Когато взехмашината минах с металния диск,ч е имаше израсъци, после карам с кордата. Първата есен минах старателнос търнокоп /от 1та страна като брадва от другата като хоризонтална брадва- с ня стартелно изкорених вс. израстъци и така 6 та година пера само с корда. Използвам корда като звезда- голям скъп боклук , после карах с ф 2,4 мм .Миналата есен купих от Коледжиков корда ф 2,7 мм уж за Щил / с емблема/. Много съм доволен -не се къса лесно и е издържлива. около 72-80 м за 25-27 лв. Нививам по8,5м на новата глава Т 25.Понеже изтървах малко времето високата трева към 60 см и жилава /прилича на жито/ я карах с откос 10 см дълбочина, че иначе се заплита и падат оборотите. Това е само на 1 участък. Другата росна трева я кося с дълга корда / без предпазителя и ножа за кордата. На средни обороти я насмита.
относно косенето - при премстване на ПХ, при самия откос на тази висока трева малко над средна газ, при обратняи ход Пх и пак на откос повишаване на оборотите . При първоначално запалване я оставнм да поработи на ПХ докато се натъкмя с колана, преди да я загася я оставам пак да поработи малко на ПХ. Прецеждам бензина със метална мрежа 4-6 микрона / от сито за печатни платки / ситопечат/.Масло само за Хукса. Кечето за въздушния филтър съм тунинговал с филтърна вата 20 мм дебела за климатични системи /широчина 2м ан руло/. Няма миене - след работа хърляне и нов ф-р -със замба отвор за закрепването и ножицата за габарита.
На росна трева е голям кеф да переш с 40-50 см корда в радису и само да пращи на средни обороти и да мирише на прясно окосена трева.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gibson58
- специалист
1159 мнения в "Коса или косачка и каква да избера?"
gosho86
- напреднал
Между коса и косачка е по добре ръчноводима косачка, имам такава и съм доволен, а за по недостъпните места ползвах бензинов тример , но се предаде и сега съм много доволен от тази електричка, има и нож и корда а и не е скъпа

product_1994.jpg (19.55 KиБ) Видяна 3007 пъти
Прикачен файл:
product_1994.jpg (19.55 KиБ) Видяна 3007 пъти
forski
- специалист
Коса или косачка, това е въпроса...
Отговора е и двете, три години косих с моята коса Хускварна 323R и принципно съм много доволен от машинката и не я сменям за нищо.
Обаче, честно казано ми омръзна след всяко косене, половин декър и горница поляна да я стържа с тармъка и са събирам трева, която после да се чудя къде да изхвърлям.
Миналия месец си купих едно МТД 46(втора ръка) от един пич в Казанлък с опция мулчиране, косих няколко пъти с нея и с ръка на сърцето ви казвам че няма такъв кеф.Става равно, става бързо и не събирам никаква трева, единственото условие за лесна и приятна работа е да не се оставя тревата да израсте много висока.

Отговора е и двете, три години косих с моята коса Хускварна 323R и принципно съм много доволен от машинката и не я сменям за нищо.
Обаче, честно казано ми омръзна след всяко косене, половин декър и горница поляна да я стържа с тармъка и са събирам трева, която после да се чудя къде да изхвърлям.
Миналия месец си купих едно МТД 46(втора ръка) от един пич в Казанлък с опция мулчиране, косих няколко пъти с нея и с ръка на сърцето ви казвам че няма такъв кеф.Става равно, става бързо и не събирам никаква трева, единственото условие за лесна и приятна работа е да не се оставя тревата да израсте много висока.
lov
- майстор
И аз вчера си окосих вилата и с тези дъждове тревата полудяла и съответно навиването на кордовата глава си беше проблем. По същия начин се наложи да минавам по на високо и после с обикновенна електрическа роторна косачка да мина всичкото отново. Тревата по този начин не ми се налага да я събирам защото е ситно смляна. Та те това е начина кога омотаме нещата и пропуснем времето за косене.
Stefan_62
- майстор
алцек написа: Ползвал ли си да косиш на средни обороти,нагласят се от ръкохватката на газта.Има едно лостче което се натиска с мекото на дланта и натискаш бутона но преди да натиснеш със длан лостчето подаваш газ..Тогава косата остава да работи на едни и същи оборотиЗдравей градски, и аз имам едно китайче на "Einhell " и днес косих тревата в овощната градина в двора и реших да пробвам по този метод на средни обороти. В интерес на истината никога до сега не бях пробвал, бутона винаги съм го използвал само при първоначално палене/когато е студен двигателя/. Косих с кордата понеже не е много голяма тревата, но забелязях, че когато има някой по дебел бурен или се намотае трева около главата двигателят се тормози и почти спира. Това е нормално според мен при тези ниски обороти, при теб получава ли се така или когато е с ножа няма проблем, въпреки, че според мен когато се коси с ножа натоварването на двигателя е по-голямо или греша. Вярно е, че разхода на гориво е по-малък при постояни обороти, но ми се струва също, че не е добре за двигателя, а и по-слабо се охлажда, но може и да греша.

Георги Иванов(алцек)
- специалист
Здравейте! В интерес на истината не съм пробвал да кося на средни обороти с корда и ми се струва че ефекта ще е такъв като при теб.Понеже кордата за да реже иска обороти.Миналата година водих Митака да му зашият отвора на врата от трахиостомията в Плевен,понеже нашите Русенски специалисти категорично ми отказаха.Направиха шевовете и ни оставиха в една стая да постои около два часа.Бяхме на последните етажи и двора се виждаше като на длан.
Долу косеше един мъж и ми стана интересно ,а и нямаше какво да правя друго и се загледах.Направи ми впечатление че не подава газ и машината работи на едни и същи обороти.Косеше равномерно и то много качествено.По някое време се премести и не се виждаше вече.Слязох долу да запаля цигара и той дойде пред мен да коси друга градинка.Не се стърпях и отидох да го попитам.Каза ми че по този начин машината не се товари и не загрява много.Диска беше с четири ножа.Важното е ножа да е добре заточен.
Долу косеше един мъж и ми стана интересно ,а и нямаше какво да правя друго и се загледах.Направи ми впечатление че не подава газ и машината работи на едни и същи обороти.Косеше равномерно и то много качествено.По някое време се премести и не се виждаше вече.Слязох долу да запаля цигара и той дойде пред мен да коси друга градинка.Не се стърпях и отидох да го попитам.Каза ми че по този начин машината не се товари и не загрява много.Диска беше с четири ножа.Важното е ножа да е добре заточен.
Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература