• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nikolson - майстор
Наистина е време за рани домати. Обаче аз ще правя малко мурафет тая година. Поръчал съм трийсет корена на мой братовчед за рано засяване, а моите ще ги сея по-късно, защото с това бързане всяка година в началото на септември оставам без домати. Те си имат 50-60 дни плододаване и като станат рано, рано приключваме.
Stefan_62 - майстор
Така е, но аз като ги засея края на януари и след като поникнат и ги пикирам тъкмо стават готови за сеидба около края на април-началото на май. Иначе си сея един ред отвън към края на май за по-късно.
Svetoslavoff1 - майстор
А кога най-късно залагате/сеете семенцата за разсад късни домати? Че нещо май все закъсняваме и слабо берем от сетите уж за късно.
kuger - майстор
hidrazin написа:
Рано ми е още. Аз нямам оранжерия пък и си чакам лампата за отглеждане на разсад.
Предполагам в началото на февруари ще дойде.
:partyman:
Здрасти, някаква специална ли е тая лампа? Може ли да пораздуеш повечко за нея?
hidrazin - майстор
Естествено че са по-специални. Растенията не използват целия спектър от светлината - основно дълбоко червено към 660nm и синьо.
Червеното е полезно за растежа, а синьото е ценно и при растежа при цъфтежа. За пълнен спектър се добавя малко IR и UV.
UV-то се слага основно против инсекти - бубулечки гадни разни.
Преди се използваха основно метал-халидни ламби. Да ама там голямо набутване с ток. Растенията поемат едва 20-30% от техния спектър.
Останалия не им е нужен. Освен това греят яко и не може да ги сложиш близко до растенията - ще ги изгорят.
Сега се минава на .... LED. Та поръчал съм си една ламбичка за проба - да донадя светлина.
И още нещо. Не трябва да се осветяват денонощно. Максимум 14-18 часа. Не че е вредно но растенията няма да оползотворят повече светлина.
Искат си почивка на тъмно. Ето една примерна ламба. И растенията са само примерни. :-D Моята е далеч по-слабичка.
Основно ще я ползвам за две саксии с чушки дето си ги гледам от доста време. После ще я прехвърля на разсада.

Изображение
stiv1961 - майстор
hidrazin написа:
Основно ще я ползвам за две саксии с чушки дето си ги гледам от доста време. После ще я прехвърля на разсада.

Изображение
Мноо убави чушки има под примерната ламба май :-D
nikolson - майстор
Svetoslavoff1 написа:
А кога най-късно залагате/сеете семенцата за разсад късни домати? Че нещо май все закъсняваме и слабо берем от сетите уж за късно.
За мене оптималното време е края на май-началото на юни.
hidrazin - майстор
stiv1961 написа:
Мноо убави чушки има под примерната ламба май :-D
Не знам за какво си мислиш ама това са гръсти. :shock:
Stefan_62 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
А кога сееш семената за късни домати? Купи си семена за средно-рани или късни домати и ги залагай към средата на февруари. Към края на май ще е готов разсада за сеене. Аз в оранжерията сея средно-ранни сортове в средата на Април, началото на Май /зави си от температурите/ и бера домати да началото на Ноември, но и наблягам и на торенето с животинска тор /шербовам/ по време на вегитацията. :drinkers:
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: