Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Завчера прибрах лука, много приличен добив и качество. Но мже би 10-ина глави са с показания на снимката дефект/болест? Та ако някой е наясно що за чудо е това, моля да сподели. И дали е необходима някаква обработка на арпаджика преди засаждане или по време на вегетация?
Благодаря!

Прикачен файл

P1110035.JPG
P1110035.JPG (100.29 KиБ) Видяна 521 пъти
Djack - специалист
Моите две райски ябълки дето се споминаха тая пролет, избиха от подложките! Явно са измръзнали. Някой знае ли на какви подложки се ашладисват тия пущини? Да ги оставям ли? :partyman:
съб юли 05, 2025 7:23 pmDjack написа:
Моите две райски ябълки дето се споминаха тая пролет, избиха от подложките! Явно са измръзнали. Някой знае ли на какви подложки се ашладисват тия пущини? Да ги оставям ли? :partyman:
...Райската ябълка се размножава чрез присаждане. Най-използваният начин е на спяща пъпка. За подложка се използват семеначета от кавказката хурма (райска ябълка). Семената й никнат лесно и не се нуждаят от стратифициране (експозиция във влажен пясък при ниски положителни температури). Могат да се засеят късно през зимата в предварително подготвени лехички или рано напролет. Семена може сами да си съберете от дивите дървета край Бачковския мванастир. Пъпка или калем за присаждане се вземат само от плододаващо облагородено дърво.
Най-благоприятния период за присаждане на райската ябълка е сухо и топло време през август...

https://www.bgfermer.bg/Article/1624372
Djack - специалист
Бе туй и аз го намерих, ама реших да питам за всеки случай! Листата на издънките са по-големи от на тая "кавказка хурма"... де да знам...!
Преди години ми донесоха мексикански люти чушки, големи колкото кутре.
При мен стават два пъти по големи.
Искам да кажа, че у нас климата предразполага. Предполагам това е причината.

Красьо гледа няколко дръвчета от години. Дано се включи!
miroki - майстор
То и аз от как обърках семето и насях от твоето чили два реда в двора още имам мариновани и не съм сял. Че раздавах чушки....
....
Таз година Биг бийф по-добре тръгна от по-миналата.
Успях да напълня две кофи ръгби и Биг бийф, като повечето е Биг бийф. Ръгбито само на бройки е повече.
Навън е зле работата. Седят едни нискостеблени. Друг път половин метър високи ги садя навън, сега още нямат толкова.
Смокините изрязох. Има един кубик дървен материал. Другата неделя наровете режа и после лозите. Дебели като крака ми си заминават. Повече от 10 млади 3-4 г. Имаха листа до скоро и напълно изсъхнали. Вероятно еска. Или увреждане от студа.
Над 20 пускам отдолу.
...
Нещо бъркам с краставици в оранжерия. Кажете някой трик. Само място ми заемат. Седят едни изжълтели дребни листа. Жегата ли им е в повече? Пръскани са редовно.
Няколко различни сорта включително прехваленият Хирошима. Тести Кинг и грийн и други.
kr1100 - майстор
нед юли 06, 2025 4:56 pmmiroki написа:
Re ..Навън е зле работата. Седят едни нискостеблени. Друг път половин метър високи ги садя навън, сега още нямат толкова.
- При мен които са на слънце кретат като при теб и листата горят.
От другата страна на новата са под ябълка на сянка и са високи и вече червени има, а са сяти с горните едновременно. Вчера пуснах по капките 400гр. калцинит / за 3 ти път е вече/

Re.. Смокините изрязох. - при мен няма поражения по смокините - едната се напоява от водата в кладенеца , др. 2 са на капки в края на маркуча

Re .. Другата неделя наровете режа и после лозите.
- Защо режеш наровете ? И лозите ?
При мен стари лози от преди 20г заминават една по една стеблото се цепи по дължина и заминават.
Започнал съм подновяване от 2014 г на заминалите Преди го отдавах на високите подпочвени води и замръз през зимата , но водите отдавна от 10тина г. са надолу.

Re Нещо бъркам с краставици в оранжерия.
- и при мен е зле положението - много цвят , а краставици почти няма. Но листата са добре зелени , долните листа са махнати, удариха тавана на 2,9м. Май е от жегата, но отгоре над оранж. има засенчваща мрежа , а вътре биоеко засенчване от лози. Зърната вече са са вишневи на цвят .
А и има 3 хеликоптера да духат - един веднага след северната врата, а друг посредата на 5 я метър през термореле.
Но самия въздух навън е адски сух и горещ, а вътре на сянка е прохладно и коки се намърдва да спи на влажния геотекстил.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: