Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
сея директно в кофички около след средата на февруари в касетки семената. Касетките са на стелаж над почвата на около 80 см с източно изложение
Няма отопление, но без слънце кретат бавно.
Ако ще видя, че ще има застудявания може да сложа найлон над тях, но не съм го правил .По- напред съм качвал снимки със стелажа / стр. 550/.
miroki - майстор
При мен обаче домата никне за 5 дена. Веднъж пробвах на работа за 15 дена. А в къщата на село за 7. Интересно ми е как успяват в оранжерията директно. За колко дена никнат там? Сяти февруари? Сяти април съм пробвал много пъти в парника.
Сега в оранжерията имам марули и други зелени. Оставих 3 корена домати (стеблата отрязах но не ги отскубнах), понеже са им свежи корените , за тест 2 ра година.
Пробвали ли сте със сярна димка да обезаразявате? Такава за бурета.
kr1100 - майстор
съб яну 27, 2024 6:04 pmmiroki написа:
Пробвали ли сте със сярна димка да обезаразявате? Такава за бурета.
Бягай надалече . Всичко що е Джелязо скоропостижно ръждясва. Да- трови дима всички вредители над почвата.
И защо от бурета ? тенекиена консерва , сяра на прах и 1 парче вестник заровен във сярата. Палиш вестника и на спринт навън ,че ....си без противогаз :-D
За почва :
-хидратна вар разпръсната и окопаване и поливане,
- Базамит гранулат , ама едва ли ще се докопаш и има над 20 дни карантина.
- проппарване на почвата с гореща вода и закриване с найлон.
-поливане със р-р син камък или калиев перманганат
1 и 2 за нематоди на малка дълбочина, 3и4 за повърхостта - гъби.
Ако искаш по стени и повърхностно по почвата като няма сято нищо Би 58 Dober ot Турция 1л от около 90 лв.
Офф мималата година ми писна с въшки пръскам едните , на другите няма и след дни има , но не с Би а с препарати от агроаптека.
1 път опръсках с Би то / Добера и край - и мравките не шават да разнасят въшки.
Ако има насято с нещо 3 дневна карантина.За 30 кв.м земно + стени и таван и 5 л р-р са много
Последна промяна от kr1100 на нед яну 28, 2024 12:56 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
За сега само Калиев перманганат ползвам и съм пръснал отрова за голи охлюви, че метнаха марулите. Там поне не пускам кучетата. Вън ме е страх да сложа. Че и умрелите плъхове ми носят. Дали са ги яли не знам, но са живи още кучетата, дано и да няма ядове. Че ги моря плъхоците за лятоска да няма много по гроздето.
Въшките вътре лятоска ги уморих с нещо от аптеката. Малко пакетче сякаш беше, като от мая за хляб. Не им помня имената. 2 пъти и измряха, че бяха по краставиците. Иначе имам резерви Б58 тукашно.
Но сляпото куче много разора вътре и ще слагам, ако остане ред мрежа отдолу. Рабица колкото показалец око смятам, че ще го поспре.
kr1100 - майстор
нед яну 28, 2024 10:56 ammiroki написа:
.....Но сляпото куче много разора вътре и ще слагам, ако остане ред мрежа отдолу. Рабица колкото показалец око смятам, че ще го поспре.
Голи охлюви вътре нямам , навън има малко в 1 район- посоляване , или ако няма да вали скоро пътечка от пепел около лехата- и тя ги мори.
Въшки вътре не съм имал - само навън и се пренесаха от розите на съседа.

Рабицовата, ако не е неръждавейка е загубена кауза за непосилен труд с изваждане на почва и след постилане засипване.
Много е тънка и за няма година ще е изгнила. А неръждаемата мрежа е много скъпа. Има с различно око / mesh /
A хидратната вар помага при кисела почва .Не си ли измервал Ph то на почвата ?
miroki - майстор
На единия двор съм я носил за анализ, тук мисля не е носена, но са през 500метра. Класически чернозем.
Има и пепел в оранжерията и охлюви.
И на прозорци и врати има комарници, но се намъкнаха.
А тази пластмасовата защо я продават за сляпо куче. То не я ли гризе?
Има сигурно 10 могилки от сляпо куче. До сега си мислех, че само къртиците ги правят. Но това е някакво с големи вертикални тунели. Над 30см. само вертикал точно под лука и го дърпа. Няма хоризонтално до където се изкопа. Но лука го прибрах в туби. След като замина половината преди Коледа. Марули явно не яде. Но ми разбута и пътеката. Явно и зимен сън не спи. Сега точно не бута, но малко, като е по-точно веднага.
И кокичета вече няма в двора. Имахме стар бордюр от нарциси около 20 метра дълъг на 20 см. Отделяше градинката. Не знам колко годишен беше, купихме къщата с него преди 40г. Нищо не остана от него. Явно преди като ръсеха полетата и ги е нямало кучетата в такова изобилие.
Колкото и да е скъпо ще слагам, ако трябва и ще бетонирам корито. Искам поне 15 квадрата да сея нормално от един декар двор. Всички цветя са в туби. Уж са за красота (цветята).
kr1100 - майстор
нед яну 28, 2024 3:57 pmmiroki написа:
На единия двор съм я носил за анализ, тук мисля не е носена, но са през 500метра. Класически чернозем.
Има и пепел в оранжерията и охлюви......
Да ти дам измерител на pH да си пробваш.Забиваш сондата само в рохкава почва , за да не се сгъне.
Завъди си къртици - и при мен беша така преди повече от десетилетие. Всичко се търмъчеше - с очите си виждах как изведбнъж нарциц и подобни грудкови потъват в земята докато ги гледаш. Спрях да сея всякавки цветя с грутки, чесън, ...
Е не знам как се появиха къртици. Никакви поразии освен надигната пръст. В оранжерията надигната пръст но салатки, лук или чесън си стоят.Превзеха половината място надолу по дължина е към +80мн Нямам поразии по новосети овошки, а преди с изгризани корени новопосадените -чуди се защо съхнат.
miroki - майстор
То и аз помислих, че съм завъдил къртици с тези могилки. Но се оказа, че не са. Или си съжителстват.
Нямаше го толкова години но уви. Като обърна оранжерията ще преместя малко почва, дори само под лехата да е но ще пробвам. И на 30см да я сложа пак ще върши работа за лука.
Казаха ми и развалено яйце да натикам в дупката му. Но още не съм пробвал.
Andri01 - майстор
kr1100 я кажи от къде може да се вземе такъв измерител за Ph на почвата, тука из "махалата". Гледам в "Практикер" има някакъв? И друго - до колко може да му се вярва. Грешката му да е поне до към 30%?!
kr1100 - майстор
пон яну 29, 2024 10:05 amAndri01 написа:
kr1100 я кажи от къде може да се вземе такъв измерител за Ph на почвата, тука из "махалата". Гледам в "Практикер" има някакъв? И друго - до колко може да му се вярва. Грешката му да е поне до към 30%?!
Например.
https://www.emag.bg/instrumenti-uredi-z ... -3958850/c

Моя е от Алито около 2015г.
Поръчай си от Алито и ще дойде около средата на февруари в пощенския ти клон.

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 02964068_1

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: