• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan_62 - майстор
Neno Er написа:
В природата не е така. Случвало ми се е да израстат растения от семена на паднали през миналото лято домати. Разсаждал съм ги и са настигали другия разсад.
Може да прозвучи като спам и да не ви се вярва, но преди две години началота на юни месец отивам на Дунава за риба/след като я разрешиха/ под нас и при слизането ми на брега какво да видя по брега хиляди корени домати :lol:. И един хубав разсад, сякаш някой майстор го е сял :lol:. Полових малко и на тръгване си отскубнах 20-на корена които след два дена насях на село. Ами какво да ви кажа, сея доматите в началото на май, а тези дето ги взех от Дунава, го настигнаха и дадоха много добра реколта и хубаво домати /ама какъв сорт бяха незнам/ :lol: , ами така си е, като ги е торила цяля Европа като разсад :lol: Абе природа, но миналата година нивото беше високо и не можах да се заредя от там с разсад, но тази се надявам да е ниска водата и да има пак :lol: :drinkers:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Ами какво да ви кажа, сея доматите в началото на май, а тези дето ги взех от Дунава, го настигнаха и дадоха много добра реколта и хубаво домати /ама какъв сорт бяха незнам/ :lol: , ами така си е, като ги е торила цяля Европа като разсад :lol:
Голямо влияние оказва и АЕЦ/ сега привържениците на атома ще ме награбят/ :-D
ДядоСач - помощник
Колеги , и аз съм на зеленчукова тематика , та питането ми е за картофи . Някой знае ли къде да намеря посевен материал за български сортове картофи , че тези полско/холандски фуражни безвкусици ми писнаха . Аз ли пораснах прекомерно , природата ли побъркахме , но от години не съм попадал на нещо, което дори и минимално да се доближи до вкуса на старите бабини картофи . Какво ли не пробвахме в къщи - и розови , и жълти , и хамерикански за МакДон., и от околните селски градини пощипвах , е не става и това си е !
VLADO66 - майстор
ДядоСач написа:
Колеги , и аз съм на зеленчукова тематика , та питането ми е за картофи . Някой знае ли къде да намеря посевен материал за български сортове картофи , че тези полско/холандски фуражни безвкусици ми писнаха . Аз ли пораснах прекомерно , природата ли побъркахме , но от години не съм попадал на нещо, което дори и минимално да се доближи до вкуса на старите бабини картофи . Какво ли не пробвахме в къщи - и розови , и жълти , и хамерикански за МакДон., и от околните селски градини пощипвах , е не става и това си е !
Май вече няма български сортове-всички минаха на холандски :) -друго си е да вадиш 5-6 тона от декар.По въпроса за вкусовите качества много зависи с какво ги ториш-една хубава оборска тор е по добра от амониева или сложна/NPK/ тор.
Svetoslavoff1 - майстор
Та като стана дума за компира да Ви споделя нещо:
Преди години възрастни колежки разправяха, че като отидели при зарзаватчията, не купували просто картофи, а били различни - за пържене, за готвене, за варене.
И второто - преди няколко години се прибираме есента през Юндола. Тъкмо вадеха картофа, направо от нивата продават до пътя. Е сега викам си ще си вземем хубав родопски картоф. Като се прибрахме, напекохме една тава, обачеее удрят макар и леко на химия:(
iivanov - майстор
На Вискяр метода ми ми хареса,ще го пробвам.
Преди 2 год си взех картофи за семе от германския сорт"марабел".Останах доволен от вкусовите им качества.Харесаха ги и хората,на които продадох излишъка.Стигна се до там,че се сдърпахме с една комшийка,що съм дал последния чувал на друга.
Вискяр - напреднал
Stefan_62 написа:
Би ли обяснил при обеззаразяването на семената, по-точно когато ги миеш на течаща вода след перхидрола в някъква цедка ли ги слагаш или има друг чалъм :drinkers:
Има няколко варианта. Единия е да се увият в марля и така да се промиват. Аз ползвам по-мързелив начин. В едно канче от литър поставям цедка с пластмасова мрежа и в нея семената. Отгоре тече лека струя вода. Трети вариант е семената да се сложат в някакъв съд с вода и да се бъркат от време на време. Като водата периодично се сменя.
Може да прочетете Революция на една сламка от Масанобу Фукуока - има много интересни идеи. Доста неща в градината ми вече растат, там където са поникнали сами. И хич не се чувстват зле. :supz:
Най-добрият ми корен домат отгледах от самозасято семе. На място, дето ми бе парника - много тор и много прегоряла, поникна един домат. Тръгна много мощно и реших да го оставя. Още не бях чел горната книга. Понеже вървеше много силен, му оставих два култука и централното стъбло. Не броих и мерих доматите, дето върза, но бяха много повече от колкото на три отделни растения. Като си намери сгодата едно растение, може да изненада всички с резултатите.
Човек като оплеска няколко пъти семки по 20-40-80 ст бройката поради лоша хигиена на субстрата за поникване, и започва да търси начини това да не се случва. Имам познати колеги, дето са съсипвали семена за по 800-1000 лева. И това е малката беля. Като оплескаш такъв разсад си проваляш годината - повторното сеене след белята закъснява цялата реколта. Едно е да изкараш домат на пазара в средата на юни, а съвсем друго е в средата на юли.
За български сортове картофи питай на 032 952296, това е института за зеленчукови култури Марица. Нямам впечатления какви са.
При сортовете картофи има главно три направления: за готвене, за пържене - отбелязва се като чипс, и технически - за фураж и производство на нишесте. Преди година или две България бе залята с последния тип картофи.
Хубавия вкус зависи от сорта, но повече зависи от условията на отглеждане. Много е важно почвата да е богата на хумус и да има много храна за растенията. От години вече не ползвам изкуствени торове, но качеството на продукцията ми позволява да продавам на доста по-високи цени от продавачите на пазара, които се зареждат от борсата.
ДядоСач - помощник
Вискяр написа:
При сортовете картофи има главно три направления: за готвене, за пържене - отбелязва се като чипс, и технически - за фураж и производство на нишесте.
Интересувам се най-вече от картофи за пържене , та ако можеш да ми препоръчаш някой подходящ сорт . С българските явно няма да се получи . Отзиви събрах само за "Иверце" , но са доста противоречиви .
Stefan_62 - майстор
Вискяр написа:
Има няколко варианта. Единия е да се увият в марля и така да се промиват. Аз ползвам по-мързелив начин. В едно канче от литър поставям цедка с пластмасова мрежа и в нея семената. Отгоре тече лека струя вода. Трети вариант е семената да се сложат в някакъв съд с вода и да се бъркат от време на време. Като водата периодично се сменя.
Може да прочетете Революция на една сламка от Масанобу Фукуока - има много интересни идеи.
Благодаря за съвета и книгата, има доста интересни неща от които човек може да се научи. :drinkers:
Elinka - специалист
Някой ползвал ли е тези продукти http://www.torove.com/products/range/rid/2 Пише, че стават за разсади и после за подхранване на растенията в градината. Имам доста сортове разни домати от руските селекции, вкл. и два сорта черни домати, които не са хибриди, но пък са 10 семки. Искам от тях поне да опазя няколко корена, за да събера повече семена за следващата година. Много ми харесва вкуса на черните домати.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: