пон окт 07, 2024 3:56 pmТрифон П.Трифонов написа: Айде да изпреваря Хидрата.
https://www.bgfermer.bg/Article/6464692
"Основният цвят на дивите видове е розово-лилав или бял, а с декоративна цел са създадени и жълти сортове."
Не знам колко е вярно, но туй е то кото е! Повсемесно цъфти жълт.


Обикновеният мразовец - грешно наричан есенен минзухар
Демек онова синьото въобще не е минзухар. Минзухара е с 3 тичинки, а това синьото е с 6 тичинки.
Онова пък дето му викаме жълт есенен минзухар - май и то много не е минзухар. Даже въобще не е минзухар.
Жълт есенен минзухар дето по-скоро е нарцис
Демек не е оня от който бил създаден и жълт а си е друг треволяк.
Но пък помня от малък че дядото ме учеше да не бера оня синия "минзухар" че бил отровен и се използвал като лекарство.
Така и се оказва. Съдържа алкалоида Колхицин който се използва за лекарство в дози 0,5mg до към 2mg дневно.
Дози между 7 и 24 mg могат да се окажат фатални.
Ся, не знам колко "сини, есенни минзухари" трябва да изяде човек за да се тършне ама явно е имало нещастни случаи.
И даже е МНОГО ВЕРОЯТНО да е имало такива случаи. Защо? Ами заради ШАФРАН-а.
Навремето много се е употребявал и даже сега май е най-скъпата подправка.
В зависимост от качеството 1 килограм шафран върви от 5-8000 до към няколко десетки хиляди кинта.
А шафрана се добива от близалцата (ТРИ БРОЯ) на шафрановия минзухар.
И тъй като е изключително скъп, някой който е намерил поляна с онова синьото дето му казваме есенен минзухар си е казал:
"Ох котьо, че и с ШЕСТ близалца, напълно безплатно!"
И брал, брал, а после ...

Та да не се бърка онова лилавото дето му викаме есенен минзухар с оня за шафран.
