• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan_62 - майстор
Аз миналата седмица пръсках с листен тор "Лактофол" с калий и калций препоръчаха ми го при воден стрес и поява на върхово гниене по плодовете, преодолява се и недостига на калций в растенията който е основен фактор при растежа и зреенето на плодовете. В него има и съдържание и на други минерали нужни за растенията и е подходящ за всички видове зеленчуци. Отделно досега торих един път с по малко амониева селитра + калиев тор и един път шербетовах с птича и оборскатор. Мисля края на месеца да шербетовом още веднъж и после само с Лактофол.
atanasov2004 - специалист
Привет отново. От така дадената информация и аз мисля че не е болест. Ако е торено с азотни торове или повече оборска тор - наистина се получава завиване на листата, но след няколко поливки се оправя :) Втора хипотеза: Колтучене- много важна операция която трябва да се прави редовно при дължина на култуците 3-7 см, когато са станали големи - 20-30-40см дължина и са най често дебели-растението прави защитна реакция и завива листата за да запази естествените сокове в стъблата и листата...това завиване се наблюдава и при големи горещини и силно слънчево греене....отново има естествена защитна реакция. Трета хипотеза: 40-50% вероятност- сортова особенност или новонастъпили видоизменения на сорта. Най характерно за "Розовите домати", "Биволско сърце" и други подобни, възможно е растенията да останат без върхове-водачи....Получава се така наречено "самозадънване" което не е било характерно преди. Това се наблюдава при домати с оставено от "баба" семе и
когато се получи кръстосано с друг сорт опрашване. От личен опит стигнах до извода че е най добре да се сее един сорт домати, ама пусто искаме от всички :-D , може и влажна година и т.н....Но да ви кажа че и купените семена вече не дават никаква гаранция :-D Дори и хибридите не са вече с постоянно качество. Тази година ми дадоха специални семена - 12 сорта - все бабешки :-D . Човека дето ми ги даде ги поддържа от 1974 година и не признава други. Беше късно за проба тази година, догодина залагам на тях и ще пиша...Успех на всички :)
sensi - специалист
ivanovbg написа:
sensi написа:
Като прочетох статията и аз се успокоих, защото науката работила по въпроса :lol: . Щом не е болест, продължавам да ги отглеждам както преди. Както казват колегите, за салата с ракийка ще има.
Не е болест, а прекомерно азотно торене.
Мерака ни за гради се породи от факта, че всички купени зеленчуци са торени с някакви изкуствени торове. Затова на нашите зеленчуци не слагаме никакъв тор, освен птичи.
ivanovbg - майстор
Точно птичия вдига най много нитратите. Това се казва шербетуване и се прави най много 2 пъти. Първия път при първия цъвтеж и втория път при появата на завързите. По нататък ако го правиш е живо тровене.
valpen - напреднал
Само да покажа, че здрави растения и добра продукция се получава и с методите на биологичното земеделие(сортовете са Рила и Наслада). Заслугата е на съпругата, а от мен е мързеливото поливане. :partyman:

Прикачен файл

DSC06260.jpg
DSC06260.jpg (78.36 KиБ) Видяна 4907 пъти

Прикачен файл

DSC06258.jpg
DSC06258.jpg (97.1 KиБ) Видяна 4907 пъти

Прикачен файл

DSC06254.jpg
DSC06254.jpg (81.44 KиБ) Видяна 4907 пъти
crez - майстор
Извинявай,valpen но точно Рила и Наслада са най непретенциозните сортове, обилно плододаване но плода е от по долно качество,дебела ципа,(удобни за транспорт)леко кисел вкус и воднисти(аз лично не го садя). Пробвай да отгледаш същото количество, сърцето на албенга, едър розов или биволско сърце. Доста капризни сортове и податливи на болести, но плода е качествен. Плътен с малко семе,тънка ципа и изключително вкусни.
EDI - майстор
Моите домати на вилата също са екологични.След набождането, никой не се занимава с тях, освен да ги върже, да не висят по земята, а дядо Боже се грижи ги полива през седмицата. :lol: Вода виждат в събота или неделя, ако се сетя за тях.Не приличат на вашите, дето ги кътате, ама има бол за ядене, като ида на село.Сега имам и едни, дето и колове не искат, пълзят си по земята и дават доволно достатъчно. :-D Краставиците и те така, сами се гледат, ама тях не мога да им насмогна за ги обирам и да ги ям.Раздавам да кой ли не. :lol:
profesionalist_wood - майстор
Сложи над колците плакат на красавица от Плейбой и те веднага ще изпълзят нагоре :lol:
valpen - напреднал
crez написа:
Извинявай,valpen но точно Рила и Наслада са най непретенциозните сортове, обилно плододаване но плода е от по долно качество,дебела ципа,(удобни за транспорт)леко кисел вкус и воднисти(аз лично не го садя). Пробвай да отгледаш същото количество, сърцето на албенга, едър розов или биволско сърце. Доста капризни сортове и податливи на болести, но плода е качествен. Плътен с малко семе,тънка ципа и изключително вкусни.
Колега crez, ако прочетете отново моят пост, ще видите че няма фокус върху количеството на плода. Сминки на споменатите от вас видове ще направя когато пътувам до вилата и ще ги публикувам.
ivanovbg - майстор
valpen написа:
Само да покажа, че здрави растения и добра продукция се получава и с методите на биологичното земеделие(сортовете са Рила и Наслада). Заслугата е на съпругата, а от мен е мързеливото поливане. :partyman:
Не мислете, че "био" означава качествени плодове. В повечето случаи плодовете са по некачествени, полуболни, преторени и безвкусни.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

Тема "Домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: