То това е пределно ясно,но как се задейства капана, т.е. как е направена системата от лостчета, която освобождава рамото с пружината, как действа цялата система...
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Илчо Илиев
- майстор
374 мнения в "сляпо куче (spalacidae)"
wpw
- специалист
Точно такъв е принципа на действие на спусъка и лостовата система. От разстоянието между скобите захващащи гадината и началото на спусъка зависи дали ще хваща къртове. Те са по-малки по размер и разстоянието там трябва да е около 3-5 см. При мен го направих 10-12см. и хвана сляпото куче точно през средата.
al4o
- специалист
Илчо Илиев написа:То това е пределно ясно,но как се задейства капана, т.е. как е направена системата от лостчета, която освобождава рамото с пружината, как действа цялата система...Тои колегата е дал и схема Аз съм малко скаран с компютрите и не можах Дето се вика ;Не стреляите по пианиста тои толко си може;

Илчо Илиев
- майстор
al4o написа:На мен ми е пределно ясен принципа на действие, просто исках колегата да снима НЕГОВИЯ капан под различни ъгли, за да видя как са закрепени лостчетата и малко размери все пак,но...здраве да е, ще импровизирам..Илчо Илиев написа:То това е пределно ясно,но как се задейства капана, т.е. как е направена системата от лостчета, която освобождава рамото с пружината, как действа цялата система...Тои колегата е дал и схема Аз съм малко скаран с компютрите и не можах Дето се вика ;Не стреляите по пианиста тои толко си може;
П.П. Преди години имах проблем с една котка....унищожи ми доста зайчета,но не можех да я хвана с нищо,а няма как да се стреля и....
Оплаках се на един комшия и той веднага се сети за вариант с капан,но като не може да ми обясни какъв е....наложи се да ходим до селото му за да ми покаже неговия, който се оказа капан за мишки,но в огромен размер, така,че .....
wpw
- специалист
Привет отново. Бях обещал снимки и дойде време за тях. Първото сляпо куче го хванах живо, защото бях там и от нетърпение постоянно ходех да гледам капана, а и не знаех дали ще се хване. Абе търпка. Два дни след като го хванах, дупката беше запушена отново. Подозирах втория член на семейството. Заложих капана и се върнах след 24 часа. Беше се хванало, също доста голямо - около педя дълго и дебело, колкото китката на ръката. Но така се беше дърпало, че си беше одрало кожата. Сега дупката отново седи отворена и е под наблюдение... 
- това е първото. На него му направих е един кратък клип с каква сила бута капана.
Ето тук е качено клипчето: https://www.youtube.com/watch?v=4qt5MYFRLPg

Колкото до размерите,
май всичко беше на око. Ламаринката е около 10 на 12 см. Пръчките, които хващат гадината са около 25 до 30 см, пружината, която сложих е от фиат тепра, която държи задните челюсти за спирачките. Според мен става от каквато и кола да намериш. Отворите на ламарината са малко по-големи от телта която използвах, а тя е от стара бай Тошова тупалка за килими. Ние отдавна ги изхвирлихме - килимите де, така, че тя стоеше непотреба. юмалко е стоманизирана и се чупеше от време на време , ама...
Отворите в ламаринката изрязвах с подострен нож за механична ножовка. Имаше няколко разваляния на капанчето, защото от време на време разбирах, че съм закривил нещо, а съм забравил да сложа прижината, например, или след като закривя телта тя не влиза вече в отворите заради кривката.... Разстоянието между захващащите телове и спусъка при този капан е около 10 см. Давам съвет: Закривяването на теловета, които се пъхат в дупката и захващат гадината направете последни. Направете ги, когато лостовата система е в заредено положение, за да оформите отвор долу горе по размер на дупката на сляпото куче. Внимавайте в каква посока пружината завърта подвижното рама, за да не стане така, че вместа да стиска подвижното рамо да отваря. Когато правите всичко това можете да разкачате пружината, защото като те перне през пръстите не е приятно
Вчера направих още едно, но при него скобите, които захващат гадината са по малки и с по-малки дъги. Целта сега е къртица. Другата разлика е по-малкото разстояние между захващащите скоби и спусъка- около 3-4 см.
Сега замислям, дали няма успешно да мога да изработя и този капан, който е специално за кътрици: http://www.gophoto.it/view.php?i=http:/ ... Y8gtMq5ryc
Успех на всички в борбата. Ще снимам и ще кача още снимки на капаните.

Ето тук е качено клипчето: https://www.youtube.com/watch?v=4qt5MYFRLPg

Колкото до размерите,

Вчера направих още едно, но при него скобите, които захващат гадината са по малки и с по-малки дъги. Целта сега е къртица. Другата разлика е по-малкото разстояние между захващащите скоби и спусъка- около 3-4 см.
Сега замислям, дали няма успешно да мога да изработя и този капан, който е специално за кътрици: http://www.gophoto.it/view.php?i=http:/ ... Y8gtMq5ryc
Успех на всички в борбата. Ще снимам и ще кача още снимки на капаните.
Илчо Илиев
- майстор
Благодаря за разясненията и снимките/клипове, така вече е доста по- ясно, и аз обявявам война на гадините от долната земя 

wpw
- специалист
Искам да добавя, че снощи се хвана и къртик на същия капан. Има и фото, но нямам кабел в момента, така, че след ден-два ще го представя. Доста по трудно го напъхах в дупката, защото тя е по-малка от тази на сляпото куче, но се получи. Сега съм го заредил на следващата дупка.... 

DB7
- напреднал
Сега погледнах, че съм писал по темата 2009г. Тогава сложих 2бр от този уред http://www.pest-x-repel.com/bg/products/KR-8/ . От миналата година няма бабуни и подземни канали. Мястото е 1,5 дка.
Тема "сляпо куче (spalacidae)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература