Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
vlax - майстор
Браво,много хубав парник. =D> Със здраве да го ползваш.

Бях се зарекъл никога да не си правя или купувам парник,но като гледам снимките ти,почвам да се изкушавам и замислям.Какви са размерите му?Тоя захранващ маркуч защо не го вкопаеш в земята да не го прескачаш.Не баш тоя,а маркуч ппр или пе.Няма ли да е по-удачно да слагаш мрежа за краставици,вместо тази метална конструкция, която си направил за краставици и сезал?
Още веднъж =D> .
:partyman:
kr1100 - майстор
[quote=mikluho ..
Ето снимки.
https://photos.app.goo.gl/KUJ3tR8Qq2Z3mvBY8
[/quote]
Въпроси и препоръки.
1. Полипропиленовите тръби сами ли са или има вътре арматура? Дори и да има ф при сняг ще поддаде. Задържа се горе на билото и на 15-20 см от 2 те страни надолу / там е по-малко/. Не знам колко е устаийчива на бурен порив и постоянен силен вятър.
2. За застраховка догодина си сложи засенчваща мрежа / хем сянка , хем недай се боже ледени камъни от небето../
Постели и мулч - няма трева.
3. тези дюзи са от 0-70 л/ч и е множко за домати. Колкото и да регулираш не става еднакво поливането.
Поне пък лесно се чистят от запушване.
/тази есен след сезона капковите маркучи ще минат през PVC тръба ф 25 мм пълна с азотна киселина. Химическото облекло,ботуши, ръкавици и противогаз са подготвени вече :mrgreen: /

@ влах .. Бях се зарекъл никога да не си правя или купувам парник,но като гледам снимките ти,почвам да се изкушавам и замислям.
- ами недей мисли, действай започваш наесен - лук,чесън, алатки,после спанак, напролет домати и краставици/ нов единия край само или отделен парник/.
...Тоя захранващ маркуч защо не го вкопаеш в земята да не го прескачаш.Не баш тоя,а маркуч ппр или пе.
- става и с ф 20 или ф 16 мм - малка му е площта за по-голямо ф.

...Няма ли да е по-удачно да слагаш мрежа за краставици,вместо тази метална конструкция, която си направил за краставици и сезал?
- така в парника е по- лесно. Краставиците се катерят по сезал с тук там привързване / аз изп. плоска тел многократно . След сезона през кал. перманганат/.

Офф при това с обтяжките е неприложимо . След сезона опръскване на всичко вътре/стени, профили ,поликарбон, висящие сезал../ После сезала напреки през теловете, кото са открай до край по дължината и отгоре разстилам агрил /стои навит в единия край на парника горе. Пази от ледени капки и конденз салатките , а и да не ми капе отгоре. :lol:
mikluho - специалист
Полипропиленовите тръби са с 10мм арматурно желязо вътре.
Зимата ще си покаже :)

Засенчваща мрежа ще опъвам тези дни , че е топлина:)

За поливането идея си нямам колко и как , "старите домати" са с регулируеми дюзи + кран и не ги поливам всеки ден. Новите са на две рейки с кранове, едната за чушките другата за доматите.

Маркучите не мога да ги закопая, водата ми е от 50м. скала и е гига варовита. Пълни се един съд 750 литра и от него на гравитачен принцип е капковото. Всяка година смяна на маркучи.

Мрежа за краставици - определено догодина ще е !

Направих каси за пръстта , че е страшно с къртове и плевели.
Вадя пръст от гората , най горния слой под листата. После добавям торопочвенна , пясък, малко стиропор и е те така.
vlax - майстор
Скала,варовита вода,къртици.
Браво за мерака,ентусиазъма и Майсторлъка.
Помощници-кучето и една кокошка. :)
ср авг 12, 2020 7:31 ammikluho написа:
Вадя пръст от гората , най горния слой под листата.
Само гледай да не взимаш пръст под иглолистни за да не си вкиселиш живота,но ти сигурно го знаеш.
Пак да попитам,какви са размерите?
:partyman:
mikluho - специалист
Гората е само дъб.
Размерите за 1,95м.Х 4,15м.
Височина в най високата част на купола 2м.

Мястото където живея е с. Бальовци , до с. Вакарел.
Основните проблеми са ми с водата, на ден когато засуши мога да вадя до 1.2 м3.
Другото е че селото е на 800 метра надморска и береме яко домати края на ноември :lol:
И тази година се реших да си направя малък парник.
Гледах готовите , но нещо не ме грабнаха. Излезе ми около 500 лева.
Днес ще му метна една мрежа за 50% засенчване че гледам на краставиците листата взеха да жълтеят.
kr1100 - майстор
Сливите почти приключиха /има да събера още макс. половин бидон./ Стенлея отиде в сушилнята. Започва реда на ябълките - заредил съм първа сушилня.
Домата еОК и краставиците биват.Патладжана си расте, бера бамя /тази вечер - яхнийка/. Чушките кретат -малко.
Започнах бране на сладката царевица и варене. Събрах и 350гр шарен боб / има още да зрее./ Имам интересни тиквика - тъмно зелена с малко семки и жълта сърцевина. На фурна има вкус наподобяващ на картофи . Ще я фотна.
Започна да зрее гроздето , бера от Наслада,малини, къпини, а и крушите започнах да ги слагам в чорапи ,че...дупки.

Обаче има проблем - чукащ будилник вс. сутрин около 5:45 прави хралупи в изолацията :? Хубава птичка , ама май ще се премахне.
nautilus33 - майстор
Имаш ли някоя и друга снимка на сушилнята, ако е направи сам?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пак брах комшиски смокини... ама как ухаят на детство в Созопол, не е истина, просто. И тиквички връз компоста. В Лидл има разкошен суров бекон. Супер тънко нарязан, вакуум, полвин кило. Само си го представете нареден върху каквото и да е и във фурната... или увит около сиренце/тиквичка и на скарата...

Прикачен файл

117847470_2971030333024720_1222172094772300373_n.jpg

Прикачен файл

117444423_1582569338589717_4849264100478457029_n.jpg

Прикачен файл

117387425_1812382825566745_8552948336670274536_n.jpg
117387425_1812382825566745_8552948336670274536_n.jpg (98.55 KиБ) Видяна 940 пъти
пет авг 14, 2020 6:33 pmkr1100 написа:
...
Обаче има проблем - чукащ будилник вс. сутрин около 5:45 прави хралупи в изолацията :? Хубава птичка , ама май ще се премахне.
Пишеш, че е в изолацията, та не знам за каква птичка споменаваш.
Миналата година видях кълвач на кайсията, а по късно дървото изсъхна. В последствие разбрах, че е трябвало да се боря с корояд. Дано при тебе не е така сериозно!
kr1100 - майстор
пет авг 14, 2020 7:19 pmnautilus33 написа:
Имаш ли някоя и друга снимка на сушилнята, ако е направи сам?
Не от ЛИДЛ е -предната седмица пак я имаше на промо.

Трифоне - кълвач , но не ми се трепе. От почти от 3 те страни съм заграден от джунгли със сухи дървета. Чува се ,че трака и там.

@ n_a :? :? :? Лятно време и месо . Разбирам да е риба, миди, рапани ,ама свинско :shock: :?

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: