• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Чираче - майстор
vlax написа:

Оказа се ,че проблема не е само в маслото,а стърготините променят кисилинността на почвата и
хващат гъбички и дрън,дрън......Писах и в [url]ttps://hobbykafe.com/forum[/url]
и виж отговора
[/quote]

Май всичко е дрън дрън дрън. И прекалено много се впечатлявате и прехласвате. Различните растения има различни изисквания. Едни обичат кисела почва, други алкална. Едни обичат азот, други фосфор, трети калий, и т.н. Няма как да се угоди на всички. За това се запознайте с тематиката на сеитбообръщенията, и ще сте доволни. Знае се кои растения от какъв химичен елемент се нуждаят, и какъв генерират. Знае се и коя земеделска култура след коя трябва да се сее.
Преди много години агрономите спазваха тия неща, а сега е някакъв хаос. Но това беше от онова омразно време, според Торбаланчо.
Hoвoceлckи - майстор
vlax написа:
Пепелта е друго нещо ... намалява и нейната киселинност.
Дали не я бъркаш с пепелина?
До колкото знам пепелта има точно киселинен характер и се препоръчва при алкални почви.
hidrazin - майстор
Чираче написа:
...За това се запознайте с тематиката на сеитбообръщенията, и ще сте доволни. ...
Аз не сеитбообръщам и съм доволен. Никое растение не обича както прекалено киселата, така и прекалено алкалната почва.
Кивито, кестена, пипера ... по-обичат леко да им накиселява. И някои китки.
Hoвoceлckи написа:
До колкото знам пепелта има точно киселинен характер и се препоръчва при алкални почви.
Пепелина, пепел - все тая и все алкална. Силно алкална.
От нея навремето са вадели луга и са осапунвали мазнини за да направят домашен сапун.
:partyman:
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
vlax написа:
Пепелта е друго нещо ... намалява и нейната киселинност.
Пепелта (вероятно си ходил на казан) някои я слагат за да намалят киселинността на "матряла" - говорим за пепел от дърва, а не въглища.
Освен това се твърди, че пепелта е източник на калий - предполагам знаеш защо калият е основна компонента в NPK торовете.
Проблемът е, че не всички почви се нуждаят от намаляване на киселинността т.е. безразборното торене не е за препоръчване, трябва да се наблюдава поведението на растенията, а от там да се съди какво да се добавя в почвата - аз се доверявам на две момиченца агрономи, все пак за това са учили децата.
nikel - специалист
hidrazin написа:
Чираче написа:
...За това се запознайте с тематиката на сеитбообръщенията, и ще сте доволни. ...
Аз не сеитбообръщам и съм доволен. Никое растение не обича както прекалено киселата, така и прекалено алкалната почва.
Hoвoceлckи написа:
От нея навремето са вадели луга и са осапунвали мазнини за да направят домашен сапун.
Затова направих повдигнати лехи ,за няма сеидбооборот. Само добавям всяка година оборски тор и разбърквам с фрезата. И така вече четвърта година.
hidrazin - майстор
Аз оборския тор го добавям така, и без повдигнати лехи...
preslav - майстор
nikel написа:
hidrazin написа:
Чираче написа:
Hoвoceлckи написа:
Затова направих повдигнати лехи ,за няма сеидбооборот. Само добавям всяка година оборски тор и разбърквам с фрезата. И така вече четвърта година.
Приятелю, замислял ли си се, прочел ли си какво е оборският тор - добавяш N и семена от плевели + магнит за поповото прасе. Къде са P и К? Ползвай какъвто и да е NPK тор и ще ме споменаваш! Есента N не ти трябва, но другото си го влагаш по норма, пролетта можеш да ползваш комбиниран или само азотен тор - аз ползвам http://www.poljopromet.hr/yara-gnojiva/ - NPK тор с микроелементи.
hidrazin - майстор
preslav написа:
... замислял ли си се ...
hidrazin написа:
Той оборския тор колкото и да угнил пак остават семена на плевели. Май няма спасение.
Почти всяка година се заричам да не слагам оборски като видя колко ми "засява" двора и да мина само на изкуствен. :?
Поповите прасета са бял кахър. БИ-58 им действа страхотно.
Никога съм нямал особени притеснения от тях.
gnt69 - майстор
Аз затова слагам само птича тор, няма плевели няма попови прасета. Силна е слага се с мярка, после фрезовам да я размеся и така. :partyman:
lov - майстор
Що слушаш разни лейки дет гледат по една китка на балкона. :-D Да не казвам иакви са лейките.
:lol:

А кат бухат по една камара селитра да не би по малко да се вкислява.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Съединяване на армиран найлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: