• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
sensi - специалист
Аз имам същия проблем, който е показал колегата krass. Почнаха да се завиват листата и да окапват. Пръсках с Вазтак + Топаз. Не знам дали съм объркал комбинацията. Мисля да мина на бордолезов разтвор само, дано се оправят. Тази година ние първата със съпругата ми да отглеждаме зарзават и ни попари мераците. Ето и малко снимки.

Прикачен файл

IMG_20150704_205831.jpg

Прикачен файл

IMG_20150704_205804.jpg

Прикачен файл

IMG_20150704_205736.jpg
IMG_20150704_205736.jpg (116.33 KиБ) Видяна 2381 пъти

Прикачен файл

IMG_20150704_205726.jpg
IMG_20150704_205726.jpg (109.73 KиБ) Видяна 2381 пъти
ivouz - специалист
Същия проблем и при мен.Помагайте!
Andri01 - майстор
Търсих тази болест в нета-нищо сериозно не пише !Разни "ала-бализми" само. И при мене има 5-6 корена със завити листа,но иначе плода им е нормален. Айде,ако някой намери решение-да пише тука! :)
ivouz - специалист
Andri01 И при мен бяха болни няколко а сега всички така че,е заразно уви.
crez - майстор
По същият проблем се съветвах с агроном, каза че това не болест. Някой сортове домати имат този "навик" да свиват листата.
atanasov2004 - специалист
Привет! Пак се намесвам за тези завити листа. Първо гледам снимка на корен домат без връх/водач/- всички домати ли са така? Второ: Торено ли е с азотосъдържащи торове/амониева селитра, карбамид или някакъв листен/ Трето: Това "розови" домати ли са ? Четвърто: Листата на завитите растения твърди ли са, чупливо-хрупкави ? Пето: Някакви петна имат ли, листата "мрежести" ли са ? Шесто: Кога култучите домата - дължина на култуците/ВАЖНО Е/.....Дайте подробности да помагаме :?
hidrazin - майстор
Я кажи за култученето. Щото аз май ги култуча когато намеря време. Ако някой е станал прекалено голям не го барам.
Той също си ражда. Иначе на моите май е време да им махам върховете. Много високи станаха и задминаха коловете по височина.
:partyman:
Stefan_62 - майстор
hidrazin написа:
Я кажи за култученето. Щото аз май ги култуча когато намеря време. Ако някой е станал прекалено голям не го барам.
Той също си ражда. Иначе на моите май е време да им махам върховете. Много високи станаха и задминаха коловете по височина.
На високо стеблените сортове трябва да се махат култуците още докато са малки, че иначе прорастват и взимат силата на централният корен и плодовете остават дребни. Вярно е, че и те раждат, но както казах плодовете остават дребни. При нискастеблените /така наречените безрасъдни/ се маха само първият култук, а другите са оставят такава е селикцията им. Аз оставям по един култук който поникне точно преди първите цветове и върви заедно с централният корен, а всички други премахвам, по този начин не се изтощава главният корен и плододаването се увеличава двойно. Не пречи да ги премахнеш и като са прорастнали големи, пък като искаш си ги оставяй. Колкото до до задъването /премахване на върховете/, при някой сортове това се прави след 5-6 китка, а при други може и така да си останат до край, но зависи от сорта. И да ги задъниш щом са прорастнали много не е фатално.
ivouz - специалист
Аз сея доматите по един стрък оставам върха и един колтук като стигне около 40см.Тоест два върха.Всичко останало го чистя периодично (всяка седмица).
Торя с оборска тор(овча,прегоряла) около корена по една шепа.
Листата при мен не са хрупкаво -чупливи.
Болеста тръгна от 3 корена розов гигант сега е и при другите сортове.
Нямам петна.
Поливам капково през 3 дни по 12 ч.нощем.
Пръскам след дъжд с Родомил голд и Вазтак против мушичките.
На какво се дължи това ? Възможно ли е разсада да е бил заразен в самото начало като го купувам?
hidrazin - майстор
Тенкю на Stefan_62 за разясненията. Иначе мен не ме бърка ако останат дребни. Важното е да са много. :-D

Относно завиването на листата при ivouz - мисля че преди доста време бяхме говорили за това във форума.
Тогава бях намерил тази статия. Мисля че ще ти отговори на някои въпроси. :)
http://www.farmer.bg/15010-Listnoto-zav ... o-yavlenie
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19

Тема "Домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: