• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
chapara - майстор
Съгласен, но три от снимките са ,,еко" места, а четвъртата е конюшня, недопустимо! В уравненията няма телена ограда, тя е за непропускливост на дребни хищници! При трите се цели свободно преминаване на дребни животни, все пак съм стажувал в 11 американски щата :cool:
Добре де, не очаквах толкова мнения по темата. Сега значи вярно от Габрово съм но не правя с пръдня боя както някой беше писал, просто коловете си стояха там и затова реших да пусна темата. Междувременно намерих на един пункт за вторични суровини тръби Ф50 по 2 метра на 1,50лв /кг. Така, че мисля за най здраво да ползвам тях. Благодаря все пак, научих някои неща от вас!
PIP - майстор
Бетонни и метални колове имат смисъл на индустриални огради. Всички ползват дърво за огради набучено в земята, поддържат и сменят когато е за смяна само у нас ако може да се направи нещо там и повече да не се пипа. В ук слагат бетонни колове само на къщите за социално слаби, слагаш и забравяш дреме ти, че на нищо не приличат. Всичко друго е дръво в земята.
miroki - майстор
Тръбите са удачни, ако ще ги циментираш. Ако няма по-добре коловете, дървени или бетонни.
hidrazin - майстор
UK пък е последното място което да се дава като пример в строителството. То какво им е наред в UK?
Движението по пътищата им е наобратно, в кухнята нямат смесители а два отделни крана, къщите от тухли без колони и плочи.
По-старите къщи - само дървен скелет запълнен с кал. По-богатите слагали и камък.
Най-богатите са използвали тухли внесени от Европа и то само като декорация и без никакви идеи да носят нещо.
Така че - през оная работа ми е за тъпото им строителство.
Това че някой бил правил нещо по определен начин съвсем не означава че е най-правилния... :-D
Еле пък в UK !
:partyman:
PIP - майстор
въпроса не беше за строителството в ук, а че дори там при тая влага дървените огради са най-масови и не ги сменят през пет години. направо бетонен дувар, вековище
hidrazin - майстор
Масови са и не ги сменят през 5 години ама и не са от чам!
пон май 01, 2023 1:01 pmgenatatdi написа:
...вероятно са от бор...
В UK за къщи и огради основно се използва дъб, бял дъб.
Дъбът е устойчив на гъбички и не се плаши от водата.
Оставен продължително време на влага само потъмнява почти до черно.
Не случайно много от корпусите на дървените кораби, фрегати ... и в Испания 17-18-ти век, и в САЩ по времето на войната за независимост са направени именно от дъб.
А ония колове от чам забити в земята вероятно няма да откарат и въпросните 5 години.
Та има дърво, има и дърво. Толкоз.
Хидра, то толкос, ама при мен чамови, забити в земята 97-98 още си седят без да са изгнили.
Кога ги забивах, вече бяха ползвани за нещо друго.
Утре снимка на зайчарника, а за датите има живи свидетели. До него, кол за портичка на кошарка от бяло меше- вече не се крепи на земята, но е забиван 92-3та. Снимките, както рекох- утре.
И от мене също толкос.

пп. Е те затва са крамолите по форумите.
Всеки иска да е по-по-най. Той най умния, интелигентния, красивия!!! Той да научи всички, за което през девет дерета лайна ше докара, само да е на неговата.

А въпросът е "стават или да търся метал или бетон", с простичък отговор- стават, за 20-25 години.
Той да си прави сметката кое как ше набива, а също и къде.
Будалкал съм го бил, не знам ко, та в 11 щата краварствал!
hidrazin - майстор
При мен каквото да съм забил от чам, за няколко години (под 5) все е на прах.
Така че давай да ги видим тези чамовите дето са оцелели толкова време.
Иначе зайчарник никога не съм имал. Имахме кокошарник и до него кочинка за прасенце.
Отдавна ги махнах - от тях останаха само два дървени кола забити в земята които още използвам.
Вградени са в конструкцията на земеделска барака която направих на мястото на кокошарника и кочинката.
Преди това въпросните дървени колове стояха в забити в земята поне 30-35 години - от около средата на 70-те до 2011-та.
Та и от мен толкоз ... за сега. :-D
Е, отново стигнахме до къде?! До мерене на колци и основно до пишкомерене.
Явно е на кои от нас са най къси- най дълго пишещите, естествено. Толкос и Туй То!
Пък габровеца му е през колеца. Човека просто попита и все някак ще си свърши работата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Ограда с дървени колове ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: