• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Мерси.
На снимките които си ми показал на линка след 3 тата са такива, за които питам.
По 2 маркуча на вада.
т.е за всеки ред пипер/чушки по маркуч. Има и такива с един маркуч на вада общ за 2 та реда пипер/чушки
Изображение
Изображение
Според теб и един стига така ли?
Това поне ще спести малко играчка.
А до колко метра мога да държа на ф16. Т.е. мога ли един да го навъртя с колена (или тройници) през всички редове. Да речем до към 200 м. обща дължина.
Аз взех ф16 твърд и ф16 без отвори за снадките, мисля да ги направя с 3 ници. Но не знам на какви групи да захранвам с по-дебела тръба-маркуч. До 200м ф16 на група добре ли е? Маркуча го дават до към 250 м дори май и повече.
Тези в полето май са по повече метри.
nv952 - майстор
miroki написа:
Според теб и един стига така ли?
Според мен една е достатъчна,но може някой колега друго да мисли :wink:
miroki написа:
А до колко метра мога да държа на ф16. Т.е. мога ли един да го навъртя с колена (или тройници) през всички редове. Да речем до към 200 м. обща дължина.
Всичко е възможно-ама дали ще ти текне вода навсякъде не знам :roll:
Имай в предвид,че всяко коляно или тройник са съпротивление за водата :!:
Тъй че аз бих го направил така.Пускаш една магистрална тръба и от нея си пускаш тръба към пипера.Поне аз така гледам че са направени всички полета с капково.
А ти от къде мислиш да взимаш вода.
Помпа? какъв дебит има?
Също така и налягане ще ти трябва ако ще ги поливаш всички на 1 път.
до колкото разбирам няква нива ще сееш :?
miroki - майстор
Ехе, не е нива, двора е.
1 декар е но с къщата, и е равно. Поливното е много по-малко.
500 м. маркуч ще ми стигне. И 10 тина дюзи ще правя като дъжд на местата с чесън, лук, ягоди и др. без редове. Но още не са пристигнали.
Поръчах още един маркуч 500 м. за 40 лева ще го видим.
Просто гледам, че на нивата с един маркуч карат по 200-300 и повече метри и се чудя защо да не може с един в градината. (това за преходниците е вярно, че пада).
За съжаление двора е парцелиран и всяко нещо се сее на различно през 3-4 години и не става да опъна дълги редове. По нататък точно така ще ги направя от край до край.
Кладенеца, едната помпа е 90 л/м другата 60.
Но за начало ще пробвам от чешмата да видя как става. Че се регулира плавно.
Ако не стане с нито едното, ще сложа бидоните на високо и пак проба.
Понеже няма да направя всичко за този сезон, ще помага чешмата и бидона.
Според сметките имам макс. 100 литра на минута разход с помпа 90 литра ще стане добре, стига да падне налягането. Но мога да направя 5 или 10 кръга и да се полива с бидон всяко нещо едно след друго. Едно е да натискам копчето на помпата да пълни бидона, друго е да местя маркуча.
Понеже имам тройници - тетки за твърда тръба, ще пробвам дали стават на мека, че излиза пъти по-евтино.
Един въпрос, как копаете? Че нещо с толкова тръби ми е чуденка? За съжаление с маркуч през 10 см. за плевелите няма разлика капково или не. Елиминира се единия плюс. А копаенето ми се вижда голям минус. Или има и някой трик за това?
nv952 - майстор
miroki написа:
Един въпрос, как копаете? Или има и някой трик за това?
Има трик :-D трик 1
трик 2 - http://www.olx.bg/kanalokopatel-pod-nae ... -i59419932 или това(цък) а според мен просто викни няколко съседи или приятели и една каса бира с мезе и си готов :wink:
hidrazin - майстор
1. Всеки капков маркуч си има спецификации. Там си пише колко е максималната дължина на една линия.
Тя зависи от дебита на капкообразователя, работното налягане, разстоянието между капкообразователите, диаметъра на капковата тръба, денивелацията на терена, какъв коефициент на равномерност е приемлив.
Може да е и 60 метра, може и да е 400 метра. Поискай си тези данни от продавача.
2. Ако присъединяването на лентов маркуч можеше да става с тези тройници за твърда тръба, нямаше да продават такива за мека. Купи си такива.
3. Във всички случаи ще ти трябва филтър и регулатор на налягане. Тези лентовите маркучи хич не обичат налагане над една атмосфера.
4. Копане, копане, колко копане? Маркуча не пречи чак толкова за прекопаване и разрохкване.
Пък поле ако мулчираш така или иначе няма повече да копаш.
5. Какво за плевелите? И при 10см и при 50см между капкообразователите пак са мноооого по-малко.
nv952 написа:
...Има трик :-D трик 1илитрик 2 или това(цък) ...
Няма никакви трикове защото няма и никакви работещи линкове. Също като тъпия ти фейсбук.
:partyman:
nv952 - майстор
hidrazin написа:
nv952 написа:
...Има трик :-D трик 1илитрик 2 или това(цък) ...
Няма никакви трикове защото няма и никакви работещи линкове. Също като тъпия ти фейсбук.
Да ...вярно е :prayer: Но ги редактирах докато си писал мнението :wink:
а за фбука :? не знам защо така мислиш...аз като цъкна си работи :|
themask - специалист
hidrazin написа:
Ахахаха, бруталист :mrgreen: Ще го отдадем на понеделнишко настроение :)
nv952 - майстор
themask написа:
hidrazin написа:
Ахахаха, бруталист :mrgreen: Ще го отдадем на понеделнишко настроение :)
Важното е че човекът помага-Ок?
Вече съм му свикнал на характера :-D
Ако аз си замина или пък някой друг дето само пита...голямо чудо :wink: ама без хидрата ще е скучно!
iivanov - майстор
nv952 написа:
Ако аз си замина или пък някой друг дето само пита...голямо чудо :wink: ама без хидрата ще е скучно!
Не му четкай толкоз задника , чи ши лъщи на слънциту и ш'събира гарги. :-D
nv952 - майстор
iivanov написа:
nv952 написа:
Не му четкай толкоз задника
хич не го четкам! :yawinkle: Това ми е мнението.
Още когато се регистрирах разбрах че е човек който помага много а и сега като мина време това се потвърждава...пък че дрънка малко повече ... :partyman:
Ай да не го хвалим много,че вместо да ходи ще лети :-D
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: