Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
vlax - майстор
пет юни 23, 2023 11:56 pmVirtex написа:
Като стана дума за поливане - колко често поливате домати и краставици (и като цяло зеленчуците) ?

Доматите както ги научиш/свикнеш.Краставиците по-начесто.
До сега аз бях с мулч найлон на всичко и поливах всичко едновременно едното поливане на 3 дни следващото на 4 дни,не живея при тях и капковото ми е без програматор.
Тази година за първи път съм без найлон хвърлих окосена трева за мулч,но май няма да повторя.От тези дъждове още не съм поливал.
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като стана дума за поливане - колко често поливате домати и краставици (и като цяло зеленчуците) ?
Мисля си, че всяка вечер се полива. На домата ми му кльопват горните листа и...
miroki - майстор
съб юни 24, 2023 1:52 pmimegogo написа:
при мен капковото е на 25 см поливам всеки ден вечер от по около 3-4 часа
По колко литра на минута са капкоотделителите? Много ми се вижда 3 -4 часа. Или не се пълни добре системата. Няма дебит?!
Моето за час и нещо става кал. Сега копах една педя надолу е кално от предния ден както е поливано. Но са през 10см. 1л/ч.
....
В четвъртък от бурята се затворила едната врата на оранжерията (избутала ми тухлата и някак я е прескочила), а понеже беше поносимо до сега и прозорец нямаше отворен.
Доматите са леж.
Листата горните новите и малки се стриват като чубрица.
От 4 и 5 та китка всичко нагоре е заминало. Днес обрах доматите. От горните 2-3 реда, бяха побеляли вчера, днес се спаружиха. Чувал съм, че някои ги прекършват след 4 та китка? Някой прави ли го? Да ги резна направо. Тъкмо бяха станали високи колкото мен.
Долните изглеждат добре, може и да се оправят. Цвета обаче стои дори и горе.
Краставиците явно по-държат. Няколко увяхнали листа, но плода е добре и си набрах.
hidrazin - майстор
Уфффф... Почвам да се колебая ... за доматите де. Крастав'цата е ясна - всеки ден или става горчива и дребна.
Доматите преди мноооого години не ги колтучех и ги поливах веднъж седмично - кога се прибера. Демек - колкото, токова.
Не можех да ги изконсумирам и раздавах на комшии/приятели.
После с капковото сякаш нещата тръгнаха назад - по-малко поливане и често, през ден. Е ами домати малко...
Преди - веднъж седмично (обилно, с маркуча в редовете докато ги "удавя") - домати в изобилие.
Е, то всичко се промени де - климат, болести, препарати... :?
P.S. От производители на домати "чух" че вече в БГ климата не е О.К. за отглеждане на домати.
Климатичните промени са и в ход и нищо не правим. Ще се опитаме да оцелеем..., като винаги де. :-D
vlax - майстор
нед юни 25, 2023 12:03 amhidrazin написа:

Доматите преди мноооого години не ги колтучех и...
Тази година половината домати не ги колтуча,оставям по 2-3 колтука на корен,най-силните,махам само колтуците на колтуците .Това е начина по който гледа домати една колежка от друг форум,много ги хвали.Ще видим.

нед юни 25, 2023 12:03 amhidrazin написа:
Климатичните промени са и в ход и нищо не правим.

Не правим аз и ти.Аз още нямам оранжерия в двора,до колкото знам и ти.То кисилинни дъждове,кал от майната си,хвърчащи гадове и т.н.Вече малко са градините без оранжерии.
miroki - майстор
И моето наблюдение е същото. Аз обаче и тогава ги култучех. От как поливах на вади вече такива домати няма. Дори тази година един ред щях да връщам на вада да го поливам и да сравнявам, но като слагах маркучите и на него сложих.
Това често поливане води до повече болести, плитки корени и вероятно кекави домати.
Понеже обвинявам климата, цопнах оранжерията. Сега ще видим кого ще обвинявам.
preslav - майстор
нед юни 25, 2023 10:26 ammiroki написа:
И моето наблюдение е същото. Аз обаче и тогава ги култучех. От как поливах на вади вече такива домати няма. Дори тази година един ред щях да връщам на вада да го поливам и да сравнявам, но като слагах маркучите и на него сложих.
Това често поливане води до повече болести, плитки корени и вероятно кекави домати.
Понеже обвинявам климата, цопнах оранжерията. Сега ще видим кого ще обвинявам.
Нищо не ти пречи да демонтираш маркуча и да сравниш поливането на капки с това на вада. Мисля си, ама само си мисля, че поливането на капки е по-добро за развиването на дълбоки корени, вадата докато и покажеш маркуча и е пълна. Също така си мисля, че в оранжериите се въдят повече гадове и слугуването е по-голямо, но това си е само мое мнение де - на пазара е пълно с оранжерийни домати с вкус на гума.
miroki - майстор
При мен беше с вида 1 -500 вата и 1 цол маркуч се пълни за към 10 минути условно и то къс ред около 4м. И поне 5 мин. чакаме да се натаи, като стигне краят. И вардиш с мотиката на къде заминава водата. Вероятно 4 кубика вода заминаваха само за доматите. Няма как да се сравни с 1 кубик поливка на всичко с капково.
Тъкмо полях вчера и заваля ...
Сега съм на чешма и ще е още по-зле, за това може и да пробвам с един ред само.
С това ежедневно поливане всичко на тиня става. Доматите и сега на 3 дена ги карам. Но в оранжерията имам и краставици и там редовно. Докато беше затворена се пазеше влагата но сега заминава. Дано да се спасят доматите само от прегряването.
Относно гумените домати, това си е сорт и второто е, че ги берат восъчна зрялост ,за да стигне до пазара. Вземи от приятел оранжерийно и сравнявай. И гледай да не някое от твърдите сортове.
Аз 6 сорта сях, ще коментирам като мине сезона. Понеже ми е сефте оранжерия. За сега води с около 2 седмици от външното, а е един от същ разсад.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юни 25, 2023 4:25 pmmiroki написа:
... Вероятно 4 кубика вода заминаваха само за доматите... 1 кубик поливка на всичко с капково...
Мулчирал ли си?
miroki - майстор
Доматите само. Че трудно се навирам за копане. Става доста сбита почвата.
В оранжерията ги наредих шахматно корените и има мулч само посредата. Догодина ще мисля нещо и за там, че е Зиг заг.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: