• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 626
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gnt69 - майстор
чет юни 28, 2018 8:21 pmpreslav написа:
А какво е велика, че не вдявам?
Сорт грозде. Тъй му се радвах че тая година е много.
EDI - майстор
Няма лек против пукнато зърно.Пръскай си стандартно.Сигурен ли си за дъжда, обикновено пука през август при преполиване и последвщ бърз растеж.
kr1100 - майстор
preslav написа:
в същото време комарникът ще спре и полезните мухи т.е. ще опрашваш с препарати и пак се оказва, че без химии за растителна защита няма как да се мине в днешно време.
Белокрилката ще я спре. Есента се трових със серни димки - не мога скорстно да се изнеса навън на спринт.Паля от далечния край и бегом към следващата паничка и така.. до последна и да затръшна вратата. 3 дена не пристъпих натам. за опрашването има хеликоптери включени / вентилатори/ и пръскане с доматин и борова киселина.

gnt69 по скоро е оидиум . Пръскай с калций и гроздето и листата. Вярно, че има много валежи , но му е рано за напукване от водата- есента при зреене е проблема с водата.
gnt69 - майстор
чет юни 28, 2018 8:46 pmEDI написа:
Няма лек против пукнато зърно.Пръскай си стандартно.Сигурен ли си за дъжда, обикновено пука през август при преполиване и последвщ бърз растеж.
Не съм поливал. Тая сутрин загледах едната асма само великата беше напукана. На 1-2 чепки видях напукани зърна не съм го заглеждал подробно че валеше. Утре ще разгледам по подробно. Последно пръсках в неделя с Арметил М+байфидан + масло от нийм с моторната пръскачка голям вятър прави навсякъде прониква и по листа и по чепки.
Andri01 - майстор
Брашнеста мана /оидиум/ :). Въпреки пръскането с различни препарати/ Шавит,Кумулус, / се оказа,че чепките са нападнати. В агроаптеката ми дадоха сяра на прах. Казаха ми начин за употреба/ без налична прашилка/ - в чорап на пръчка и така от грозд на грозд!? :? Въпросът ми е,някой има ли опит в тази операция и как е действал? Другия вариант е размесване с 20% пепел и направа на нещо като ежектор с въздух!?
hidrazin - майстор
Сярата на прах е отживелица. Ако все пак държиш на нея прашенето се прави сутрин рано когато има роса.
Може и да се пръска с нея - прави се колоиден разтвор и при пръскане трябва периодично да се разбърква/разклаща разтвора в пръскачката.
Дано си сигурен че е оидиум. Използвай системни препарати - Топсин, Болеро, Фоликур...
Не знам защо Шавит не е свършил работа.
Не прави ежектор с въздух освен ако нямаш изолиращ противогаз. :-D
:partyman:
Andri01 - майстор
Акъла ми го дадох в агроаптеката-защото гроздовете са вече засегнати,макар и малко. Така ставало заради времето-влажност и топлина. А колкото до предпазните средства-имам по-добро от "изолиращ противогаз" / а и той дали ще предпази от сяра,не съм сигурен/ :). За колоидния разтвор -видях в нета,ама много сложно ...за мене :(
lpoik - специалист
Сега след тия дъждове всичко ще се /анатемоса/маноса.Аз пръскам със син камък и вар и каквото стане. :? :drinkers:
EDI - майстор
В случая може да е било късно за какъвто и да било препарат.Освен това редувайте шавита.От години редувам само шавит и кабриотоп на всяко пръскане и никога не съм имал проблеми.Само веднъж преди години реших да се правя на модерен и използвах други препарати и съжалявах страшно.
preslav - майстор
пет юни 29, 2018 2:22 pmlpoik написа:
Сега след тия дъждове всичко ще се /анатемоса/маноса.Аз пръскам със син камък и вар и каквото стане. :? :drinkers:
В голяма грешка си, няма такъв филм "каквото стане" - бордолезовият разтвор е само против обикновена мана, а по лозата ходят акари, молци, брашнести мани, сиво гниене (пак гъбично заболяване). Различните вредители се появяват по различно време затова препаратите се сменят, а и за да се избегне привикване на вредителя към съответния препарат. С две думи, рязал си, копал си, плевил си, не си хвърляй труда на вятъра!
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 626

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: