Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
пон окт 07, 2024 3:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Айде да изпреваря Хидрата.
https://www.bgfermer.bg/Article/6464692

"Основният цвят на дивите видове е розово-лилав или бял, а с декоративна цел са създадени и жълти сортове."

Не знам колко е вярно, но туй е то кото е! Повсемесно цъфти жълт.
:? “Совите не са това, което са” - демек тези от bgfermer са яли от оня, "бързия" боб сготвен преди два дена и стоял на топло. :)
Обикновеният мразовец - грешно наричан есенен минзухар
Демек онова синьото въобще не е минзухар. Минзухара е с 3 тичинки, а това синьото е с 6 тичинки.
Онова пък дето му викаме жълт есенен минзухар - май и то много не е минзухар. Даже въобще не е минзухар.
Жълт есенен минзухар дето по-скоро е нарцис
Демек не е оня от който бил създаден и жълт а си е друг треволяк.

Но пък помня от малък че дядото ме учеше да не бера оня синия "минзухар" че бил отровен и се използвал като лекарство.
Така и се оказва. Съдържа алкалоида Колхицин който се използва за лекарство в дози 0,5mg до към 2mg дневно.
Дози между 7 и 24 mg могат да се окажат фатални.
Ся, не знам колко "сини, есенни минзухари" трябва да изяде човек за да се тършне ама явно е имало нещастни случаи.
И даже е МНОГО ВЕРОЯТНО да е имало такива случаи. Защо? Ами заради ШАФРАН-а.
Навремето много се е употребявал и даже сега май е най-скъпата подправка.
В зависимост от качеството 1 килограм шафран върви от 5-8000 до към няколко десетки хиляди кинта.
А шафрана се добива от близалцата (ТРИ БРОЯ) на шафрановия минзухар.
И тъй като е изключително скъп, някой който е намерил поляна с онова синьото дето му казваме есенен минзухар си е казал:
"Ох котьо, че и с ШЕСТ близалца, напълно безплатно!"
И брал, брал, а после ... :axe:
Та да не се бърка онова лилавото дето му викаме есенен минзухар с оня за шафран.

Прикачен файл:
Шафранов минзухар.jpg

:partyman:
hidrazin - майстор
Е тъй де, то досега и аз го мислех че е минзухар. Както и онова жълтото дето цъфти сега.
Ето че твоята снимка на "кокиче през октомври" ме пришпори да чета и да попълня празноти.
Е, не точно празноти. Просто в миналото, като малък са ми казвали (а и сега) че са минзухари.
Поне съм запомнил че са отровни... Тогава да съм бил на 10-12 години.
:partyman:
miroki - майстор
Ей, тъкмо намерих една поляна със син минзухар. Но не намерих берачи :).
То ще излезе не който трябва.
Сега 5 листа ли да гледам за шафран?
hidrazin - майстор
пон окт 07, 2024 9:49 pmmiroki написа:
Сега 5 листа ли да гледам за шафран?
Три близалца. Или три тичинки.
Ама няма къде да ги видиш ако не си го сял.
Не се среща свободно в природата а е култивиран и се засява.
Бери ... ама не го плюскай. И си мий ръцете след бране.
И гледай някоя капка сок от тоя "минзухар" да не ти попадне в очите.
Тогава ще го ядеш голям и ... лизгав. :-D
:partyman:
пон окт 07, 2024 9:56 pmhidrazin написа:
:-D :partyman:
Преди 2-3 години едно Куку ми подари шафранова ракия.
Това ме подсеща утре да му звънна.
hidrazin - майстор
пон окт 07, 2024 9:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Преди 2-3 години едно Куку ми подари шафранова ракия.
Това ме подсеща утре да му звънна.
Да го питаш дали "шафрана" не е от фалшивия минзухар ли? :-D
Споко, ако ракията я вземаш в контролирано дози ще те излекува от евентуална подагра или фамилна средиземноморска треска. :rock:
:partyman:
пон окт 07, 2024 10:06 pmhidrazin написа:
пон окт 07, 2024 9:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Преди 2-3 години едно Куку ми подари шафранова ракия.
Това ме подсеща утре да му звънна.
Да го питаш дали "шафрана" не е от фалшивия минзухар ли? :-D
Споко, ако ракията я вземаш в контролирано дози ще те излекува от евентуална подагра или фамилна средиземноморска треска. :rock:
:partyman:
Въйййй!!!
Изпуках я напълно безконтролно, но пък ме подсещаше да спомена чужди фамилии.
Не помня от какво друго страдаха.
miroki - майстор
Този шафран (минзухар де) щях да го сея в един парцел, преди да направя овощна градина. Само като видях как се чисти и ми мина мерака веднага. Уж скъп. Друг път. Като си сложиш надниците на всички работещи и си вътре от всякъде.
hidrazin - майстор
вт окт 08, 2024 7:51 pmmiroki написа:
Уж скъп. Друг път.
Не е друг път а този път... :-D
Шафранът Е НАЙ-СКЪПАТА подправка по тегло.
Дай ся да правим разлика между СКЪПО и ПЕЧЕЛИВШО. Моля...
Лека насока:
-от около 150 цвята от минзухар излиза 1 грам сух шафран
-съответно от 150 000 цвята (450 000 близалца) излиза 1 килограм сух шафран
-от ХЕКТАР излиза към 4 килограма шафран (ама не и в БГ)
-демек от ДЕКАР излиза към 40 грама шафран
При цена 15-20 лева за грам от декар прихода (не печалбата) е няма и 1000 кинта.

Много ПО-ПЕЧЕЛИВШО е да ДРУСАШ СЛИВАТА... :-D
Декар сливи дават към 3000 кила сливи които и без захар ще докарат грубо 400 литра ракия.
По 10 кинта за литър да я сметнеш - ОТДАВНА сме отсвирили шафрана по печалба.
Просто ... трябва да ДРУСАШ СЛИВАТА. :rock:
(Сметките са ориентировъчни. Зависи от сорта сливи. Зависи и дали в тези 3 тона сливи ще шибнеш едно ремарке чували захар...)

Ако търсиш още по-големи ПЕЧАЛБИ от декар - сей :weedman:
Там добива вероятно е х10 и нагоре спрямо сливите. :lol:
:partyman:
P.S. Афганистан миналата година е произвел 67 000 килограма шафран.
Иран произвежда основното количество шафран - за 2019-та около 430 000 килограма. :shock: :shock: :shock:
Много ханъми имат там и бачкат без пари като за световно. :?

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: