Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
ср юни 14, 2023 4:38 pmn_a написа:

Логично, но нищо чудно с това да си остана. Единият корен си загина подсечен, този не расте, а и гледам нощем го навестяват охлюви... Не ми е краставичена година, явно. Ще снимам съседските, те са за чудо и приказ
пепел , сол.Гледай си краставицата, че ми се мяркат писания, че тази година ще са по-скъпи от доматЯ. :? Ако я подхване маната - Алиет Флаш.
Офф а на навън при мен хем не растат на височина, цъфтят пък завръз няма. :? Вътре стигната тавана 3,20м , много цвят и завръз :?
Днес докосих , още малко и щях да слагам противогаза вятър и димни завеси.
vlax - майстор
вт юни 13, 2023 9:29 pmvlax написа:
Споделям какво пише в един друг форум за ........ един човек,който ги разбира нещата доста добре и му вярвам.
Сега какво е писал защо са криви краставиците. :)

Киселата почва е предпоставка за криви и горчиви краставици, по простата причина, че не се усвояват правилно хранителните е лементи, но дори при нормална или леко алкална реакция също може да се получат криви краставици, нямам време сега да обяснявам по-подробно, основното - когато краставицата е крива и тънка от към върха-липсва азот, когато кривината прилича на бухалка- липсва калий, при липса на азот и калий /двете вървят ръка за ръка, едното подпомага усвояването на второто/, цветът изресява, ако има краставица тя е крива като дъга и твърда. Да добавя, кривината много зависи и от сорта, особено при оранжерийните сортове.
:partyman:
kr1100 - майстор
Кофти работа. В понеделник пръсках с Метеор 2 на доза / уж заместител на Би 58/ против въшки, вчера гледам по младите сливи напаст " нещо кафеникаво на точки като калинки и гризящо плода
Днес се размина пръскането - след 14 и нещо порой.
miroki - майстор
И аз вчера пръсках една слива за листни въшки. Изобилие беше. Надявам се да е правилен изразът, беше.
Само, че извадих нещо от сандъка и май беше Метеор. Въпреки, че забелязах, че има резерв и едно шише Б 58.
Virtex - майстор
нед юни 18, 2023 7:14 pmkr1100 написа:
Кофти работа. В понеделник пръсках с Метеор 2 на доза / уж заместител на Би 58/ против въшки, вчера гледам по младите сливи напаст " нещо кафеникаво на точки като калинки и гризящо плода
Днес се размина пръскането - след 14 и нещо порой.
метеор-а е контактен и няма последващ ефект. Ако целта ти е само да ги избиеш - става, ако искаш да "пазиш" вземи друг препарат. Тепеки, Моспилан или други нови, който са криминални за работа (2мл на 10л, тези нямат акъл как се дозира, макар че и Тепеки и Моспилан са трудни за дозиране) като клоузър.

вт юни 13, 2023 3:08 pmpreslav написа:
Готварска сол, солничка и упорство.
и kr1100 нагоре писа за солта - това не променя ли много състава на почвата ? Струва ми се странно да се соли навсякъде...
kr1100 - майстор
нед юни 18, 2023 10:06 pmVirtex написа:
....метеор-а е контактен и няма последващ ефект. Ако целта ти е само да ги избиеш - става, ако искаш да "пазиш" вземи друг препарат. Тепеки, Моспилан или други нови, който са криминални за работа (2мл на 10л, тези нямат акъл как се дозира, макар че и Тепеки и Моспилан са трудни за дозиране) като клоузър.
Понеже бяха много затова пръснах с Метеор. А предната седмица беше с Тепеки / 1,5 гр/10 л. По на сметка е пакет 10 гр/.. Но пък го дават за 2 кратно пръскане за сезон.
Дозировката е лесна ; за прахообразните и на гранулки има "аптекарски" везни / с такава меря, даже преди 3 г бях видял и електронна лъжица везна. Но е по-удобно с везна за отемрването. За течни или спринцовка или мензурка / има ги по агромагазините/ 2 мл си има деление . Преди ги имаше и по детските сиропчета
Virtex - майстор
Така правя и аз - подобна везна за гранулите и спринцовки за течните.

Понеже не всеки би се занимавал, затова казах, че е по-трудно. "Старите" препарати са 5-10мл и ставаше дори с капачка измерване, макар и грубо, докато тези с по 2мл или 3гр са по-трудни.

Иначе странно, че Тепеки-то не е помогнало, вероятно трябва да е от рано.

Казвам "новите" без да имам идея кои са нови или стари, но пробвах да боря белокрилки с АБАНТО по репоръка от агро аптека - резултат никакъв. Клоузър 120 СК обаче им видя сметката. Засега.
miroki - майстор
Тези с по 2-3 мл са си добре. Спринцовката и готово.
Другите на ел. везната, малко по-тегаво, но няма как.
vlax - майстор
нед юни 18, 2023 11:15 pmVirtex написа:
Така правя и аз - подобна везна за гранулите и спринцовки за течните.
Аз от няколко години ползвам такава лъжица и съм доволен.За препаратите мисля,че е по-удобна от везната.
:partyman:

Прикачен файл

999999.PNG
miroki - майстор
Имам такива лъжици и са удобни, но не искам да ги цапам за препарати. Ползвам пластмасова кофичка за безалкохолно на обикновена везна. Като я махам и слагам при всяко добавяне, че някои везни трудно отчитат. После може да се задели за следващ път дори и да не я мия. Но определено гранулите са кофти, чакат се да се стопят и т.н. Пак като не е да бъркаме във варницата и да вадим оклепани вар и да чукаме синия камък.
...
Като не стане ще извадя б 58.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: