Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
нед юни 25, 2023 4:25 pmmiroki написа:
:
1. При мен беше с вида 1 -500 вата и 1 цол маркуч се пълни за към 10 минути условно и то къс ред около 4м. И поне 5 мин. чакаме да се натаи, като стигне краят. И вардиш с мотиката на къде заминава водата. Вероятно 4 кубика вода заминаваха само за доматите. Няма как да се сравни с 1 кубик поливка на всичко с капково.

@ Taка беше докато баща ми беше жив. Купих к. маркучи и като отида след работа вадите готови. Абе нали ти казах ,че съм взел маркучи .Отг. Аз така съм свикнал . И така днес 32-3 вади утре още толков и.... И дебнене с мотиката и много окопавен на треват,че растеше с минути :-D
Сложих маркучите ,но без мулч - трева пак много на следващата година мулч еднодневен- къса се като тъпчеш по него. Яки треви го пробиват лесно.
После събрах оранжерията - вътре маркучи и мулч геотекстил. Корените по редовете се разминават на 2 та реда. От другата страна са пак разминаващаи , но 3 реда. Средния ред е през 1 корен.
Отводи с ф6 маркуч и капкотделители на гнездата за тикви и цигулки
Навън маркучи и мулч едноденвен. на следващата година тип зебло.
Всичко се полива едновремено с таймер. Помпата е вида 1- вечна /чугунен корпус и турбинка. набивка на 3-4 години смяна за 15 мин.

2, Сега съм на чешма и ще е още по-зле, за това може и да пробвам с един ред само.
С това ежедневно поливане всичко на тиня става. Доматите и сега на 3 дена ги карам. Но в оранжерията имам и краставици и там редовно. Докато беше затворена се пазеше влагата но сега заминава. Дано да се спасят доматите само от прегряването.
@ на водопровод не е рентабилно при тези цени и все ще нарастват.
Тиня и кал нямам - явно много дълго време поливаш - намали времето.
За прегряването - засенчваща мрежа 40 % отгоре, въздуховод ф110 с вентилатор и комин и терморегулатор вкл. вентилатора. Слагам и въртящ се вентилатор в северния край да духа навътре.
Сея от години : Сърцето на Албенга, Р.Гигант, Р.Дар, Волско сърце и Гардел. Навън и Чери продълговато леко марка Аля.

Наесен или напролет , ако намеря поцинковани профили 20х20 м стягам още 1 дълга 6 м. Мислех миналата година , но заради войната изчезнаха поцинкованите профили, а цената на другите стана много висока.
miroki - майстор
-Албенгата става ли добре? Че е много вкусна.Вътре е Розов гигант, червен гигант, Гардел, Биг биф, ръгби и едно не му знам името местно. И малко чери за проба. Всичко се повтаря и вън.
-Писах вчера, че се затвори оранжерията от силен вятър и вътре прегря всичко. Изсъхнаха всички върхове с 2 китки домати и ги събрах. Има повредено и до втора китка, което е било по-на припек Иначе държи за сега един градус над външната. Мерено на сянка. Половин метър ще режа от доматите.
-За мулч трета година ползвам черен найлон един и същ. Беше голямо парче, втората година го нарязах на ивици да го събирам между коловете. Ходи се върху него и е здрав. Пробит тук таме да не прави локви. Сега и на ягодите сложих подобен 5*4 м.
kr1100 - майстор
нед юни 25, 2023 6:32 pmmiroki написа:
-Албенгата става ли добре? Че е много вкусна............. Сега и на ягодите сложих подобен 5*4 м.
Албенгат е много вкусно, месесто и по-рано уж. Доволен съм и до късно дава плод вътре.
Забравих сея и Ръгби от години.
За навън бях купил преди годни мулч тип зебло.Уж беше черен при поръчка , дойде зелен .Исках 50м пратиха ми 100 с намалена цена като компенсация / не мн. голяма/. Режа го с поялник 250Вт стип брадва за да несе разнищва. Тъпче се спокойно, зимата не го прибирам4 година вече. Не се къса при тъпчене. Колко още ще изкара не знам.
Вратите не ги ли застопоряваш в отворено положение ? Ако няма закачалки като на дървените прозорци, забучвай по 1 арматура 8-10 м до вратата. За да не бели боя или цинка - парче гумен стар маркуч в/у арматурата.
За ягодите продават дебелостенен черен найлонов мулч с отвори. по спомени с 2 ленти отвори.
Аз го правя на 4 реда със замба ф 50-60 мм и дъска отдолу

P.P. Днес беше плажен ден. Улова малко но добър едрички миди.
Сега с коки си хапваме салата миди за мен с лук за него без. Коки плувец и много послушен. Като влязох за миди кротко си стои под чадъра и ме наблюдава да не взема да се затрия :-D
Към 11:30 излезе вълна и се поусили. Кой ял миди тази година ял, кой не е да е ял. Скоро ще доплуват боклуците. Вече има дребнички медузи покрай брега.
Svetoslavoff1 - майстор
"Между капките" успях да извадя чесъна, че тъкмо му беше време. Добивът е много приличен и бях приятно изненадан, че сляпото куче хич не си е щипнало някоя друга глава.
hidrazin - майстор
нед юни 25, 2023 6:59 amvlax написа:
...Аз още нямам оранжерия в двора,до колкото знам и ти...
Правилно, нямам оранжерия и не мисля да имам. Няколко пъти съм се замислял но много бързо (и умно)съм отхвърлял идеята.
Тази година малко остана нищо да не насея. Ма пустата инерция - боднах два реда домати по мързелив начин.
После още един ред миналата седмица. И толкоз.
Груба сметка ми показа че ми излизат повече от златни.
Нооооо... при мен ситуацията е такава. Не живея в къщата а тя е 15 километра от там където живея.
Но пък на 25 метра от входа на блока има покрит, целогодишен зеленчуков пазар - мога да отида и по чехли... :-D
:partyman:
P.S. Не съм против - нито срещу сеенето в двора, нито против оранжериите...
Преди години се сееше всяко парченце земя в двора но там имаше кой да живее и да се грижи за всичко това.
Имаше и безгрижие, и много свободно време - все неща които вече ги няма.
miroki - майстор
Така си е. И аз по инерция го правя. Нищо, че съм на 45км от къщата. И във входа на блока ми е магазина. А в съседство има друг по 1,90лв. хубави собствено производство гергани. При мен главната цел е да махана всичко освен оранжерията. Най-вече понеже няма вода. Другото ще остане 400м2 асма. И умувам да изкопам едно градинско езеро да събира вода.
А ходя, да помагам на майка ми.
gnt69 - майстор
пон юни 26, 2023 9:43 ammiroki написа:
При мен главната цел е да махана всичко освен оранжерията.
Аз преди 5-6 години си направих оранжерийка 9х5 45 квадрата и имам вътре всичко което ми е необходимо. Част от двора го посях с райграс ама и той трябва да си коси. Другата част с овошки, ама и те трябва да се пръскат. Доволен съм че съм концентрирал усилия за зеленчуди в 45 кв.м. Лесно се поливат, че водата е от чешмата, лесно се пръскат и гарантирано стават. :partyman:
miroki - майстор
нед юни 25, 2023 7:12 pmkr1100 написа:
нед юни 25, 2023 6:32 pmmiroki написа:
-Албенгата става ли добре? Че е много вкусна............. Сега и на ягодите сложих подобен 5*4 м.
Албенгат е много вкусно, месесто и по-рано уж. Доволен съм и до късно дава плод вътре.
Ще го пробвам догодина. Устойчиво ли е?
Вратите не ги ли застопоряваш в отворено положение ? Ако няма закачалки като на дървените прозорци, забучвай по 1 арматура 8-10 м до вратата. За да не бели боя или цинка - парче гумен стар маркуч в/у арматурата.
С по две тухли бяха блокирани по една от всяка страна. Някак е прескочило тухлата (поне така каза майка ми :) ). Ще забия и колове. Сега са с много тухли и прозореца вече е отворен. Като вляза отвън вътре в 14 часа не усещам голяма разлика. В събота беше 30 градуса вътре мерено на сянка. То и навън беше толкова. За горещниците ще видим как ще е.
За ягодите продават дебелостенен черен найлонов мулч с отвори. по спомени с 2 ленти отвори.
Аз го правя на 4 реда със замба ф 50-60 мм и дъска отдолу
Не ги харесвам по два реда, водата изтича на страни, като вали. Сложих цяло парче с отвори където аз искам. С една остра мистрия направо квадратни отвори. Сега водата иска не иска в отворите влиза. И е дебел, не като този за ягодите. Имаше един див лук и гледам да го покрия да замине.
miroki - майстор
А изгорелите горни части на доматите трябва ли да се режат? Или така да си седят. Което се оправи оправи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юни 26, 2023 10:36 ammiroki написа:
А изгорелите горни части на доматите трябва ли да се режат? Или така да си седят. Което се оправи оправи.
Не режи до здраво, че му отваряш нова рана.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: