• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 93
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kabel96 - специалист
Тани вземи потърси Флинт макс http://www.bayercropscience.bg/BCSWeb/w ... ccm=200010 мисля че се продава и в малка разфасовка и го смеси с би-58.2 грама с 10 милилитра на 10 литра вода.Имаш спокойно време за карантинния период и на двете.Иначе догодина както казаха колегите по отрано.Ако ми дойде муза и аз ще нащракам някоя снимка къде си губя времето.
iivanov - майстор
При мен този проблем не съм го срещал,но съм чувал за него.Казват че било от сбъркана резитба.Не казвам,че си бъркал,а че определени сортове искат по-друга резитба.
Аз лично си го обяснявам с оставянето на повече пъпки от "здравословното".Така дърветата се изтощават и не могат да заложат достатъчно пъпки за следващия сезон.А на следващата година се залагат прекалено много,поради липсата на плод за изхранване.
Последна промяна от iivanov на вт май 22, 2012 2:11 pm, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
kabel96,добре дошъл в тематаМисля че ще си бъдем взаимно полезни.
Тани,послушай го за флинт макс.Хареса ми и ще го потърся за себе си.А за би 58 смятам,че е от"тежката артилерия"и се ползва в краен случай.
kabel96 - специалист
Добре заварили.Ами аз като гледам снимките download/file.php?id=59366&mode=view то и за тежка артилерия артилерия ще е късно до 10 дни ако не вземе мерки.
iivanov - майстор
Мерки трябва да се вземат,ама да трепем зайци с оръдие...След няколко години зайците ще се научат да се окопават и тогава спасението ще е резитба...отдолу. :-D Предложението ми е да се ползва"снайперистки огън".Ако това не помогне бой с артилерията.А индикацията за въшки са мравките.Има ли мравки,има и въшки.
Тани - модератор
Благодаря на всички за мненията. Малко са различни и не знам как да постъпя , защото нямам абсолютно никакъв опит.За флинт макс не съм и чувал , но ще го потърся. Би58 мисля , че имам в наличност , така, че ще го ползвам.
iivanov - майстор
Ако ползваш би58 вземи максимум предпазни мерки .Силно отровен е!Успех!
Johny - майстор
Късното кафяво гниене напада плодовете. То започва от наедряването до узряването им. Болестта се развива силно при топло и влажно време. В такива години може не само да намали, но и да унищожи напълно реколтата при чувствителните сортове. Появява се закръглено кафяво петно, което се разраства бързо и обхваща целия плод. Голяма част от нападнатите плодове остават по клоните, там засъхват и се мумифицират.
Препаратите
Могат да се използват някои от следните фунгициди: анвил 5 СК - 0,6%, систан 12 Е - 0,04%, ронилан ДФ 0,15%, роврал 50 ВП - 0,1%, фундазол 50 ВП- 0,1%, топсин М - 0,1%, пънч 40 ЕК - 0,0075%. Добър ефект има есенното третиране с 1% бордолезов разтвор, когато са окапали 3/4 от листата, както и зимно пръскане с 2% бордолезов разтвор.

За борба с късното кафяво гниене се използват същите препарати, като началото на третиранията се съобразява с появата на болестта. Интервалът на пръсканията е 10-15 дни.

Листните въшки са опасните неприятели на овошките
Малката и голямата листна въшка са смучещи насекоми с различен цвят. Нападат предимно младите листа и леторасти. Листата се завиват и спира растежът им. По-късно загрубяват, увяхват и опадат Листните въшки презимуват по дърветата като яйца около пъпките на клонките. През вегетационния период имат от 5-6 до 12 и повече поколения.

Борбата
През пролетта и лятото се пръска с един от препаратите: 0,1% Би-58, 0,1% пиримор, 0,03% децис, 0,1% динго, 0,03% вазтак.
Eто ти и директния линк: http://gradinata.bg/index.php?page=arti ... cle_id=204
Тани - модератор
Джони , благодаря за линка! Направо си го отпечатах. Доста полезна информация има и е доста подробно е описан всеки един аспект от отглеждането на сливите. Излязоха 21 страници текст!
Stefan_62 - майстор
Истината е, че ако искаме да имаме здрави дървета и да берем добри плодове, трябва задължително есента/след като окапят листата/ и пролетта /преди да са започнали да се развиват пъките/да се пръскат с бордолезов разтвор - 2% и 1% и след това профилактично с други фунгициди и инсекциди /по някъква схема/.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 93

Тема "Кой как се грижи за овощните и зеленчуковите градини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: