...
Четох една стара тема ( където пита за избор на фреза, както съм аз в момента :-D ) , и макар малко в страни от темата:

Има ли предимство наличието на задна скорост ? И може ли без нея.

Питам, понеже всички мотофрези с 2+ скорости са над 50кг, съответно големи. Мястото при мен е относително малко за 2-3 пъти в година се чудя една 5.5+ к.с. мотофреза няма ли да дойде голяма...
От своят опит ще ти кажа, че и моята земя не е голяма и една "Гардения" 7к.с. китайска която имам от 5 години ми идва много голяма и тромава. Земята е мекичка, без камъни, коренища и иска само едно разрохкване пролетта преди садене и есента след прибиране на реколтата. Аз за себе си почти твърдо реших, че "McCulloch" от два коня ще ми върши добра работа, но ще изчакам за още мнения. За теб ако ти се вижда малка мощността, си вземи нещо до 50 см. около 4 к.с., но гледайки вече за наличие на верига, доста се затруднявам от към модел в този среден клас фрези, че цените нещо доста са скочили последните години.

Наличието на задна скорост при по-тежките машини (>30 кг) считам, че е задължителна, а при леките (10-25 кг.) може да се мине и без нея.
За Тексаса се убедих, че няма какво да чакам - не е с верига, както се вижда от справочникът за резервни части, само ме будалкат. https://www.texas.dk/sparepart/tegninge ... 00_kpl.pdf
Последна промяна от infomar на пет окт 27, 2017 3:10 pm, променено общо 1 път.
Virtex - майстор
infomar написа:
Наличието на задна скорост при по-тежките машини (>30 кг) считам, че е задължителна, а при леките (10-25 кг.) може да се мине и без нея.
Това е ценна информация, мерси.

Вероятно ще взема някоя по-лека, може и аз да се насоча към McCulloch-а, жалко, че няма къде да я видя наоколо.
infomar
Virtex написа:
infomar написа:

Вероятно ще взема някоя по-лека, може и аз да се насоча към McCulloch-а, жалко, че няма къде да я видя наоколо.
При тази която имам, ако нямам задна скорост имам големи затруднения когато стигна края на реда и от пред няма място, или няма как да завия обратно. Реже земята като масло на втора скорост....
Последният път имах проблем - падна ми едно болтче на лоста за превключване на скоростите и точно в края. Опитах се да я върна... голям зор да я издърпам един метър. Така бе задълбала, че без ход, няма как да се извади. Но тя си е тежка - около 60 килограма. Със задната скорост няма никакъв проблем - сама си идва в началото, само гледаш да не паднеш когато вървиш на зад. Пак като шведската, тя си е с ремъци и верига... нищо, че е китайска, до сега 5 години ме ме е зарязвала с никакъв проблем, но и аз не съм я товарил много - по 4-5 часа на година.
Последна промяна от infomar на пет окт 27, 2017 3:33 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
При "McCulloch" мощността отговаря на обявената мощност. При другите марки китайско производство мощността е само обявена като мощност, но колко отговаря е под въпрос. Имам снегорин "McCulloch" прилично се ползва, изтече му гаранцията и не е помирисвал сервиз.Същото положение е и с храстореза на "McCulloch".
nikel - специалист
infomar написа:
nikel написа:
Преди три години си взех електрическа фреза с ширина 30 см. и все още ми върши много работа за окопаване на по тесните участъци от двора , а те са 50% от целия зеленчуков сектор който обработвам.
Например това.
Здравейте,
С каква мощност е вашата фреза и имате ли забележки, че не е достатъчна за окопаване на тези участъци?
Мощността на ел.двигателя е 1,4 кW.,но аз съм обогатил почвата в повдигнатите лехи с течение на годините с оборски тор, пясък, дървесна пепел и други подобни и се га не се степва ,а си стои бухкава.
В едната леха излезе някаква детелина /не и знам името/ става висока 3-4 см. и много задържа влагата.
Ако и науча името ще засея всички лехи с нея.
Късмет.
Virtex - майстор
nikel написа:
В едната леха излезе някаква детелина /не и знам името/ става висока 3-4 см. и много задържа влагата.
Ако се качи снимка може някои да я разпознае и да се разбере вида.
infomar
Virtex написа:
infomar написа:

Днес пробвах да видя какво усилие изисква връщането на фрезата обратно когато няма възможност за обръщане в единият край и се оказа доста смущаващо.
То наистина тази с която пробвам е двойно по-тежка, но усилието е доста голямо да се придърпа освободена фреза назад във вече прекопаната леха. Първо, че земята е доста мека и започваш да я тъпчеш жестоко, понеже е необходимо да упражниш усилие и не става лесно, и второ това споменаване на "майката" на фрезата става доста често. при мен придърпването трябва да е на около 5-6 метра.
С тъга установявам, че дори с по-леката 25 кг. фреза придърпването назад няма да е толкова лесно колкото пишат в книгите и интернет. При мен половината от тесните лехи са затапени от единият край и е невъзможно да обърнеш фрезата обратно. До сега с наличният заден ход ставаше лесно и нямах проблем.... но, ако закупя без заден ход, ще е проблем.
Та, просто се чудя какво да правя.
Явно ще трябва да търся нещо със заден ход, но освен TEXAS HOBBY 480BR, не виждам друга от този тип с малък обхват. Разпитах на едно-две места, където ремонтират фрези и ми казаха, че от този модел до сега не са ремонтирали редуктор, но те едва ли са много разпространени.
Гледайки си земята и не виждайки наличие на коренища, камънаци и др. подобни проблеми, се чудя дали ще имам проблем? Датчаните толкова ли са глупави за да я направят по този начин? Няма да я давам на други, защото няма да знам къде ще я ползват.
Дилемата се задълбочи.

Тема "Препоръчайте мотофреза с работна ширина 30-38см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: