Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
нед дек 03, 2023 7:25 pmkr1100 написа:

завъди си къртици. Не понасят сляпо куче и изчезва.
Вече съм си завъдил, но не съм проверявал дали се понасят - ще бучна пробно малко чесън.
kr1100 - майстор
нед дек 03, 2023 7:37 pmpreslav написа:

Вече съм си завъдил, но не съм проверявал дали се понасят - ще бучна пробно малко чесън.
Имах много сляпо куче, нищо подземно не оцеляваше.
Не знам откъде се появиха къртици -съдя по купчинките надигната пръст . Къртиците са месоядни. Случвало се е да имам надигната пръст в оранжерията , но без последици за салатки, лук,чесън.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед дек 03, 2023 7:01 pmmiroki написа:
... 6-7 годишни ябълки, бяха на земята. Корените навън...
Имаше някакъв пиниз да им растат надълбоко корените. Нещо заигравка с поливането. През тръба, да се полива надълбоко и да слизат надолу, а не да се разпростират отгоре корените. Логично е, не съм го правила
miroki - майстор
Но пък 3 млади, 6-7 годишни ябълки, бяха на земята. Корените навън.
@ колове не слагаш ли за привързване когато ги засаждаш овошките ??
Имаха. Сега са 3 метра дървета Φ7-8 см. Падали са, заедно с кола, а почвата до тях надигната. На едните нямаше кол, беше паднал от самосебеси, 3 те са били по-близо до силния вятър. Останалите 6-7- са си добре. Сега имат по още един кол и са вързани за кайсиите с тел, да седят изправени.
Имам и млади 2-3 години и са си наред. Тези короната и мястото се е оказало решаващо. Въпреки, че кайсиите са на същото място и много по-високи, те са здрави. Явно по-здрав корен. Но те вече са над Ф110. Засадени са заедно.
miroki - майстор
нед дек 03, 2023 7:48 pmkr1100 написа:
нед дек 03, 2023 7:37 pmpreslav написа:

Имах много сляпо куче, нищо подземно не оцеляваше.
Не знам откъде се появиха къртици -съдя по купчинките надигната пръст . Къртиците са месоядни. Случвало се е да имам надигната пръст в оранжерията , но без последици за салатки, лук,чесън.
Странното е, че това сляпо куче периодично вади пръст. Тези в къщи които са. Хем надигат, хем правят отвор точно под корена и го вадят надолу. Без хоризонтален. Помислих, че е къртица отначало. Докато не тръгна и праза. Не знам защо 2 останаха. Другите 298 ги издърпа.
Има много дълбок канал и не мога да го засека. Чесъна не е бутало, явно обича миризмата на лук. Почна да го вади преди да поникне. И останалия го набучих на глави в една стара тенджера.
Сега вече поникнаха марулите, а домати не е бутало. Но за другата есен вадя пръста и заравям мрежа.
gnt69 - майстор
пон дек 04, 2023 10:07 ammiroki написа:

Странното е, че това сляпо куче периодично вади пръст. Тези в къщи които са. Хем надигат, хем правят отвор точно под корена и го вадят надолу. Без хоризонтален. Помислих, че е къртица отначало. Докато не тръгна и праза. Не знам защо 2 останаха. Другите 298 ги издърпа.
Аз сея повече да има и за него и за мене. Явно на 298 му е накъртило, догодина 600 и ще има и 302 за теб. Ако не се размножат кучетата. :partyman:
kr1100 - майстор
пон дек 04, 2023 10:07 ammiroki написа:
.....Има много дълбок канал и не мога да го засека. Чесъна не е бутало, явно обича миризмата на лук.
Тунелите им не са само надолу - слиза надолу и после се изкачва пак нагоре. Това е да се предпазва от наводнение.
Офф когато копах кладенеца навремето имаше дупка на 4,5 м дълбочина и слизаше още надолу.
Огледай има ли някъде натрупани стари дърва, много листа , разни вехтори - отдолу правят гнезда - естествен на дълбоко поне 1 м.

Имаме градски от м-ст Зеленика дето предлага капани.
miroki - майстор
Аз имам капани, но тези тунели са предимно вертикални и не стават за капаните. За сега само ги тровя, но те са като пчелно семейство.
kr1100 - майстор
пон дек 04, 2023 1:58 pmmiroki написа:
Аз имам капани, но тези тунели са предимно вертикални и не стават за капаните. За сега само ги тровя, но те са като пчелно семейство.
По соца имаше едни хапове на Делиция .към 2 см диаметър. слагаш заливаш леко с вода и зариваш. Отделят задушлив газ от типа на SS газовете.
Офф преди много време бях чел руски метод - копаеш яма 1м дълбока, листа, трева , слагаш нещо като плоча и траеш Късна есен надигаш плочата подготвен с горелка или молотов коктейли. На дъното са новородените и ликвидираш все.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: