Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
На някои домати има изжълтяло. Това какво заболяване е. Вместо да са червени.
ivanovbg - майстор
нед юли 14, 2024 6:42 pmmiroki написа:
Жълтеница. Засенчи ги малко.
kr1100 - майстор
нед юли 14, 2024 6:42 pmmiroki написа:
Oт слънцето е. Прогаря ги. И ще побелее в изгореното място. Само засенчване
miroki - майстор
Имам 30% мрежа. Още ли трябва?
brum - майстор
В Хасковско реват, че не само жълтеят, ми и пчели няма заради жегата. При нас до София съседа е по същият начин. При мен за късмет една постройка хвърля сянка следобед, та изглежда да се справят.

Туй със засенчването последните години ли се налага или и преди го е имало?
Киррил - специалист
Как е при вас - цветовете на доматите при 35-40 градуса опрашват ли се на слънце или сянка?
Краставиците при тази температура при мен растат слабо въпреки поливките.
hidrazin - майстор
И от краставици се отказах - няма смисъл. Поне за мен.
Домати има но са дребни и не знам защо.
Вероятно защото ги нападнаха акари и докато ги видя, аха-аха да прецакат тотално няколко корена.
Пръсках преди три дена и днес ще ходя да видя как са нещата.
Пипера върви добре и май трябваше да насея повече. Днес може би ще набера чушки за салата.
Люти бера отдавна.
:partyman:
miroki - майстор
пон юли 15, 2024 12:16 pmbrum написа:
В Хасковско реват, че не само жълтеят, ми и пчели няма заради жегата. При нас до София съседа е по същият начин. При мен за късмет една постройка хвърля сянка следобед, та изглежда да се справят.

Туй със засенчването последните години ли се налага или и преди го е имало?
Едно време нищо не засенчвахме. Ами и поливахме със студена вода от кладенеца на вади, докато се напълни вадата, верно, че след вечеря, ама то и тогава 25 градуса. Само ни хапеха комарите. Но и тогава нямаше такива 40 градуса.
Но домати имаше в изобилие. На всеки корен имаше по кофа домати със зелените. Сега по 4 домата на китка и то ръгбита (с две думи дребни домати) И задължително спазвам 4 места за една култура (сеидбооборот)
Сега засенчвам от около 6-7 години, от последната градушка. От оранжерията 3-4 краставици да съм скъсал. 3-4 сорта, към 15 корена.
Две лози имам им замина половината. Изгоря и отрязах изгорялото с гроздето, че ми заприлича на еска.
Минавам на тропични, смокини, нарове маслини. Таз година и лимона ще оставя навън за проба.
Знам, че до -10 издържат, може да има късмет.
Имам една маслина плод на дръвчето. Нарове много и за сега не съм видял да боледува (но се намира под асмата и пръскам гроздето, може да съм опръскал добре и него)
kr1100 - майстор
пон юли 15, 2024 11:22 ammiroki написа:
Имам 30% мрежа. Още ли трябва?
Моята е забр. точно 40 или 45% .Купувал съм я 2020г. Това за отгоре над оранжерията, от 2 те страни имам пусната вертикално мрежа също.
Ръгбито не е дребно става 6-7 см и нагоре.
С краставиците зле - много цвят малко краставици, а имат и допълнително вътрешно засенчване от лозите вътре.
Брах в събота бамя.
Скоро приключвам с каисиите - сушенето.
ВР -а и Чачанската са отрупани, но не зреят наведнъж. Джанките почти приключиха.Ерия дрян тази година е с много малко плод , както и Стенлея/ Най-много 1 сушилня Стенлей да се получи.
Салатния / пъстър едър/ боб взе нещо и той рано да зрее :?
miroki - майстор
При мен ръгбито е като пуешки яйца, че тук таме и като кокоши. Другите домати по половин кило (до кило и двеста) домата. Но вече не връзват по много. И се маносват....

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: