Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет май 09, 2025 12:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
Какво е това дето измерва в Нюню (nano)?
Мен ли питаш? Закачаш го на доматеното колче, дъждът го вали и виждаш колко милиметра на квадратен метър е полял ДядоБожи
kr1100 - майстор
нед апр 20, 2025 8:38 pmmiroki написа:
....За оранжерията щях да вземам на батерии но за сега се отказах.
Гарденията, като я забия почти до калниците няма 30см дълбочина. С такава малка, как се правят 20 не знам.
СЕга го виждам , ако е за мен . От 2017 дълбая вътре с Болгар 5 катъра. Хвърлям торф и вече е доста рохкава пръстта. На преден ход електриката понякога подскача, но назад с издърпване копае и се зарива, а и така копая отъпканото при ход напред.
А при сбита почва Болгар ина е с тежест 22 кг отпред пред двигателя, няма подскачане./ Премервал съм оргинална тежест и съм я давал да ми отлеят по калъп в завода навремето.
Последна промяна от kr1100 на нед май 11, 2025 9:15 pm, променено общо 1 път.
kr1100 - майстор
Днес опръсках домата вътре с Ридомил Голд + Калциева основа+ Макс Гроу + 1/4 чаена борна в топла вода . 6 л р-р стигнаха за вътре и през гърловините на галоновите туби вътре за тиквички, цигулки,царевица, външен домат и краставицата и куртовска капия. и асмите / те едва имат филизче 5-7 см/. Под туби са навън защото дават студ, ама нещо май дъжда дето валя не е наред. Имам посърнал манголд без туби и все едно не е поливан месец, на сливите гледам малки прогорени дупчици 1-2 мм То сливи няма да се берат, нито череши, прасковите имат по 1-2 плодчета ама..Ябълките и те са леш. , май само синапките ще имат и късните круши.
Имам снимки ама ме мързи сега да ги смалявам и поствам
Последна промяна от kr1100 на нед май 11, 2025 9:16 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Някой разправяше да се събира дъждовна вода и да се ползва в домакинството, че била чиста. Много силно се съмнявам някой да е носил такава за изследване. Сахарския пясък който носят някой път облаците е най-малкия проблем. От години по нашия край почти не могат да се отгледат зеленчуци на открито като проблема не е в студовете. Един приятел ми го каза още преди 5-6 години. Има два двора 3 и 4 декара и е засадил сливи. Земята е иначе много плодородна, но...
Насадил е дръвчетата по-рядко за да може между тях да оре. Сее царевица в единия и люцерна в другия. Има оранжерия 100м2 и всички зеленчуци за семейството сади там. Има една цистерна неръждавейка 3т от камион качена на 1м височина. Преди да установи защо не стават зеленчуците е събирал в нея дъждовна вода и е поливал в оранжерията. 2-3 години се е трепал като куче за нищо. почернели домати изгорял пипер и краставици. Една година била много сушава и започнал да пълни цистерната от кладенеца за да омекне водата преди поливане че излиза ледено студена. Направил зеленчуци даже и продавал от тях. Та от тогава по двора нищо не гледа. всичко в оранжерията и поливане само от кладенеца. Дъждовната вода я е извел от улуците да тече по улицата.
miroki - майстор
И аз днес пръснах лозите. На места пъпки, на повечето по една педя но пък с чепки, няколко по половин метър до къщата. Остатъка влязах в оранжерията на доматите. И хоп видях, че имат пак листна плесен. Забърках скор и го минах пак. Исках да я изпреваря, но късно е. Обрах всички долни листа.
Ще търся ортива топ или цидели, за следващо. Дано я подтисна, че ми писна от нея.
kr1100 - майстор
нед май 11, 2025 6:58 pmmiroki написа:
И аз днес пръснах лозите. На места пъпки, на повечето по една педя но пък с чепки, няколко по половин метър до къщата. Остатъка влязах в оранжерията на доматите. И хоп видях, че имат пак листна плесен. Забърках скор и го минах пак. Исках да я изпреваря, но късно е. Обрах всички долни листа.
МОите са минали фризура няма листа до под 1 листо от цвета или завръза.
А забр. пръснах и лозите в оранжерията.
P.P.
Уж щяхме да се учим да колтучим , а си дремваме сладко. :-D

Прикачен файл

IMG_20250510_152245388.jpg

Прикачен файл

IMG_20250510_152215925.jpg

Прикачен файл

IMG_20250510_152150173.jpg

Прикачен файл

IMG_20250510_152107763.jpg

Прикачен файл

IMG_20250510_122602346.jpg
kr1100 - майстор
и още 1

Прикачен файл

IMG_20250510_152256608.jpg
hidrazin - майстор
нед май 11, 2025 6:41 pmMamaMy написа:
Много силно се съмнявам някой да е носил такава за изследване.
Е поне е можело да види колко е киселинността на дъждовната вода.
Един комплект от стотина лентички се намира за около 5 кинта.
По принцип тестът за киселинност на дъждовната вода трябва да се прави веднага.
Престояване от няколко часа може да промени резултата.
Съдът в който се събира водата трябва да е чист - измит, изплакнат, изсушен и да не се бара с пръсти отвътре.
Това е нещо съвсем достъпно и най-малкото което човек да направи.
:partyman:
P.S. То и аз не съм се сетил да да видя колко е pH на дъждовната вода а имам всичко необходимо...
miroki - майстор
То и аз. Иначе от чешмата съм мерил. 7,5 е Варненската в нашия квартал.
Някой ден ще измеря. Но то зависи колко е киселинен конкретният дъжд.
Днес при мен имаше лека слана. Но и мъгла и стопи. Явно е било на границата. Не се забелязват щети.
Предната, как ми стопи картофите и още не са поникнали всички. Още ме е яд, че си играх да копая, че и към 3 гаци бяха. То идва времето за бране, те никнат. Странна година.
Иначе измръзналата маслина пусна листа. Бях я загърлил и оцеля една педя.
Нара избива от долу. Смокините още мълчат.
пон май 12, 2025 8:54 amhidrazin написа:
Е поне е можело да види колко е киселинността на дъждовната вода.
https://photos.app.goo.gl/w8RbNym5apbvFRgF9

Прикачен файл

IMG_20250517_113053.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: