Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lpoik - специалист
чет май 14, 2020 3:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет май 14, 2020 2:11 pmlpoik написа:
:? :partyman: Почнах да садим доматите! Така добре ли е?САДЕНЕ ДОМАТИ.jpg
Се е хубу, мя що вада, мулч и капково предполагам?
Нямам капково с маркуча и пълня вадата. Ще пробам нали съм начинаещ. :? :partyman:
preslav - майстор
чет май 14, 2020 3:29 pmlpoik написа:
Нямам капково с маркуча и пълня вадата. Ще пробам нали съм начинаещ. :? :partyman:
Ще стане, но ще ти е малко усилно с обслужването на доматите (пичладисване, пръскане, бране и т.н.). А, и гледай водата да не отива само в един от корените.
lpoik - специалист
чет май 14, 2020 3:54 pmpreslav написа:
чет май 14, 2020 3:29 pmlpoik написа:
Ще стане, но ще ти е малко усилно с обслужването на доматите (пичладисване, пръскане, бране и т.н.). А, и гледай водата да не отива само в един от корените.
preslav --Благодаря,лъч надежда.Колкото за обсужването,никой ме не гони.Наздраве. :partyman:
nikolov333 - майстор
Някой знае ли защо покафеняват така иглолистните.. Сях ги миналата есен, но местото е с много влага в почвата май..

Прикачен файл

received_2551693345084199.jpeg
preslav - майстор
пет май 15, 2020 12:44 pmnikolov333 написа:
Някой знае ли защо покафеняват така иглолистните.. Сях ги миналата есен, но местото е с много влага в почвата май..
Би трябвало влагата да не им е проблем, поне на такава информация съм попадал, като се даваха примери с иглолистни растящи в блатисти места, но от иглолистно до иглолистно все пак има разлика. Доколкото ми е известно не са придирчиви и към почвата, от вредители сами се пазят, но не винаги успяват. Допитай се в някоя агроаптека, вероятно има подходящи препарати срещу гъби и червеи.
nikolov333 - майстор
Пффф... па от Гърция ги докарвахме и би трябвало там да са по жеги от нашите, ама покрай морето може и да не е така..

Според мен най-вероятно е заради южното изложение, макар че точно от юг към тях пада сянка от огромен орех и реално през дена не ги напича много от юг и от изток. По-скоро от запад са на открито следобед..

Прикачен файл:
IMG_20200515_174320.jpg

Наличието на зависимост между
разпространението на изсъхналите
иглолистни гори и изложението на склоновете,
показва недвусмислено връзката на процеса
на съхнене с климатичните условия. Данните
от 2017 г. показват, че почти три четвърти от
изсъхналите гори се намират на южни (25%),
югозападни (24%) и югоизточни склонове
(17%). Останалите до 90% се допълват от гори
разположени на западни (14%) и източни
склонове (9%). Едва около 10% от засегнатите
територии са разположени на северни
склонове, 5% на северозападни, 4% на
североизточни и само 2% на изцяло северни.
Този факт се обяснява с различията на
микроклиматичните условия при съответно
изложение на склоновете, като разликата в
месеците на годината между северни и южни
склонове по отношение на температурата
може да достигне няколко градуса.
Интересен е и фактът, че от 701 единични
изсъхнали дървета през 2013 г., при 80%
от тези разположени на северни склонове
няма развитие на нови короядни петна
около тях. Най-вероятно поради по-ниските
температури през зимните месеци, което
не е позволило на насекомите да оцелеят.
Анализът може да продължи в посока
микрорегионалните особености на релефа
влияещи върху климатичните условия -
билни части, орографските характеристики
определящи възникването на температурни
инверсии, наличие на речни долини,
разчлененост на релефа и други. Също
така от значение са типа и физическите
характеристики на почвите, наличието
на ерозионни и свлачищни процеси,
разпределението на преобладаващи
типове земно покритие и други.
Всички тези параметри могат да бъдат
моделирани лесно и в тяхната комплексност
единствено в ГИС среда. Подобно изследване,
в което екипа на GEO Polymorphic Cloud
участва е направено за района на Кресна,
резултатите, от което може да видите тук:
https://www.facebook.com/
GeoPolymorphicCloud/
posts/1235657449879288
lov - майстор
Като ги взехте от разсадника проверили дали корените не са увити в платно.. Правят го този номер за да стимулират растението да развива по бързо надземната си част като ограничават коренището му в малък обем. Някаква изкуствеана материа е която не гние. Част от корените успяват да я пробият но все пак като нарасне дървото му пречи на корнището. някой път така се в врастнало в него че трябва да остсраниш плата да го видиш. Те така третират повече цветята но се ползва и при дръвчетата. Гледаш го 3-4 години и после умре защото не си развива добре корените.
За почти всички видове важи правилото докато са мънички слънчево но не пряка слънчева светлина. В разсаднъците са на гъсто и така се пазят едно друго. В гората същото и като поникне семката си стои на сянчица и прави корени и като му се отвори шанса някое друго дърво за загине или бъде отрязано полудява да расте. Западното изложение си е с най много слъчице. Може от това да е и дано се оправят.
nikolov333 - майстор
Не бяха с платно, а с големи пластмасови меки кофи и като ги извадих от кофите корените им си бяха добре, даже най-високото, което съм снимал бяха избили от кофата корените, понеже е стояло 3 години в нея и му беше тясно вече.. Може и да сбъркахме при засаждането, понеже им сложих пръст със пясък и стар тор, но пък магнолията се хвана без проблем. Мястото е с доста влага в почвата, та не знам от какво да е.. Може и да им се слагат някакви добавки за тоя проблем..?
borchoyor - специалист
пет май 15, 2020 12:44 pmnikolov333 написа:
http://viaranews.com/?p=345317&amp провери ли за гадинки????

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: