• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Ал_ - специалист
Ехх, ако знаех каква любов цари тук, щях да ви хвана и със задружни усилия щяхте да сте приключили системата още днес, от шахтата, та чак до последния разпръсквач
:partyman:
Ал_ - специалист
Благодарение на hidrazin си избрах разпръсквачите и ги разпределих както трябва. В един от сайтовете уж ми правиха проект, за да купя от тях, но…нищо общо с реалността, та се наложи да се понабода с пергела - лошо е човек да е с две леви ръце, когато не е левичар :-D
Миналата година МамаМу ме снабди с пресостат от пералня,сега помогна и със свързването му, та когато програматорът отвори кръг - ако има вода в реката, помпата се включва, ако няма - отваря водопровода :shock:
Евентуален проблем ще е, ако се задръстят филтрите, и през тях не минава вода за помпата, засега не се забелязва такъв проблем
Мота ми се някъде регулатор на налягане, сигурно ще го сложа, че налягането от помпата е по-високо от оптималното за разпръсквачите
От друга страна - дебитът от ВиК-то е достатъчен, но налягането -не съвсем, та за да е рошава гаргата май ще се наложи да взема бустер помпа(wilo?), за да пръскат по един и същ начин пръскалките, независимо от източника
Повдигнатата ми леха се оказа безценна - освен шахтата за помпата събра и втора шахта с клапаните :cool: перфектно, че мразя капаци по земята
hidrazin - майстор
То разпръсквачите реално ти си ги "натамани"... :)
нед сеп 01, 2024 4:06 pmАл_ написа:
Мота ми се някъде регулатор на налягане, сигурно ще го сложа, ...
Само да не е от ония пластмасовите - голям са боклук.
Слагаш месингов с манометър.
MamaMy - майстор
нед сеп 01, 2024 4:06 pmАл_ написа:
Благодарение на hidrazin си избрах разпръсквачите и ги разпределих както трябва. В един от сайтовете уж ми правиха проект, за да купя от тях, но…нищо общо с реалността, та се наложи да се понабода с пергела - лошо е човек да е с две леви ръце, когато не е левичар :-D
Миналата година МамаМу ме снабди с пресостат от пералня,сега помогна и със свързването му, та когато програматорът отвори кръг - ако има вода в реката, помпата се включва, ако няма - отваря водопровода :shock:
Евентуален проблем ще е, ако се задръстят филтрите, и през тях не минава вода за помпата, засега не се забелязва такъв проблем
Мота ми се някъде регулатор на налягане, сигурно ще го сложа, че налягането от помпата е по-високо от оптималното за разпръсквачите
От друга страна - дебитът от ВиК-то е достатъчен, но налягането -не съвсем, та за да е рошава гаргата май ще се наложи да взема бустер помпа(wilo?), за да пръскат по един и същ начин пръскалките, независимо от източника
Повдигнатата ми леха се оказа безценна - освен шахтата за помпата събра и втора шахта с клапаните :cool: перфектно, че мразя капаци по земята
За да пръскат разпъсквачите по същия начин от водопровода, трябва да изключиш половината от тях. Като свърши поливката спираш до сега работилите и пускаш не работилите. Реално времето за поливане се удвоява, но теб това не те бърка. Това ще го прави програматора. За целта ти трябва още един магнет вентил и още един обратен клапан.
hidrazin - майстор
нед сеп 01, 2024 7:14 pmMamaMy написа:
За да пръскат разпъсквачите по същия начин от водопровода, трябва да изключиш половината от тях.
MamaMy, ще помоля за извинение ама аз това не го препоръчвам без регулатор на налягане.
Защо? Радиусът на разпръсквачите зависи до голяма степен от налягането.
Разпръсквачите му основно са Hunter MP 2000 90-210
При стандартни 2,50 bar радиуса им е 5,5 метра.
При промяна на налягането само с 0,25 bar радиуса им се променя с -20 / +30 сантиметра.
А при разлика от 0,5 bar съответно вече с -30 / +60 сантиметра, което вече е много.

Прикачен файл:
HUNTER MP 2000.jpg

Демек въобще не е ясно с колко ще се промени налягането в различните варианти:
- с помпа
- от водопровод
- от водопровод с изключени половината разпръсквачи
Има вероятност както за недополиване, така и да си къпе дуварите. :-D
Е, малко проби биха показали кое-как...
Хубавото е че HUNTER MP хххх поливат доста равномерно и малко не покриване на съседен разпръсквач няма да окаже голямо влияние.
Пък и той през телефона може да си увеличи времето в периода когато в реката няма вода (е на водопровод).
Успех!
P.S. Ал_ си взе истински, читав, китайски програматор с всички "екстри".
Щеше да ми го показва ама само почерпи водка с хубави бонбони и си тръгна. :-D
Даже не знам защо не остана да пие кафе или каквото и да там друго... :?
При следващата ни среща черпнята е от мен.
Пича се оказа много свестен.
Моята роля в случая основно беше като при таралежа - някой трябваше да го ритне за да си направи поливната. :)
Ал_ - специалист
Нямах време, а и ти си имаше уговорка. То още не мога да сваря да заравня каналите и да нахвърлям семена.
Контролерът го бях монтирал. Пази памет при спиране на тока, и се държи добре. Пробвах му и смарт функциите - при дъжд не се включи. А управлението през телефон определено си е голяма екстра. За цената да не говорим.
Наистина съм имал регулатор на налягане - чак се чудя кога и защо съм го купувал, че и един цол. Месингов, италиански, итап нещо си. Сложих и манометър. МамаМу, затапих 3 разпръсквача - 2.15 бара при отворен клапан. С незатапени - 2 бара. С помпата не успях да пробвам и да видя налягането, нямаше вода, но мята едно 70-80 см по-далеч.2 клапана ще ми трябват, ако разделя кръговете. Но времето за поливане с вода от реката е фактор, затова се зачудих за бустер помпа.
Някой има ли идея Gmax читави помпи ли са, че марката не ми е позната?
MamaMy - майстор
Аз само го предложих като вариант. Ако скочиш да правиш всичко което ти предложим, няма да ти стигне единия бъбрек :lol: . Сам трябва да прецениш кое колко струва и дали се избива от икономии или само ти подхранва мързела. Аз бих сложил повече тръба щото е по-евтина. Бих разделил разпръсквачите на два кръга през един двупосочно захранени. Два електромагнитни вентила и 4 ОК и всичко това да се управлява от учения програматор. Ако искаш кръговете може да ги менкаш през 10 минути.
hidrazin - майстор
вт сеп 03, 2024 10:28 pmMamaMy написа:
Ако скочиш да правиш всичко което ти предложим, няма да ти стигне единия бъбрек
:-D Посмали манго. :-D
Я само от програматор му направих такава икономия, че вероятно му се зави свят.
У нас мошениците само за един тъп Wi-Fi искат половин минимална работна заплата.
ЦЪЪЪК - мошеници и измамници, съъъъъърррр...
За много по-малко само от тъпия Wi-Fi модул на Rain Bird си взе ПРОГРАМАТОР с Wi-Fi и приложение.
Аман от нагли мошеници... :x
MamaMy - майстор
За програматора знам. Той те похвали. Иде реч точно за това, че тия фирми нямат срама. А че има за всичко каквото се сетиш стока, даже и за неща които не си се сетил. Аз му предложих. Ако иска да следи дори прогнозата за времето. :wink:
Той Ал_ искаше нещо по-опростено и да надгражда. Не знае, че в тази област така не става. Копаеш и заравяш предварително доста кинти защото тръгнеш ли после да копаеш пак за да дослагваш, райграса е обречен.
На един приятел преди 10-тина години му разправях да пуска по две тръби и то от по-дебелите. Все пак струваха стотинки метъра, а той ме мислеше за луд. Обяснявах 2-3 пъти, че по такива тръби може да върви вода, но може и кабел, но само ми се подиграха. Аз ги оставих да си правят каквото са наумили. Сега ми мрънка, че трябвало да ме слуша, ама тогава бил мислил друго. Били сложили кабели до кладенеца в гофре. Да, ама гофрето вече е аут. Да, ама пуснал две жила само за захранване пък сега искал и поплавък за нивото, обратна връзка за буферен съд, управление на отделна помпа за поливане... Да, ама кабел няма, тръба също няма. Райграса тъкмо се е разхубавил след пето пресяване. Е да, ама нали преди десет години икономиса 50лв. Е, сега с тях ще разкопае на ново и ще прави райграса от начало. Халал да му е икономията. Не е лесно да си прост с тази конкуренция. На него вече акъл не давам защото нямам.
hidrazin - майстор
По принцип да, винаги е добре да се оставя резерва. Така и така е разкопано мятай по още една тръба че не е ясно какво ще ти хрумне някога.
Друг е въпроса че понякога и тая втора тръба идва недостатъчна. :)
А гофре от онова евтиното за в мазилка да слагаш в земята не е много разумно решение.
ср сеп 04, 2024 4:19 amMamaMy написа:
Райграса тъкмо се е разхубавил след пето пресяване. Е да, ама нали преди десет години икономиса 50лв. Е, сега с тях ще разкопае на ново и ще прави райграса от начало.
Няма трагедия с пускането на тръба/кабели. Пробвано вече няколко пъти.
С права лопата се вадят чимове с ширина 10-15 сантиметра с дебелина не по-малка от 8-10 сантиметра.
Слага се тръбата за кабелите и чимовете се връщат обратно и претъпкват.
Чимовете се вадят в някой по-хладен и облачен ден и се връщат най-бързо обратно - не е желателно да се оставят за следващия ден.
Две седмици поливане, косене и въобще нищо не си личи.
P.S. Преди време един приятел прави нещо подобно - пуска силов кабел до една постройка за градински инструменти и подобни неща в другия край на двора.
Когато я прави преди 15-тина години му се видя скъп кабел с по-голямо сечение и пусна две по 1,5 квадрата, въпреки моите "протести".
Щяло да има само лампа и контакт за нещо дребно - шмиргел, дрелка...
Да ама реши там да вари компоти, появи се циркуляр и то трифазен, мелачка на ток... :-D
Двама души с две прави лопати само надигат чимовете а той натиква кабел 5х6 квадрата под тях.
Определено не е добро решение. Кабела остава сравнително плитко и може да бъде наранен лесно.
Ама не му увира главата...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Изграждане на поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: