чет юни 28, 2018 8:21 pmpreslav написа: А какво е велика, че не вдявам?Сорт грозде. Тъй му се радвах че тая година е много.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gnt69
- майстор
6260 мнения в "Привет начинаещи градинари"
kr1100
- майстор
preslav написа: в същото време комарникът ще спре и полезните мухи т.е. ще опрашваш с препарати и пак се оказва, че без химии за растителна защита няма как да се мине в днешно време.Белокрилката ще я спре. Есента се трових със серни димки - не мога скорстно да се изнеса навън на спринт.Паля от далечния край и бегом към следващата паничка и така.. до последна и да затръшна вратата. 3 дена не пристъпих натам. за опрашването има хеликоптери включени / вентилатори/ и пръскане с доматин и борова киселина.
gnt69 по скоро е оидиум . Пръскай с калций и гроздето и листата. Вярно, че има много валежи , но му е рано за напукване от водата- есента при зреене е проблема с водата.
gnt69
- майстор
чет юни 28, 2018 8:46 pmEDI написа: Няма лек против пукнато зърно.Пръскай си стандартно.Сигурен ли си за дъжда, обикновено пука през август при преполиване и последвщ бърз растеж.Не съм поливал. Тая сутрин загледах едната асма само великата беше напукана. На 1-2 чепки видях напукани зърна не съм го заглеждал подробно че валеше. Утре ще разгледам по подробно. Последно пръсках в неделя с Арметил М+байфидан + масло от нийм с моторната пръскачка голям вятър прави навсякъде прониква и по листа и по чепки.
Andri01
- майстор
Брашнеста мана /оидиум/
. Въпреки пръскането с различни препарати/ Шавит,Кумулус, / се оказа,че чепките са нападнати. В агроаптеката ми дадоха сяра на прах. Казаха ми начин за употреба/ без налична прашилка/ - в чорап на пръчка и така от грозд на грозд!?
Въпросът ми е,някой има ли опит в тази операция и как е действал? Другия вариант е размесване с 20% пепел и направа на нещо като ежектор с въздух!?

hidrazin
- майстор
Сярата на прах е отживелица. Ако все пак държиш на нея прашенето се прави сутрин рано когато има роса.
Може и да се пръска с нея - прави се колоиден разтвор и при пръскане трябва периодично да се разбърква/разклаща разтвора в пръскачката.
Дано си сигурен че е оидиум. Използвай системни препарати - Топсин, Болеро, Фоликур...
Не знам защо Шавит не е свършил работа.
Не прави ежектор с въздух освен ако нямаш изолиращ противогаз.

Може и да се пръска с нея - прави се колоиден разтвор и при пръскане трябва периодично да се разбърква/разклаща разтвора в пръскачката.
Дано си сигурен че е оидиум. Използвай системни препарати - Топсин, Болеро, Фоликур...
Не знам защо Шавит не е свършил работа.
Не прави ежектор с въздух освен ако нямаш изолиращ противогаз.

Andri01
- майстор
Акъла ми го дадох в агроаптеката-защото гроздовете са вече засегнати,макар и малко. Така ставало заради времето-влажност и топлина. А колкото до предпазните средства-имам по-добро от "изолиращ противогаз" / а и той дали ще предпази от сяра,не съм сигурен/
. За колоидния разтвор -видях в нета,ама много сложно ...за мене 

EDI
- майстор
В случая може да е било късно за какъвто и да било препарат.Освен това редувайте шавита.От години редувам само шавит и кабриотоп на всяко пръскане и никога не съм имал проблеми.Само веднъж преди години реших да се правя на модерен и използвах други препарати и съжалявах страшно.
preslav
- майстор
пет юни 29, 2018 2:22 pmlpoik написа: Сега след тия дъждове всичко ще се /анатемоса/маноса.Аз пръскам със син камък и вар и каквото стане.В голяма грешка си, няма такъв филм "каквото стане" - бордолезовият разтвор е само против обикновена мана, а по лозата ходят акари, молци, брашнести мани, сиво гниене (пак гъбично заболяване). Различните вредители се появяват по различно време затова препаратите се сменят, а и за да се избегне привикване на вредителя към съответния препарат. С две думи, рязал си, копал си, плевил си, не си хвърляй труда на вятъра!![]()
![]()
Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература