Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Започнах да буча в земята, че много окъснях тази година. Вали, ама кога беше сгодно, "все в градината бях".
Някои растения тръгнаха яко, както са в кофичките. Хващам кофичката да режа дъното, тя се сраснала със земята. Корените си намерили път през дренажните дупки и изобщо не ме чакат.
Та, тая година едновременно култуча и садя.
kr1100 - майстор
съб май 20, 2023 11:26 ammiroki написа:
........Прасковите са трагедия. Неустойчивите сортове, есен зима и сега пръскани и пак къдрилка. Устойчивите почти нямат.
Така е. Има 2 стар сорт хале ужасТ от къдрилка, а са пръскани късно есен 2 пъти и пролетта.Имам и 2 малки набор 2020 г - и те са пръскани , но понеже са малки им събрах накъдрените листа в торба и на огъня. То и препратите едни европейски обезмислени и слаби.
А по някои ябълки имам червени листа - и те са пръскани есента и скоро.
Заради ръменето днес пълних кофички за късни есенни домати.
Боба и той нефелен , а бамята едва е 5-6 см, а миналато година я засаждах по 1 педя по това време.
preslav - майстор
Тази седмица изнесохме всичко на полето. Както вече споменах експериментираме с прескачането на фазата на престой на пикирания разсад в парник или тунел. Семките бяха заложени на 05.04.
Обявявам съревнование за пръв домат от градината - любопитно ми е с колко аз ще закъснея.
miroki - майстор
нед май 21, 2023 6:14 ampreslav написа:
Тази седмица изнесохме всичко на полето. Както вече споменах експериментираме с прескачането на фазата на престой на пикирания разсад в парник или тунел. Семките бяха заложени на 05.04.
Обявявам съревнование за пръв домат от градината - любопитно ми е с колко аз ще закъснея.
Ти кажи колко е дебело стеблото на домата. Първият домат според сорта.
И ако задържи цвят. При мен си е нацъфтяло и това което засях март месец и това януари. Настигнаха се в оранжерията. Но тези пикирани до основните (от едно и също сандъче в един и същ ден) са два пъти по-малки. Понеже не са засяти нарядко, като тези, които ще си стоят в оранжерията. Винаги късно изнесените са ми били по-дребни от пикираните в оранжерия/парник. За такава проба си пикирай половината и после изнеси другите за да сравниш с едни и същи неща.
Миро, той е заложил семките късно. Това е "акцента". Не прави съревнование между заедно стартирали, при различни условия.
Все пак, всяко сравнение е интересно, от гледна точка градинско улеснение- получена продукция.
На семейство Пресли ако им беше приоритет градинарството, начинаещите щяха да се редят на семинари.
miroki - майстор
Ако акцента е тестване на късно заложени, пробата е пак на един терен. Тества се и с рано заложени. Та на това му писах отговорът в предният пост. Тези от януари цъфтят заедно с тези от март.
Сега на едните имам втора китка и може да водят малко, но не загледах от кой сорт е. Може и от мартенските да е :)
Изглеждат изравнени, по 50 см са високи.
Другото интересно е, че пикираните в почва, а не в саксия, водят с много на тези в саксии. Без значение, че саксийните са стояли на топло, а от другите имам едно измръзнало. Явно светлината навън им помага повече от топлината вътре.
Тези садени по двойки също изостават от тези садени поединично и то с много.
Горе долу, това мога да споделя от личен опит.
...
Успях да си напръскам картофите и да ги загърля, че и лозето първо пръскане, след като събрах листа за сарми (още са малки, но все ще се завие нещо). И малко от черешата обрах, че една седмица е рискова уж не пръсках върху нея, но за всеки случай.
Не само светлината.
Закалени са, а освен това и свободата на корените, дето не са ограничени в саксията.
Закъснението, тази година, ми показва точно това. Което е намерило път надоле, към земята, е два пъти по голямо от другото, което вие коренища само в кофичката.
Изводът за мен е, че трябваше да сея преди 10-15 дни. Точно както си го е рекъл народа- по Георгьовден.
preslav - майстор
Споделям експеримента, който правим и още не е завършен - не твърдя, че така трябва да се прави.
За сега мога да кажа, че семките избиха по-бързо от обикновено. Не успях съвсем да се справя с издължаването на разсада защото ме достраша да го оставя съвсем без топло. Иначе поливката беше намалена до минимум и светлината беше максималното, което осигурява остъклена тераса с Южно изложение. Може би е моя грешка при поливането, но част от разсадите се изкривиха и полегнаха - това не е част от експеримента. В крайна сметка това, което миналата седмица изнесохме на полето е същото като това, което предишни години се дупех да редя в мини парник, после да поливам с чупки в кръста, да отварям и затварям капаците, да вардя от котки и други вредители, да изваждам от парника вече цъфнали домати, да се дупя повторно да ги буча в земята. Около 160 корена домат се пикираха и изнесоха за 2 дена, заедно с подготовката и мулчирането на терена. Пиперковите (пипер, камби и л. чушки) се пикираха и изнесоха за ден, въпреки преваляванията. От 5 дена отпуска останаха свободни за други дела 2 дена - за нас времето е определящ фактор.
Между другото, местният сорт домати от Трифон върви по-силно от купешките (май Паолина и Розали). За камбите няма да коментирам, а люти чушки има за раздаване.
Другото, което гоним е да не губим първия и втория завърз, което много често се случва по нашите ширини заради хладните и влажни пролети. Ако доматите закъснеят само с 2 седмици ще е голям успех на фона на единия месец спестено баене на разсада.
То ще се чуе де.
vlax - майстор
пон май 22, 2023 7:07 ampreslav написа:
Другото, което гоним е да не губим първия и втория завърз, което много често се случва по нашите ширини заради хладните и влажни пролети.
Аз от 3 години разсад домати не правя,купувам си.Но забелязах,че когато се случи да взема разсада с цветчета,нямам почти никакъв първи завръз.
Вчера напръсках цветчетата с доматин,отдавна не бях го ползвал,но при това влажно време реших да напръскам.

Овощките нещо става.Дали измръзване или някакво гниене падат листата.Комшийката ми се оплака вчера.При мен една петровка ябълка и една слива стенлия.
:partyman:
miroki - майстор
Те се настигат. Да, двете седмици са може би разликата.
Заради това пикирахме съвсем малко, колкото за салата. За консервите после го сеехме в земята директно началото на април (пак под найлон), после настигат предните.
От 2007 като се преместих в този апартамент сея за разсад и също го задържах в индивидуални кутийки, за да се засее на място директно и да се избегне един месец парник. И 15 г. го виждам едно и също, разсада наполовина дебел. Респективно тръгва по-слабо, залага по-малко цвят. После се настигат.
Когато няма друг начин в саксийки е начинът. Ако трябва да се забърза още, се сеят по едно в саксийка.
А тези пикираните за ранното, преди се пикираха в тунелът на мястото където ще бъдат. Като са готови само се маха найлонът и си остават в редът. Така се правеше и с краставиците.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: