• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan_62 - майстор
batence81 написа:
Още един въпрос: ако трябва да се режат дългите пръчки, нали не е късно, защото пъпките са бая набъбнали, да не повредя сокоподаването нещо?
Режи спокойно, гледай само сряза да е така, че соковете да не се стичат към някоя пъпка, че ще я повредят.
докера - специалист
batence81 написа:
Благодаря ви много бе хора:) Само един тарикатски въпрос, за стъблото ще прокарам най-добрата от изрязания на 2 очи чеп, но така и така имам вече вързана плодната пръчка, дали да не я оставя да видя дали ще направи някоя чепка грозде или на 2-рата година му е още много рано?
Не пречи да оставиш , за да видиш на коя пъпка ще върже грозд , а след това можеш да го премахнеш.
kuuuuuul - майстор
Да видиме да ли съм разбрал нещо :? 1снимка режа 2 и 3 ,оставям 1 да видя на коя пъпка ще върже или ги режа и трите пръчки.На втората снимка режа 2 там където започва 1 или и двете под 1.Всички пръчки са от 2г.Лятото всеки ден си поливам тревичката и покрай нея и лозите,да ли е добре?

Прикачен файл

103_0324.JPG
103_0324.JPG (91.04 KиБ) Видяна 5114 пъти

Прикачен файл

103_0325.JPG
103_0325.JPG (86.7 KиБ) Видяна 5114 пъти
boltik - специалист
Здравейе,на снимката,лозичката за какво се използва?Като жив плет ли?Много на плод е оставена,поне така изглежда на снимката.Много силно се развива.За десертните сортове е закон,по-малко гроздове,по-големи израстват.Това е само мнение.
kuuuuuul - майстор
Това е сорт бял без семки.Искам да има за хапване ама до сега /от 3г/ още не мога да го опитам :sad: Явно съм объркал нещата,кажете какво да правя докато не е станало късно. :partyman:
stonesour - специалист
какво мислиш да ги правиш тези лози?
така ли ще ги гледаш или мислиш да ги качваш на асма като другите?
atanasov2004 - специалист
Колега пусни тая година -плодна пръчка с дължина 12-16 пъпки и ще опиташ гроздето
Много сортове дават грозде м/у 12та и 16та пъпка....
kuuuuuul - майстор
stonesour написа:
какво мислиш да ги правиш тези лози?
така ли ще ги гледаш или мислиш да ги качваш на асма като другите?
Така мисля да ги гледам.На кое викате плодна пръчка :? Освен да оставя така, пък ще снимам как се развиват нещата и догодина ще оправяме грешките
stonesour - специалист
плодна пръчка е миналогодишна дървесина с над 6, може би дори над 8 и повече очи. плодната ражда гроздето. както отбелязаха повечето сортове са най-родовити след 12-тото око.
стрелка е по-къса плодна пръчка с 3 - 6 очи примерно.
чепът е плодно звено най-често с 2 очи, а може и 1-3.

на тази снимка] имаш 3 плодни пръчки, което е голямо натоварване, както ти споменаха.
ако искаш да пробваш гроздето остави 1 от тях. другите премахни.

иначе, , според мен, най-добре да я формираш като стъблен гюйо с височина 100 см. и две рамена. като не търсиш грозде тази есен.
по следния начин:
1. премахваш долните 2 плодни пръчки.
2. най-горната я режеш на 5 очи и привързваш хоризонтално върху тел (черната линия).
3. първата външна пъпка на плодната пръчка отляво я оставяш за формиране на бъдещото ляво рамо
4. леторастите от пъпките от дясната страна, които са отдолу премахваш напролет като тръгнат да се развиват.
5. тези отгоре ги пазиш. тях на следващата пролет ще ги отрежеш на чеп с 2 очи и плодна пръчка.

на следващата година повтаряш мероприятията от 1 до 5 върху лявото рамо.

това, ако нямаш измръзвания.

ако бъркам някъде да ме поправят. :)

Прикачен файл

103_0324.JPG
kuuuuuul - майстор
Благодаря за подробния отговор,утре ще отрежа долните,а за горната не ми стана много ясно защо да я режа :? Другата лозичка така ли да си остане?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: