• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Martin.P - специалист
маречков написа:
но се притеснявам, да не се окаже, че не може да направи 13/14 метра радиус както ми трябва на мен, или просто по малкия му дебит ще се компенсира с по продължително поливане (примерно вместо 30 да е 40 минути)?
И още, разпръквачите ще поливат на 180 градуса, следва ли да приспадна 1/2 от дебита им като смятам помпата?
Здравей градски,

От това, което аз изчетох досега за този вид разпръсквачи - радиуса ще си го нагласиш с определна дюза. И PGP и 5004 би трябвало да ги продават с комплект от 12 различни дюзи. Спецификациите за радиус, дебит и налягане на всяка една от тях може да откриеш на сайтовете на производителя.

Изображение

Ето ти подробна спецификация за PGP - http://www.hunterindustries.com/images/ ... rts-em.jpg

Това, че ще ги въртиш на 180 градуса при роторните разпръсквачи май има значение само за времето на поливка - т.е. ще поливаш наполовина на времето, което поливаш при 360 градуса или пък 2 пъти по-дълго, от времето при сектор от 90 градуса, за да доставиш еднакво количество вода върху поливаната площ. Сектора е от значение за дебита, само при дефлекторните разпръсквачи. Eто ти една примерна табличка за времето за поливка от сайта на Rainbird

Изображение

Направо прочети ей тази страничка от техния сайт - http://www.rainbird.eu/5-6210-Irrigatio ... lation.php
Има доста полезни общи информации за лаици и начинаещи.
маречков - специалист
Марти благодаря за отговора. В крайна сметка взех Rain Bird 5004-Plus-PC. Вчера го надух през един маркуч да видя как пръска ..... :shock: видях :lol:, кой да провери накъде е завъртяна дюзата. Както и да е, мята си доволно. Помпа си харесах, решех да се презапася, като помпата прави 6.5 бара, дебита й е .... много беше и е 2.2 кв. За сега това, като ги наслагам на място пак ще пиша.
Опс, иимам пак въпрос. Тези датчици за дъжд само на 9 и 24 волта ли са? Ако има на 220, къде да ги намеря?
Naskata - специалист
маречков написа:
Тези датчици за дъжд само на 9 и 24 волта ли са? Ако има на 220, къде да ги намеря?

Каква ти е идеята за датчика на 220 в ? Да регулира захранването на помпата ли ?
маречков - специалист
Naskata написа:
маречков написа:
Тези датчици за дъжд само на 9 и 24 волта ли са? Ако има на 220, къде да ги намеря?

Каква ти е идеята за датчика на 220 в ? Да регулира захранването на помпата ли ?
Да.
Мисля да сложа часовник, тоя датчик и контактор.
Сега пък започвам да се чудя за тоя датчик. Никъде не намерих схема или принцип на работа. Дали сработва само като вали или "помни" дали е валяло, примерно 6-7 часа?
Naskata - специалист
маречков написа:
Naskata написа:
маречков написа:

Да.
Мисля да сложа часовник, тоя датчик и контактор.
Сега пък започвам да се чудя за тоя датчик. Никъде не намерих схема или принцип на работа. Дали сработва само като вали или "помни" дали е валяло, примерно 6-7 часа?
Ами то принципа е много прост на този датчик-има едни дискчета като от мукава, наредени като в тръбичка-когато вали се мокрят и увеличават обема си и притискат едно контакторче, което затваря веригата и забранява поливката в командното табло, когато пък изсъхнат-обема намалява и контактора разпада веригата и поливането е възможно. Поради тази причина винаги се монтира от северна страна на сграда, ограда- на сечесто място.
Лично аз не съм виждал на 220 V, но сигурно може да се приспособи...

А този контактор-за какво го предвиждаш?
маречков - специалист
Контактора го мисля за да не се товарят релето време и тоя датчик. Обаче сега като ми казваш как работи този датчик :?.... ще го мисля.
catpat - специалист
Къде в София продават Hunter?
Martin.P - специалист
Martin.P написа:

Изображение
Да се похваля, че системата е вече инсталирана, тествана и работи прекрасно :) Дори малко съм се презапасил с 4-те кръга и се оказа, че помпата има дебит достатъчен да захранва и два кръга едновременно(8 разпръсквача). Оставих връзването на помпата за най-накрая, първо само тествах дали ще дърпа вода от посоченото място и си беше ок. След това положих тръбите от шахтата до разпръсквачите и надувах с вода от водопоровода, за да тествам дали не пуска някой фитинг, през един хидрант. Него пък оставих като последен извод от снадката на клапаните, на метър от шахтата, за да го ползвам за евентуално разширение с втора шахта в съседство след време или на този етап за поливане с маркуч, с вода от помпата . Оказа се, че водопровода може да се явява и като резервен вариант за захранване, вместо помпата, но само на по един кръг от системата(4 разпръсквача) - няма достатъчно дебит да захранва и още един. Налягането на входа до водомера ми е близо 8 бара. Шашнах се, като го измерих, но после говорих и с местния представител на ВиК и той потвърди, че налягането е такова, защото магистралния водопровод минава само на 2-3 километра над селото и имаме директно разклонение за водоподаване.

Като разходи ми излезе следната сметка:

16 Разпръсквача Hunter PS Ultra с дюза 17А, 4 броя клапани, голяма пластмасова шахта Rainbird за 4 клапана, хидрант, ключ за хидрант, водовземни скоби, колена на 1/2 и 3/4, мека връзка и други дребни чаркове поръчани онлайн от napoqvane.com(при тях открих най-ниските цени) - 420 лв.
Помпа Wilo Jet 204 - 230 лв.
Тръби - ~200м. ф32 и още 15м. ф40(за отсечката от водоизточника до помпата) - ~240лв.
Фитинги за HDPE тръби и два броя сферични кранове - ~130лв.
Отделно си взех един дисков филтър на цол и 1/2, за пречистване на водата веднага след помпата и той, заедно с няколко муфи и преходи ми излезе около 30 лв.
Цимент, пясък, мозайка и 4 броя дълги болтове с гайки за бетонния фундамент за поставяне на помпата - ~25 лв.
3 надници по 20 лв. за изкопаване на каналите - 60 лв.

Общо - ~1135 лв.

Като време изкопаването на близо 140 м. канали, монтажа на кръговете и зариването им ми отне точно 3 дни. Още половин ден отиде за отливане на постамента на помпата и още един ден за връзване на помпата и тестване. Общо време около 4 дни и половина.

От тук нататък ми остава изграждането на нещо като заслон за помпата(малка колибка с покрив, стенички, врата и заключване против кражба), полагането на подземен кабел от къщата до помпата, закупуване на програматор, полагане на още един кабел от къщата до шахтата с клапани, изработване на реле за помпата от някой познат електричар(по съвета на Наската) и пълно автоматизиране на цялата система.

Благодарности за всички, които се включиха с полезни съвети и критики в процеса на реализацията!
Ако има желаещи за снимки, ще щракна някоя и ще пусна тук.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "напоителна систена за тревни площи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: