• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a написа:
Трифон П.Трифонов написа:
А за какво са тухлите в съседната леха?
Садиш домати - береш домати, садиш тухли - береш тухли, ееей, все да ви уча начи
Ми като съм kırmızı şapka, садя тухли и бегам в строителния раздел.
Тва беше удар през лехата.
Днес коментирахме с колеги въпроси за разсад и беше споделено мнение, че в началото разсада не е трябва да бъде на много светло, за да не израства бързо на високо. Дали не бъркам с лампите?
preslav - майстор
За торовете, по добре да пишем тук, че там не е по темата.
Аз имам птича тор, от кокошки и пъдпъдъци.
Отделно разхвърлям пепелта от котела. Някъде бях чел- в другия раздел, че особено от слънчогледовите била полезна. Калий ли имаше, кво беше там?
Имам и листна. Много е стара, а не зная дали има срок на годност. Даже съм забравил % на разреждане. Една зелена, гъста като боза.
За пепелта (дървесна) е сигурно, че е калиев тор, но предпочитам да ползвам изкуствени торове заради точното дозиране. За птичия не знам, но вероятно е като оборския, което означава основно N, остава да се набави от някъде и P-то на N-P-K торовете, всяка съставка си има своята роля, едната е за листната маса, другата за кореновата система, третата за сладостта на плода.
За стария листен тор е по-добре да не рискуваш с листно торене, за да не го изхвърляш го разреди яко и го използвай за поливка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
...
Днес коментирахме с колеги въпроси за разсад и беше споделено мнение, че в началото разсада не е трябва да бъде на много светло, за да не израства бързо на високо. Дали не бъркам с лампите?
Много обичам такива споделени мнения. Еле, и кат почнат да ги повтарят... Като му е тъмно се напъва да расте на високо (и става стънко хилаво стъбълце) за да стигне светлината. Щото в природата иде от слънцето светлото, демек от високото... схващаш ли логиката на милото невръстно растенийце...тъй да кажеш на колегите си
n_a написа:
Щото в природата иде от слънцето светлото, демек от високото... схващаш ли логиката на милото невръстно растенийце...тъй да кажеш на колегите си
Аха. Доооообре!
Значи ламбите са добре. Предните две години са въртяха кат слънчогледи към прозореца.
шоп - майстор
n_a написа:
Щото в природата иде от слънцето светлото, демек от високото... схващаш ли логиката на милото невръстно растенийце...тъй да кажеш на колегите си
Аха. Доооообре!
Значи ламбите са добре. Предните две години са въртяха кат слънчогледи към прозореца.
Като пълен лаик да дам и аз моите 5 копейки за темата:

Следвайки примера: всяко ново в добре забравеното старо...да споделя.
Преди 35-40 години моята баба ме караше да копая 45-55 см окоп в земята за да прави: "ястък"
в основата разхвърлях полуогнила оборска тор + слама. Това с цел" да има биоразлагане и освен тор към разстенията се отделя ТОПЛИНА

Ястъка го ограждах с 4 бр дървени талпи 5х20см и отгоре го покривах с найлон. Краищата на найлона се затискаха със земя посредством права лопата-белче,

Това го правех началото на февруари и без никакво допълннително осветление или отопление насятите домати, пипер, зеле, марули и т.н. бяха готови за расаждане в първите топли пролетни дни.

П.П. В топли и слънчеви дни, отварях двата странични края на ястъка за да има естествена вентилация, а в топло време вместо да играя с децата ме караха да дъждувам с решетото:-(

Дано съм бил полезен! Ако не, поне с носталгия си спомних как правехме нещата в миналото:-)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
шоп написа:
Я.... да дъждувам с решетото:-(

Дано съм бил полезен! Ако не, поне с носталгия си спомних как правехме нещата в миналото:-)
Полезен си. Щото припомни... я, естественото как е "изчислено" и топлото или мокрото не му идват в повече, щото само си се регулира. А да те успокоя за играта с децата... по някое си време, всъщност, всичките деца не са играли, ми са "поливали" :-) Ама нали не съвпада по време и те гризе :-) Ястък, бях я забравила тази дума
Hoвoceлckи - майстор
Оборският тор трябва да възможно най-пресен. Точно при ферментацията му се отделя топлина.
Против кривенето на доматите към прозореца, връзвам на корниза едно старо огледало на подходящ ъгъл. Не, че стават идеално прави, но е много задоволително.
Шопе, сутрин, като ходя за работа, виждам едно такова нещо и съм са чудил какво е.
Четири талпи, отгоре завито ама яко. В една градинка е, накрая на нашето градче от селски тип.
Новоселски, с лампите ги заздравявам и в кръста. Денем леко чупка към прозореза. След 17 18ч. изправят снага.
шоп - майстор
@Трифон, не знам какво е, може и подобно да е. Сега ме подсещаш, че баба ми, когато чакаше силен мраз ме караше върху найлона да хвърлям и стари черги и брезенти преди мръкване. Сутрин след изгрев слънце ги махах. Това с цел топлината отделена от разлагащата се оборска тор и слама да се запази.

Всичко това се правеше от немотия, нямаше свободни топли и слънчеви стаи за да се прави разсад.
Ехей градинари, заспахте или мислите за Великден?!
Закъснял незакъснял, неска набучих още семки.
Купих червено чери- за контраст на жълтото, 5 кофички корнишон, добавих по 5 от стария червен и розов домат. Пресли няма да го стигна, ама са опитвам да оползотворя мястото.
Най в дясно,на бидончето, са семки от диня. Днес видях, че е избила първата. Мислех, че ще тръгне като краставицата, ама закъсня. Не знам кога се сее, хибрид ли е или кво там, ама много ми хареса и отделих семе.
Утре смятам да посея пиперки и още няколко кофички краставица.
Изнесах и миналогодишната птича тор.Утре разхвърлям и по натам ще давам газ на фрезата.
Миналата година мулчирах доматите с вършини, минали през дробилката. Имаше много малко гюрлюк. Мисля, че след фрезоването ще подобрят почвата.
Не вярвам да са огнили напълно, но не се забелязват след фрезата.
Сега съм надробил пръчките от асмата и лозите, в градината, като смятам с тях да мулчирам.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Тема за общи въпроси в градинарството ( бивша Привет Градинари )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: