Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
емовлаха - специалист
Днес ходих да си върша задички в разни институций. Обикновенно виждам общинските косачи със общинските Щилки.
Както вървя тази сутрин гледам един дребен на ръст мъж на възраст около 60те седи закусва баничка на една пейка и пред него Хускварна 545RХ
Попитах удобно ли е да седна, направи ми място и се извини, че е с окаляни със трева връхни работни дрехи . Дочаках да си хапне баницата и го почнах на кръстосан разпит. Първо попитах Щил ли е моторната косата :-D Какво масло ползва, колко слага,какъв октан бензин ползва, за самара го питах, за тримерната глава, за кордата дето ползва, споделих му че съм решил да си купя Китаец :)
Започна да ми говори за моторната коса, че я има от 2021 и за самара че е удобен БалансХ спомена цената на самара ако отделно се купи, спомена и цената на косата обясни, че е професионален модел.
До него имаше и една раница, отвори раницата и почна да ме води като слепец, маслото беше Хускварна НР 1/50 каза , че го смесва със дозатора в 5л. туба 95 октана бензин, показа ми кордата опти обла 3.0мм на Хускварна извади 2 глави Т45х показа ми и слабите им места.
Попитах и за редуктора/мазане. Извади тубичката с грес на Хускварна и ми я показа, сподели приблизително над 40 декара смазва
Попитах какви проблеми е създавала. Хвърлила е редуктор/нов си е купил не е ремонтирал стария, карбуратор сменен, Жило за газта, водещо колело, съединител, стартерна ролка/въжета
Сподели, че с тази моторна коса е изкарал над 50 000лв. Каза ми, че има и стария модел 345 от 2016
Та попитах може ли да я взема в ръце и да разгледам
Засмях се и му казах че имам големия модел на Хусварна :) Тегли ми една лелина косача и почна да се смее :)
Накара ме да я запаля ама да и дам контакт :) 3 пъти на праймера 2 пъти на смукач 2 тегления без смукач и запали :) Изгасих я и почнах да му казвам разликите в чарковете в тримерните глави в самара. Тегли ми той още една лелина :)
Почна да ме разпитва може ли да ползва Щил глава за косене казах му как става. Много е яко да се обменя информация на Лайф канала/пейка като се попадне на точния човек, през времето дето лафехме телефона не спря да му звъни от клиенти.
Каза ми че вероятно до 20 вечерта ще работи взел си е дъждобран . Почна да ръми дъжд станах стиснах му ръката и пожелах доходоносен и безавариен сезон и поех по-пътя си
Поне един на "моя акъл". Заповядайте критици!

Както многократно съм споделял, спорил......
А машините ми го потвърждават впрочем.

Още един.

Качвах тук някъде работещ генератор с бензин престоял над 10 години в резервоара. Цвят на добре отлежал коняк.
Някога беше.
емовлаха - специалист
съб май 17, 2025 5:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
Заповядай Трифоне!
https://vsichkimasla.bg/produkt/lukoil-moto-2t-1l/
Купи си Лукчето Шукаритетно масълце е
Смесвай си цялото литърче със бензин
Съхранявай до цвят и мирис на птича тор или както ти харесва!
съб май 17, 2025 7:26 pmемовлаха написа:
съб май 17, 2025 5:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
Заповядай Трифоне!
https://vsichkimasla.bg/produkt/lukoil-moto-2t-1l/
Купи си Лукчето Шукаритетно масълце е
Смесвай си цялото литърче със бензин
Съхранявай до цвят и мирис на птича тор или както ти харесва!
Нещо развалено ли яде, Емо?

Купувам каквото искам, съхранявам както съм писал.
Споделям, не препоръчвам. Точка!

Ето ти и тук.

Прикачен файл

IMG_20250515_075611.jpg
пишман_майстор - майстор
Това с маслото в бензина.... Значи моите наблюдения са следните: масло предназначено за градинска техника ( от десетина години , еко версиите ) , не трае дълго в смес с бензин. Нещо става със самото масло. Разбрах го малко по трудния начин.
Но същия бензин с масло , което не е за градинска техника специално ( двутактово за моторетка ) , трае много.
Дори наскоро изгорих бензин с масло от миналата година ( края на септември или началото на октомври, но някъде там) , с адинол mz406 . Това с храсторез преди няма и две седмици. Никакви проблеми, докато същия номер с "градинско" масло , най-вероятно щях да го налея на косачката ( четириталктова) , че съм брал ядове и ... т.н.
Примерно едно тъпо Лт 2Т от близкото минало, може да е било "скапано' соц масло родно производство, но МЗ-тката ми, след зимен престой с пълен до капачката резервоар никога не съм имал проблем с него, също и резачките ми. Никога. Тогава имах партнер, после хъски-та клас 62-65 кубика, след това и първия ми долмар ( тогава още сакс-долмар) . Ама била сместта на 3-4-5 месеца. Никакви драми. Дори и на година стара смес в туба съхраняван , пак го одъних на хуск-а.
А бензин затворен трае дълго в метална туба на неогрято место. Или тук , или в фв форума имаше една дискусия ли , вече не помня, там ( или тук, не ми се търси ся) споменах за бензин в метална туба забравен на години. Изгорих го без проблем.
П.п. тук е момента да спомена, че със сигурност не е бил смес с биоетанол , или там квото сега слагат за "подобрение" в него. Дори най-вероятно е бил оловен.
П.п. м/у другото имам може би 9-10 литра бензин в моторезервоар на около 6 или 7 години.
Ако мога да стигна до мотора, че е затрупан, ще източа горивото от резервоара и ще го пробам на косачката. Имам сериозното съмнение, че ще го изгори и ще иска още ( косачката де)
Последна промяна от пишман_майстор на съб май 17, 2025 8:00 pm, променено общо 1 път.
Тати на ижаците се източваше и смесваше колкото да идем до Ню Пейзър или Five Mounds.

Откровения човек се познава по приказката.

Да напомня, все пак.
ср мар 29, 2023 10:28 amТрифон П.Трифонов написа:
ср мар 29, 2023 9:32 amемовлаха написа:
...След като изхарчих последния литър HP Ultra, оставих Боеца да се пъчи и го хвали, пък аз минах на малко по други масла. Като си спомня овехтелите му тубички, с изтекъл срок, та и ширпотреба, и как рязко натрупа опит със синтетика.....

Благодаря за съветите, Емо! Преглеждай си писанията от предния ден!
Смятам, че за "спецификата" на еховското ти отговорих.
https://youtube.com/shorts/fctSuvZJFgg? ... Swt-1X9tUu
емовлаха - специалист
ср мар 29, 2023 10:28 amТрифон П.Трифонов написа:
Благодаря за съветите, Емо! Преглеждай си писанията от предния ден!
Смятам, че за "спецификата" на еховското ти отговорих.
Личен опит със 2т синтетиката имам 4та година 5л някъде тоест никакв
Със червената минаралка са 100-тици литри масло
Имам 3ти клас мога да смятам на пръсти и да смесвам малко гориво
Вчера ме изкефи човечеца със Хускварната. Забравих да го питам позлва ли стара смес

Последна промяна от емовлаха на съб май 17, 2025 9:20 pm, променено общо 1 път.
И мен ме изкефи разказа ти. Пуснах една-две сълзи.
Издател си намери!

Докато си почивам, без много приказки

Прикачен файл

DSC_0273.JPG
емовлаха - специалист
съб май 17, 2025 9:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
И мен ме изкефи разказа ти. Пуснах една-две сълзи.
Издател си намери!
Най интересното не съм го споделил! Научих нещо ново от него. Затова обичам да си сверявам часовника мълчах и слушах
Този човек е в семеен бизнес със децата си и той го е основал. Смъмри ме, че му загубих времето в обяснение. 15тина мин беше лафа
Така се обменяше опит на времето като се срещах с колеги.
Трифоне бъркаш! Не ме съди на х себе си!
Новото нещо дето научих е как си смазва редуктора .
Който е купувал нова коса Хусварна идва със малка тубучка грес
Та показа ми първо тази https://www.husqvarna.com/bg/gorivo-i-m ... ar-grease/
Тази грес я прехвърля в другата тубичка дето идва със косата тя има резба и се навива на редуктора така ми каза той!
Имам я не съм я пробвал

Като им сложат предпазиителите на Щиловете и се опърдят :-D Смятай стария модел фс 560 48см диаметър на косене 490ката също!
545 Хускварна 48см :)

пишман_майстор - майстор
Понеже се изписа доста за мазането на редуктора...
Не прехвърлям грес . Просто ползвам един обикновен такаламит за целта. Почиствам отвора , намествам накрайника му максимално плътно с/у дупката , удрям две три ръчки и като излезе малко грес приключвам и завивам винта в дупката.
Някои съм виждал да слагат цивка за гресиране ( с такаламид) , но не го намирам много ок, щото има вариант за яко "предозиране" на редуктора с грес .

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: