Ще споделя моя опит с гадините. Със стършелите се боря пасивно. Не търся гнезда. Закачил съм около 8 шишета 1,5-2л от студен чай (Нести, Виктория), които са с широки гърла. В тях пълня 1/3 от шишето с: бира, малко оцет и захар окололо 10 супени лъжици. Мястото ми граничи с гората и има много насекоми, които се хващат в капана. За едно лято сменям шишетата между 4-6 пъти, защото се пълнят с гадини. Стършелите силно ги привлича тази течност и се давят. Виждал съм по 5-6 стършела едновременно да се борят в шишето и да искат да се измъкнат, но е непосилно за тях. Понякога им помагам да се удавят като заклатя шишето и се намокрят, после се борят до изтощение в течността. Също и 2 съсела се бяха хванали в капана.
Осите обаче не ги привлича тази течност. При мен осите си правят гнездата в земята. Едно гнездо унщожих като го залях с моторно масло и го запалих. Друго гнездо унищожих като сложих пред дупката в земята една рибна консерва с една рибка в нея залята с инсектицид. В началото на лятото се появи едно гнездо и сипах в една широка капачка инсектицид и я сложих пред входа им, след 2 седмици оси повече не излизаха от там...имаше 10-15 броя паднали в капачката.
Дано да съм ви бил полезен с информацията.
Осите обаче не ги привлича тази течност. При мен осите си правят гнездата в земята. Едно гнездо унщожих като го залях с моторно масло и го запалих. Друго гнездо унищожих като сложих пред дупката в земята една рибна консерва с една рибка в нея залята с инсектицид. В началото на лятото се появи едно гнездо и сипах в една широка капачка инсектицид и я сложих пред входа им, след 2 седмици оси повече не излизаха от там...имаше 10-15 броя паднали в капачката.
Дано да съм ви бил полезен с информацията.