• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iliana - специалист
ами сигурно е стара помпата, ама като превърнем единиците излиза 2200 l/h, почти колкто твойта, така че се надявам да мина с нея, други параметри не мога да дам
за разпръсквачите, каква е разликата между роторните и другите, едните изкачат или има и други разлики
в къщи нямам програма за чертане, в понеделник , вторник ще пусна скица, макар че е един квадрат 15/15 , леко скосен в единия край
къде в пловдив има такива магазини, знам само един на изхода на с.труд, но ми е много далече, та ако някой сподели други магазини, ще е добре
hidrazin - майстор
Не е само дебита - важно е какво налягане може да ти осигури.При моята помпа дебита е 5000 l/h
но тогава ми прави напор едва 15-18 метра.Ама щом ще се прави по трудния начин...
Като правиш скица на мястото отбележи дървета, асми или други препятствия - важно е.
И защо ти е магазин точно в Пловдив?Може да си поръчаш по нета всичко това и навярно по-изгодно.
Не съм дистрибутор или фирма но ще гледам тия дни да ти кача някъде един каталог на разпръсквачи и
всичко друго за напояване.За сега ти давам само линк с ценова та листа, но там им няма данните и параметрите.
http://www.bulgariairrigation.com/downl ... 2_upld.pdf
Лека утрин!
:partyman:
iliana - специалист
по интернет е по-лесно естествено, но се надявах в магазина като им дам скицата и да ми помогнат с избора на разпръсквачи
тая помпа със сигурност ли няма да стане, имам познати със едновремешни помпи си направиха такова напояване, затва си мислех че ще ми свърши работа, трябва да ги питам
къде да видя налягане, нищо друго не пишеше по нея, само дебит и дълбочина
ще се ограмотявам още
hidrazin - майстор
Ами виж поне дали пише модела на помпата.Все някой ще знае какво налягане може да прави.
Ето тук може да прочетеш малко общи приказки :
http://ecodesign.bg/2010/02/kak-se-izgr ... a-sistema/
А тук съм ти качил обещания каталог със всички параметри на ротори, разпръсквачи и подобни неща
необходими за изграждане на напоителни системи.
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=ODpzm ... EJX1211965
А относно съветите в магазина - не са достатъчни.За проект на една напоителна система обикновено
се взимат пари. :?
И едно основно правило при изграждане - площите винаги трябва да се припокриват напълно.С една дума дадена площ трябва да се напоява от
два разпръсквача за да е сигурно че няма да се пропусне нещо.
iliana - специалист
за помпата нищо друго не пише, освен параметрите ,които вече писах, че е производство на метал пловдив, 86г. и струва 21.70лв :-D
то по онова време едва ли е имало много модели
iliana - специалист
нека някой да каже нещо за подобни помпи, че се чудя кво да правим, да започваме ли, защото ако тази не ства, трябва 300-400лв и за нова помпа
hidrazin - майстор
Ами поне снимка на помпата можеше да сложиш.
Другия начин е проба-грешка и нова помпа.Обикновено нещата
не свършват само с нова помпа.Трябва и филтър.После ще се сетиш
че най-доброто време за напояване е по малките часове на нощта и
тогава трябват клапани и пограматор(таймер) за да не ставаш посред нощта
да поливаш.А за да направиш това към помпата ще трябва да се сложи
пресостат или флуидконтрол.
Това го говоря от собствен опит.Миналата година един приятел искаше и той така да си напоява тревата.
Купи си най-слабата помпа.После си взе 4 ротатора и се оказа че помпата не може да ги храни едновременно.
Направихме го на два кръга с кранове.После се сети че не му се влиза в шахтата да върти кранове или да ги извежда навън.
Преди две седмици му сложих електроклапани с двоен ключ извън шахтата и флуидконтрол.Сега очаквам кога ще клекне за таймери,
защото това е на една вила извън града и ще трябва като почнат жегите всеки ден да ходи и да ги пуска.
Така сме устроени - всечки да го правим по трудния начин.
iliana - специалист
преди малко говорих със специалиста , който прави напоителните системи в магазина
като му казах паремтрите на помпата, каза, че трябва да е поне 15м, защото иначе налягането било малко или нещо такова
каза че предлагали и помпи , предложи ми някаква италианска 2г гаранция -220лв, и можела да ми захрани всички разпръсквачи едновременно, което ме устройва де, ако се стигне до купуването на помпа
та плана е такъв, купувам всичко, пробвам със старата помпа и ако не стане купувам нова
всъщност не знам какви са цените на помпите-вило, което ще ми свърши същата работа, по-евтино ли е?
маречков - специалист
Да се похваля :-D
Вече и аз се поливам автоматично.
Системата е изградена от мен лично. Имаше бай Иван за изкопните работи.
Самата система ми коства около 700 лева. Двора ми е 500 кв.м.
Разходи:
Пръскала Рейн бърд 5 по 21 лв. - 105 лв.
фитинги около 70 лв.
клапан 40 лв.
тръби - 100 лв.
помпа Гардена 4/4000 (втора ръка) 80 лв.
Филтър дисков за капковото - 15 лв.
Филтър чаша 40 лв.
поплавък - 22 лв.
кабели - 100 лв.
Програматор (направи си сам) 50 лв.
копане (бай Иван) 60 лв.
общо 682 лева.
Снимки не съм правил, но при интерес ще направя :roll:
kapanec - специалист
Имам интерес към снимките,ако може
  • 1
  • 6