Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
вт авг 13, 2024 3:33 pmbrum написа:
.... Обаче се зачудих - в оранжерии по-малко ли се разболяват насажденията?
Вътре като започнат да наедряват още зелени не пръскам с химии.
Имам комарници навсякъде. пръскам със сода, мляко + йод и борна киселина. Подхранвам с инжектора с борна+ йод, а като ще започват да наедряват и с калцинит с/у върхово гниене. Може и калциева основа да се пръска по листата.
А заместителя на бордолезовия е Бордомикс / не бъркаш поотделно син камък и вар и после на бъркоч/.
А наесен - остатъци и корени на огъня.
Пръскане стени , мрежи с калиев перманганат или син камък и почвата също.
Пепел + хидратна вар + торф -фрезоване и обилно поливане.След седмица буча салаткен и лук.
Използвам за вързване плоска тел - в кофа с калиев за обезаразяване
miroki - майстор
вт авг 13, 2024 4:03 pmSvetoslavoff1 написа:
.
А Куадриса има и системно действие и не случайно Не се препоръчват повече от 4 пръскания за сезон.
То е за почти всички препарати. Не заради някаква вреда, а поради възможна резистентност. Бацилите привикват към препарата и стават устойчиви. Това е и другата причина поради която след няколко сезона ги заместват с други. Но дали ще е с меден хидроокис (син камък) или меден оксихлорид (фунгудан или други) или вместо мед, алуминий. А и сяра забравих другата основна съставка.... Аз за това се отказах от шавит още като го имаше. Имам и останал отворен пакет. Какво да го правя с 21 дена карантина. То ни череши ни ягоди ни люти чушки ни праскови ни краставици трябва да имам. Само за лозе е.
Бордолезовия си е хубав, стига да не вали и на всеки седем дена.
miroki - майстор
вт авг 13, 2024 6:02 pmkr1100 написа:
вт авг 13, 2024 3:33 pmbrum написа:
.... Обаче се зачудих - в оранжерии по-малко ли се разболяват насажденията?
Вътре като започнат да наедряват още зелени не пръскам с химии.
Имам комарници навсякъде. пръскам със сода, мляко + йод и борна киселина. Подхранвам с инжектора с борна+ йод, а като ще започват да наедряват и с калцинит с/у върхово гниене. Може и калциева основа да се пръска по листата.
А заместителя на бордолезовия е Бордомикс / не бъркаш поотделно син камък и вар и после на бъркоч/.
А наесен - остатъци и корени на огъня.
Пръскане стени , мрежи с калиев перманганат или син камък и почвата също.
Пепел + хидратна вар + торф -фрезоване и обилно поливане.След седмица буча салаткен и лук.
Използвам за вързване плоска тел - в кофа с калиев за обезаразяване
Това си го записвам. Че съм втора година с оранжерия и си мислех, че ще без пръскане ама ядец.
Краставиците с 5 пръскания умряха от брашнеста. 3 краставици от 3,50 метра ред. Съм скъсал. Доматите се разсипаха от листна плесен. Дори за 50г не бях виждал такова.
Ти фрезата вътре ли вкарваш?
kr1100 - майстор
вт авг 13, 2024 6:36 pmmiroki написа:
...Ти фрезата вътре ли вкарваш?
Да първо с Болгар МБ5 с 4 фрези, а след това от пролетта ел.Парксайд 1400Вт/Фрезичките му са на близко разстояние и раздробява парчетата.
vlax - майстор
вт авг 13, 2024 4:03 pmSvetoslavoff1 написа:

А Куадриса има и системно действие и не случайно Не се препоръчват повече от 4 пръскания за сезон.

Това е за резистентност.

ПП Мироки ме е изпреварил.
:partyman:
hidrazin - майстор
Куадрис според мен няма никакво системно действие а само контактно.
Навсякъде описанието му е доста ... "рекламно".
Но на едно място намерих че "се натрупвал в листата и се активирал при влага".
Няма как системен препарат да се натрупва само в листата а циркулира в цялото растение - включително стебло и плодове/зеленчуци.
Демек по-скоро е само контактен.
Куадрис е добър препарат но основно превантивен. Лечебните му свойства клонят към нула.
Набара ли те гадост, Куадрис е безполезен и трябва "тежката, системна артилерия".
:partyman:
P.S. Много потребители са ме изпреварили за 4-те пръскания, за което съм много радостен. :)
Разбира се че не е заради това че е системен, а заради резистентността.
P.S. 2 По спомени към медните препарати (син камък и вар + подобни" няма резистентност.
Няма и как да има защото действа механично. Поне така бях чел преди ... години. :-D
miroki - майстор
Аз заради лозите го ползвам Куадриса и почнах да пръскам след тях и домата.
Хубавото му е че е за 4 болести.
Рискувам и пръскам на 14 дена с него 3 пъти на сезон, като редувам с Вивандо и Топаз. Общо пръскам 2 пъти месечно, 3 месеца.
Вивандо си е много добър за брашнестата. Но не е хубав за последно пръскане че е с 28 дена карантина на лози.
Фалкона лекуваше, но вече го няма.
Но и содата лекува и калиевия перманганат, но са контактни.
За другия сезон Колис си взех.
За медта дават, че ставала на остри кристали и физически пречи на бактериите. Може да се нанизват на игличките :)
brum - майстор
Я да питам за малко акъл - пръсках тая брашнеста мана с Ортива Топ СК. Да махам ли болните листа (много са, може би 70% от листата на растенията, че изтървахме) или се очаква с това пръскане да се реши проблема? Или да пръскам с още нещо като последваща стъпка (калиев перманганат примерно)?
miroki - майстор
Вземи малко сяра (на прах) и ръсни върху болното листо. След ден два го виж как изглежда. Ако видимо помага напръскай със сяра.
imegogo - специалист
Колеги градинари дайте мнение за засенчваща мрежа най-вече за доматите тази година пък и миналата все по-зле стават направо прегарят от слънцето
Чета че трябвало 45% някой има ли опит добър ли е ефекта от засенчването

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: