Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
пон сеп 30, 2024 4:53 pmkr1100 написа:
Вътре /вън от тях не съм имал заболели , освен в края на август когато се появят тута и миризливките
Мдааа... Близо 3-4 дена не си бях ходил на село и ... изненада.
Имам си Tuta absoluta. И то основно по реда с домати от старите сортове от едно време.
Най-вкусните и най-нежните.
Вчера ги морих/пръсках ама как не видях по-рано признаците... :? :axe:
Както и да е, все пак успях да си направя необходимото количество домати (вкусни а не пазарски) за зимата.

Ма ме е яд. Ще изхвърля много домати заради тъпата ТУТА. И карантина от 5-7 дена трябва да спазвам.
Или поне 3 дена карантина по старите спецификации за препарата... Приемам средно 5 дена. :-D
:partyman:
Най слабата ми и псевдо градинарска година. Закъснях със семената, торих с птича, неугнила тор...........
Доматите изгоряха, но треволяка расте и си пее.

От вредителите само листни въшки в началото на лятото. Справих се с две пръскания- второто контролно, след седмица, макар да нямаше нужда.
Други вредители не бяха забелязани в градината, дори миризливка.

С домат и краставица на салата започнах късно, но пък приключих навреме, преди седмица.
Който от близките опита, получи сериозно разместване на шийни прешлени.
Предстои сериозна пластмасова зима!

Не се размина без традиционно нагарчаща краставица измежду превъзходните. Смея да твърдя, че не е от грешки в поливането. Кой знае?!

Шиша и бурканя седят строени в готовност за пълнене, ама друг път.
Пипер и камби има на воля. Тях ги фризирам почистени и нарязани.
С камбиния разсад леко се изложих, но семейство Пресли коригираха с качество и количество.
miroki - майстор
Аз успях 3 ти път да бера домати Дино. Понеже на ранчото не съм гледал домати и не ги пръсках нито веднъж. Не са цвете, но са живи.
Догодина ще е друго. Болестите вече ще са там. Тута още няма. Едни лепенки слагам уж да видя навреме.
С консервите май спирам. Остана пипера да оправя. Че кучето гони една котка и мина със синджира през пипера и бая набрах. :)
От всичките плодове имам дренки. Вчера и за вино заложих. Да не оставям неизползвана и дренка. Е и някоя чепка грозде.
Djack - специалист
пон сеп 01, 2025 9:24 ammiroki написа:
......Че кучето гони една котка и мина със синджира през пипера и бая набрах. :) .....
:lol: :lol: :lol: И аз съм го играл тоя филм! :partyman:
kr1100 - майстор
пон сеп 01, 2025 9:24 ammiroki написа:
...От всичките плодове имам дренки. Вчера и за вино заложих. Да не оставям неизползвана и дренка. Е и някоя чепка грозде.
А и за ракия стават презрелите дренки.
А от гроздето най-добре е Молдовата и стар ДФимят / имам 3 чукана от димята и 2 от съседа проврени през мрежата/. В оранжерията турското грозде е перфе с едри зърнаи големи чепки
От всичките дървета сливи събрах цели 2 бр Стенлей и 1 бр ВР16.
Череши, вишни, кайсии, зарзала нищо дори и 1 плодче
Ябълки има малко с изключение на 1 синапка - отрупана.
Цигулките масово за жълти, но дръжките още зелени.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Уфф, в една песен май се пееше - "н'еам нерви" , в случая да събирам изпопадалите дренки, килим е под дряна, ама отдавна не варя ракия пък компоти понаправихме вече.
Смокините са отрупани и от местната, дребна черна и много сладка берем от 10-ина дена, другите, по-едри и с по-фин вкус още се назлъндисват, но и от тях понабираме. На ябълките им е година и са отрупани, че и младите дадоха за първа година плод, даже едната, която аз съм и присаждал калем ме зарадва с няколко плода от сорт, който много ни харесва - сравнително ранен, едър и с чудесен вкус. Имам стара Айвания, тя си отива от черен рак, ще се опирам след като я обера с жестоко рязане да спася уж 1-2 незасегнати скелетни клони, но не храня големи надежди.
При мен Стенлея не само че не роди ами и е в процес на изсъхване, беше позастаряло дървото и няколко години го крепих с резитби за подмладяване, но му е дошло времето, та наесен ще бучна нова фиданка.
Дюлята засега крепи 1(един )плод и дано устиска .
Тиквите хич не ги глезех с много поливане, а и отгоре нищо не капна цяло лято и за срамотиите май ще прибера само няколко цигулки.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: