• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
diksilend - специалист
miroki написа:
diksilend написа:
Благодаря на всички колеги които си казаха мнението по моя въпрос. А по принцип не е ли по добре да се полива с топла вода. :partyman:
Както колегата писа, може, но да не е гореща.
Ако излиза от термопомпа и замери градусите. И ако се налага я прекарай през друг съд. Както се казва стайна температура или околона температура е добре. Лятото е горещичко така, че носи повечко.
Не говорим за минерална (термална) нали?
Водата е от обикновен геран по селски и сие доста стодена като се има в предвид от каква дълбочина излиза.Става за изстодяване на бира наздраве :partyman:
hidrazin - майстор
Осен за бира става и за поливане. И това че кладенеца е 20 метра съвсем не означава че е по-студена. Точно обратното.
На дълбочина 20 метра температурата е постоянна. Колко обаче е в действителност ще каже само термометъра.
От там надолу със всеки 30-тина метра дълбочина, температурата се ПОКАЧВА с един градус. :-D
Освен това при капковото напояване няма почти никакво значение колко е топла или студена водата.
Тук нямаш стотици литри студена вода дето лееш с помпата за кратко време в редовете.
Имаш капки дето за час ти правят литър, литър и нещо на всеки капкообразовател.
:partyman:
miroki - майстор
Радвам се, че стигнахме до консенсус, аз друго и не съм казвал.
kuger написа:
Естествено, че оборотите ще са различни, но минимално различни
Просто го пишеше някъде из темите и съм го прочел и имах неблагоразумието и да го напиша.
...
Относно кладенеца, естествено, че става за поливане. Температурата е средно около 7 градуса целогодишно.
Повече от 30-40г. както и баща ми и дядо ми поливаме от кладенеца директно на вади, до напълване на вадата и натаяване в задния край.
Разбира се само вечер по тъмно или сутрин рано.
Колкото и да не е хубаво, растенията си вървят много добре.
При капковото капе на капки, които се стоплят много по-бързо от течаща вода при вади. Маркуча също е на слънце, а водата пръсната по много маркучи, се движи по-бавно, така, че ще е определено по-добре от към температура, за растенията.
Мен повече ме притеснява, но ще тествам, дали ще има разлика в добива при поливане на вади и с капково.
Stefan_62 - майстор
miroki написа:
Мен повече ме притеснява, но ще тествам, дали ще има разлика в добива при поливане на вади и с капково.
Разликата при поливането на вади или с капково е, че при капковото напояване се изразходва по-малко вода и самото напояване се концентрира около корените на растението. Докато при поливането на вади използваното количеството вода е много по-вече и ако се случи някъде да има дупка от къртица или мишки става пей сърце :lol: Когато водата ти е без пари можеш и на вади да поливаш, но хамалогията е по-голяма. Колкото до добива всичко зави си от теб как ще се грижиш за растенията / торене, пръскане и поливане когато е нужно/, но все пак пробвай да не се притесняваш. :partyman:
miroki - майстор
Благодаря за инфото.
Водата си е от кладенеца, но искам да облекча малко работата.
Решил съм, една две вади да оставя за поливане на вада, за да пускам там маркуча особено, когато не се полива пипера и чушките и ще ползвам половината вода от дебита на помпата.
Тъкмо ще е проба за добива. Аз знам от миналите години колко е, но все пак година с година няма равни.
Така ще има спокойствие, не толкова за мен, а най-вече за главния агроном. Аз съм само в кавички такъв. По-точно мераклия и помощник.
Хубава вечер на всички празнуващи.
miroki - майстор
Толкова чаках, да ми отговорят и накрая да се окаже, че не зареждат от тройника твърд към мек маркуч.
Намерих го само на едно място.
Най-долния в ляво.
Изображение
hidrazin - майстор
Да, при брадърсите има много неща. Иначе точно този модел не се зарежда почти никъде, защото и никой не го използва.
:partyman:
miroki - майстор
Днес сглобих някак системата и мерих дебит с филтър и регулатор налягане.
От 60 литра на минута, остана 43.
Уж и двете са 5 м3. Т.е. 83 л/м
Явно уж.
diksilend - специалист
Ето това сътворих тия дни.

Прикачен файл

IMG_20150517_125206.jpg

Прикачен файл

IMG_20150517_131235.jpg

Прикачен файл

IMG_20150517_163658.jpg

Прикачен файл

IMG_20150517_131247.jpg

Прикачен файл

IMG_20150517_125118.jpg
miroki - майстор
Еми браво.
А бидона пробвали го или е само за торене?
Тази събота-неделя и аз имам да монтирам.
Да попитам, маркучите на задния край, местят ли се от вятъра? Има ли нужда да се закрепват с нещо? Или остава някаква вода в тях и си тежат?
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: