[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AO83YO9hhZU[/youtube]
Ето го и трети кръг
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kabel96
- специалист
59 мнения в "Поливане на дръвчета от кладенец."
hidrazin
- майстор
Да, щом си взел програматорите на такава цена е оправдано.Относно сензорите за дъжд - наистина са скъпи около 50 лв.В моя район има сезони когато вали често.Къщата ми е на километър от Балкана.Все пак и аз не мисля да слагам сензор.Независимо от това че има дъждовни сезони почвата ни е такава че 1-2 часа след дъжд може спокойно да си влизаш без да се накаляш.
За електроклапаните - всички имат загуба на налягане.Примерно за подобен на твоя е около 0,2bar при напълно отворен клапан.Предполагам знаеш че с врътката отгоре може да ги регулираш.И филтър за системата е необходим.Ако пък ползваш капков маркуч е задължителен.Иначе се запушват капкообразователите и са дотам.Аз съм с такъв - този синия:[ur=http://atmosbg.com/mehanichni%20filtri.html]ФИЛТЪР[/url]
А за клапаните от перални наистина не се бях замислял че са за кратковременен режим.Е какво пък - още 1-2 клапана ще се взимат.
Направил си още един хубави клипове.Само коригирай линка - отпред трябва да има едно h инае не го отваря без коригиране.
Успех!
Към iivanov: За дръвчетата само трети вариант.Там ти трябва по-сериозно напояване за да стигне в дълбочина на корените.
За зеленчуците никой освен теб не може да го сметне.Трябва да се знае колко реда и какви зеленчуци имаш.примерно за домати може да ползваш капков маркуч с разстояние 60-70см между капкообразователите.За пипер ти трябва 20-30 см. и така нататък.Освен това не всички искат ежедневно поливане.Но да приемем че използваш един от най-често използваните маркучи на 33см между капкообразователите.Казваш че 2/3 от двора е за зеленчук.Това означава че имаш площ примерно 20х30 метра.Ако браздите ти са на 60 см то имаш 33 реда по 30 метра или всичко към 1000 метра капков маркуч.На него има 3000 капкообразователя.Оттам нататък е лесно - дори и при 1 литър в денонощие ти трябват 3 тона вода.
Но това е само ориентировъчно.Аз съм го смятал като плътно засято.Вземи измери колко метра редове и с какви зеленчуци.Тогава може да се сметне малко по-точно.
Примерно за картофи необходимата вода (дъждовна и от напояване) е около 100-150 тона на декар за сезона, при доматите е 600-700 тона на декар.

За електроклапаните - всички имат загуба на налягане.Примерно за подобен на твоя е около 0,2bar при напълно отворен клапан.Предполагам знаеш че с врътката отгоре може да ги регулираш.И филтър за системата е необходим.Ако пък ползваш капков маркуч е задължителен.Иначе се запушват капкообразователите и са дотам.Аз съм с такъв - този синия:[ur=http://atmosbg.com/mehanichni%20filtri.html]ФИЛТЪР[/url]
А за клапаните от перални наистина не се бях замислял че са за кратковременен режим.Е какво пък - още 1-2 клапана ще се взимат.
Направил си още един хубави клипове.Само коригирай линка - отпред трябва да има едно h инае не го отваря без коригиране.
Успех!
Към iivanov: За дръвчетата само трети вариант.Там ти трябва по-сериозно напояване за да стигне в дълбочина на корените.
За зеленчуците никой освен теб не може да го сметне.Трябва да се знае колко реда и какви зеленчуци имаш.примерно за домати може да ползваш капков маркуч с разстояние 60-70см между капкообразователите.За пипер ти трябва 20-30 см. и така нататък.Освен това не всички искат ежедневно поливане.Но да приемем че използваш един от най-често използваните маркучи на 33см между капкообразователите.Казваш че 2/3 от двора е за зеленчук.Това означава че имаш площ примерно 20х30 метра.Ако браздите ти са на 60 см то имаш 33 реда по 30 метра или всичко към 1000 метра капков маркуч.На него има 3000 капкообразователя.Оттам нататък е лесно - дори и при 1 литър в денонощие ти трябват 3 тона вода.
Но това е само ориентировъчно.Аз съм го смятал като плътно засято.Вземи измери колко метра редове и с какви зеленчуци.Тогава може да се сметне малко по-точно.
Примерно за картофи необходимата вода (дъждовна и от напояване) е около 100-150 тона на декар за сезона, при доматите е 600-700 тона на декар.

iivanov
- майстор
Днес бръмчах с косата в един комшия и му видях капковото на оранжериите.Две сладки оранжерийки с около 300 корена домати.А капковото беше в стил"абсолютно направи си сам".Някаква желязна цистерна 3-4тона,кото се пълни от допотопна"вида".Самата цистерна е на 1,50м от земята.От цистерната тръгва маркуч 1 1/2,който ще нарека"майка",защото не знам термина.Та тази"майка" отива до оранжериите и от там чрез кранчета се свързва с капковите.И работи.Дайте мнение...
hidrazin
- майстор
Дайте мнение...Мнението ми е по-горе.Ти май искаш да чуеш това което ти се иска, а не истината.Комшията ти за
някакви си 300 корена домати е приготвил 3-4 тона вода.Излиза по 10-13 литра на корен.Ами сметни колко корена зеленчук ще имаш на тия 2/3
от двора и им предвиди по 10-13 литра вода.И тогава ще ти стане ясно за къде си с този съд от един тон където си го приготвил.
Към manobg - на първата снимка виждам редица иглолистни дръвчета.Дано да си наясно че като пораснат ще вкиселят почвата под тях и на известно
разстояние в страни.В този участък няма да вирее нищо.

iivanov
- майстор
hidrazin,не се вкисвай.Исках мнение,защото ме стресна с тези 5 м височина.А дебита на кладенеца ми не е достатъчен за по-голям резервоар.Затова питах и за контрол на нивото.И съм далеч от мисълта да поливам всичко наведнъж.Това е градина за лично ползване,където се сеят много култури по различно време и с различен воден режим.С 300корена домати консервна фабрика ли да правя?Идеята ми,която така и не доразвих,включва 5 6 вкопани майки,които да ползвам ПРИ НУЖДА.
manobg
- специалист
hidrazin написа:Да знам го това, но имам познати с къде къде по-големи иглолистни и нямат такъв проблем. Всичко е до колкото знам до игличките. Ако се почистват няма да стане така а и аз няма да ги оставя да станат по 20 метра. Решил съм да ги държа около 2.50м високи.
Към manobg - на първата снимка виждам редица иглолистни дръвчета.Дано да си наясно че като пораснат ще вкиселят почвата под тях и на известно
разстояние в страни.В този участък няма да вирее нищо.
manobg
- специалист
В тази криза все още не мога да събера пари за пустата му помпа. Вчера обаче един колега ме изненада с някаква помпа (даде ми я да я тествам) и ако върши работа щял да ми я продаде на символична цена. Въпросната помпа е тази.
Да, знам че няма нищо общо с потопяемите и едва ли ще мога да поливам с нея тревата, но се надявам да става поне за капковото на дърветата, които са около 40 и там върви доста вода. В спецификацията пише, че може да изтегля вода от дълбоки места като моя кладенец, в който водата започва от 11 метра надолу. Някога един колега от този форум ме беше посъветвал да си направя тази система с ежектор, а тази помпа е точно по този начин изградена. Знам, че единствения начин да разбера дали ще работи е да я пусна и да видя какво налягане дава, н овсе пак искам съвет относно пускането и. Нямам опит с помпите и доколкото прочетох преди старта трябва да налея тялото през пробката с вода, а тя щяла сама да засмука течността. След малко ще кача снимки на помпата.
Да, знам че няма нищо общо с потопяемите и едва ли ще мога да поливам с нея тревата, но се надявам да става поне за капковото на дърветата, които са около 40 и там върви доста вода. В спецификацията пише, че може да изтегля вода от дълбоки места като моя кладенец, в който водата започва от 11 метра надолу. Някога един колега от този форум ме беше посъветвал да си направя тази система с ежектор, а тази помпа е точно по този начин изградена. Знам, че единствения начин да разбера дали ще работи е да я пусна и да видя какво налягане дава, н овсе пак искам съвет относно пускането и. Нямам опит с помпите и доколкото прочетох преди старта трябва да налея тялото през пробката с вода, а тя щяла сама да засмука течността. След малко ще кача снимки на помпата.
Тема "Поливане на дръвчета от кладенец." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература