Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
[quote="Трифон П.Трифонов"
кr1100 не моем го стигна......
Трябва презареждане като моето. Днес походче, плаж / за миди пак не стана -лашка и те качва в/у скалите/, маса -салатка, студена ракийка ,огънче с мръвка на него и пак лежачка на плажа до 16 часа, после походче до колата.
После на имението и товарене на ябълки пак. Кокеро се води на предна седалка на връщане. :-D

@Асмата има да почака още малко и тя..
Дай ГПС координати да ти пратя "моите" косове. Дето мине ятото нищо не остава след тях.
Иначе защо качуля чорапчета по гроздове и круши ? Подметнаха за проба и зимните / попски круши, нищо, че са твърди/ Накълвават и облагородения хинап. Електронното плашило не върши работа.
kr1100 - майстор
[quote=preslav ..Няма как да обера 50-на кила и да ги заложа за вино, след седмица-две още толкова, а след още седмица останалото - който прави вино знае, че парче-бочук не става.
[/quote]
Зашо да не става ?? 50 кила са мизерно количество и не е проблем да се изчепка от чепките, после на 2 пъти през прес., сока в туба,мереме ма захарност /захар евентуално добавяне и да си ври. Остатъка/питата от пресата заливане със захарен сироп и в бидона. Десертно грозде пуска малко сок, има дебели месести ципи - за ракия.
preslav - майстор
нед сеп 27, 2020 7:29 pmkr1100 написа:
[quote=preslav ..Няма как да обера 50-на кила и да ги заложа за вино, след седмица-две още толкова, а след още седмица останалото - който прави вино знае, че парче-бочук не става.
Зашо да не става ?? 50 кила са мизерно количество и не е проблем да се изчепка от чепките, после на 2 пъти през прес., сока в туба,мереме ма захарност /захар евентуално добавяне и да си ври. Остатъка/питата от пресата заливане със захарен сироп и в бидона. Десертно грозде пуска малко сок, има дебели месести ципи - за ракия.
[/quote]
А как обединяваме тубите от първото и последващите бранета?
Djack - специалист
нед сеп 27, 2020 8:25 pmpreslav написа:
нед сеп 27, 2020 7:29 pmkr1100 написа:
А как обединяваме тубите от първото и последващите бранета?
[/quote]
След бурната ферментация!
kr1100 - майстор
@ Djack - такива малки к-ва след ферментацията се дегустират и пак дегустират и докато се обърнеш - свъ.
Иначе за смесване по предпочитан вкус и аромат. За всеки различен.

По темата - днес окълцах малините. Тъкмо се бях наточил и на къпините и се отказах - има още зелени за зреене.
Иначе след катерения нагоре /надолу опаковах засенчващата мрежа / прибрах я в единия край и опаковане/.
Доматите ми образуват нерви - от едната страна 10-12 корена , от другата 15-20. Как не можаха да са само от едната страна?
А идва време за салатки и спанак.
preslav - майстор
пон сеп 28, 2020 5:24 pmkr1100 написа:
@ Djack - такива малки к-ва след ферментацията се дегустират и пак дегустират и докато се обърнеш - свъ.
Иначе за смесване по предпочитан вкус и аромат. За всеки различен.
От малките количества я докарахме до 400+л. наложи се да взимаме още едно буре, но за четвърто няма място и последните 100 л. ще стават на вино в бидон, а след буреносната ферментация, може би по туби.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ще пиша спомени. На баща ми виното :-). Лозето бе на мое име, по соц причини, ама го гледах общо-взето по телефон. Но първото обиране, след покупката, аз го направих. Млада, луда и понеже не ми се стоеше там с дни, наложих яко темпо и за един ден го обрахме и го смлях. Брахме го в началото на ноември, щото аз тъй казах.... Тогава още нямаше тея зверски оси.... Баща ми голям мерак... мазето на малката къща само за него и виното му беше. От две страни и половина, вкопано в земята (къщата на склон).... Тогава купи осем двесталитрови бидона, отряза им горницата... Голямата му забава бе, с фурнаджийска лопата да разбърква материала. Как не е припадал не е ясно. Но той много пиеше, та е понасял. Обаче всичкото минаваше нагоре през гредореда в Стаята :-) Луди години :-)
Лозето и къщите продадохме преди 17 години, тате почина преди 7 ... В един отрязан бидон си държа късите дървени парчетии...
kr1100 - майстор
[quote=n_a .. В един отрязан бидон си държа късите дървени парчетии...
[/quote]
Напразно си махнала бидоните. На новото място щяха да ти вършат прекрасна работа за водосъдържател. Бидона във високата част, канелка и маркуч = поливане.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт сеп 29, 2020 6:35 pmkr1100 написа:
[quote=n_a .. В един отрязан бидон си държа късите дървени парчетии...
Напразно си махнала бидоните. На новото място щяха да ти вършат прекрасна работа за водосъдържател. Бидона във високата част, канелка и маркуч = поливане.
[/quote]
Хахахах, новото място го купих 15 години след като продадоха старото...
Пък и го продадоха топтан, с китеници, картини, бюфети....
Почнах да чистя градината. Не смея още да пусна култиваторите (трътките) понеже имам късни камби и люти чушки. Евентуално да оградя с нещо, че от късен разсад няма узряване тоя зарзават. Пък перушинките искат свобода, щастие...

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: