• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 93
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ferrari4456 - специалист
iivanov написа:
Мм, такава ли? http://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D ... 0%BA%D0%B0
Такава е гадината...с какво да пръскам?
Цялата са я изяли...
Stefan_62 - майстор
wpw написа:
За преторяване, надали, ама много големи температурни разлики (от около 8 градуса сутрин до 38 след обяд), а когато не мога да отворя навреме вратите, смятай какво става в оранжерията... Иначе веднъж ги пръсках с Алиет флаш преди 5-6 дни.
Ами то като имаш оранжерия, трябвя да си постояно там или някой да ти я отваря сутрин. Аз моята сутринта я отварям от двете страни, а вечер следва затваряне, застопорят ли се температурите над 30 градуса стои денонощно отворена.
wpw - специалист
Stefan_62 написа:
wpw написа:
За преторяване, надали, ама много големи температурни разлики (от около 8 градуса сутрин до 38 след обяд), а когато не мога да отворя навреме вратите, смятай какво става в оранжерията... Иначе веднъж ги пръсках с Алиет флаш преди 5-6 дни.
Ами то като имаш оранжерия, трябвя да си постояно там или някой да ти я отваря сутрин. Аз моята сутринта я отварям от двете страни, а вечер следва затваряне, застопорят ли се температурите над 30 градуса стои денонощно отворена.
Съгласен съм, че трябва да си там и да се отваря редовно, НО засега не мога....
iavor - специалист
Парника е хубаво нещо,но както казва Stefan_62,трябва да си там.
Бях насадил 10 корена краставици Гергана и вървяха добре. Около Великден ме нямаше само един ден и като излизах сутринта оставих парника затворен /просто забравих/.Вечерта като се прибрах всичките бяха повехнали.Изчаках седмица,като се надявах,че ще се оправят , но уви :cry:
После насадих други и дори сложих термометър, който следя по няколко пъти на ден.
hidrazin - майстор
Отдавана се замислям да спретна една оранжерия ... с автоматично отваряне на вратите. Би трябвало да стане лесно. Задвижки за двете врати и термореле. Даже съм си подготвил няколко 24V мотора с редуктори от антени. Ще им трябват само крайни изключватели. Ама пусто все не остава време.
:partyman:
Krass - майстор
А с вентилатор, който да вкарва въздух отвън ниско, а високо клапан, който да се отваря от излизащия топъл въздух?
alsted - майстор
:? Вие сериозно ли? На мен ми е за първи път, та и аз се шашках отначало и отварях вратата денем. Един познат, с известен опит , ме посъветва да не отварям. Понеже имах резерви, сложих термометър. Достигна до 38 градуса. Малко се притеснявах, но лятото температурите достигат и по-високи стойности, а в парника и влажността е много висока. Проблеми нямаше, даже напротив - като че ли дръпнаха по-интензивно.
Та сигурни ле сте, че не трябва да се допуска температурата да се качва над 30 и обезателно да се проветрява?
alsted - майстор
докера написа:
Прилича на Антракноза или кубинска мана ...
Реших да не губя време, разрових се в мрежата ... Стигнах до убеждението, че е кубинска мана. Изтичах до агроаптеката с листото в ръка. Жената там също изказа мнение, че е мана и ми препоръча Радомил голд. Напръсках веднага. Чудех се дали да изкореня болното растение, но за сега го оставих да го наблюдавам ... за обща култура. Как мислите - ще се оправи, само ще спре развитието на болестта или има опасност да се разнесе заразата и е най-добре да го премахна?
Ако не е мана, а е другото, при това пръскане заболяването ще има развитие, предполагам?
Последна промяна от alsted на вт май 20, 2014 8:01 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Krass написа:
А с вентилатор, който да вкарва въздух отвън ниско, а високо клапан, който да се отваря от излизащия топъл въздух?
Набутвация с ток. И в зависимост от оранжерията може да ти потрябва повече от един. А задвижката за вратата работи по-малко от минута. :)
Освен това близките до вентилатора растения може да настинат или да хванат синузит. :lol:
:partyman:
докера - специалист
И при двата варианта е най-добре да откъснеш заразените листи / ако са отделни , а ако е цели коренчета - направо отскубваш заразените/ и да ги изхвърлиш в контейнер или да ги изгориш .
Ето кубинска мана в по-ранен стадий Изображение

А това е Антракноза Изображение

Според мен ги пръсни и с топсин или дитан - няма да им навреди , а и като превенция е удачно...
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 93

Тема "Кой как се грижи за овощните и зеленчуковите градини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: