• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Virtex - майстор
съб юни 13, 2020 10:58 amDjack написа:
На някои сортове розов домат е присъщо да им се завиват листата! Не е проблем!
Потвърдено от собственик на агро аптека.

Като допълнение - долните листа е нормално да се завиват. Не спомена ако всички са така, но ако няма други видими поражения каза, че трябва да са в границите на нормалното.
Но също така препоръча и пръскане против акари, понеже те трудно се виждат с просто око и често се пропускат.

Иначе Doncho85 може да пробваш да качваш снимките директно във форума, без други сайтове и ще се виждат нормално.
съб юни 13, 2020 8:28 pmnikolov333 написа:
И при мен го има същия проблем.
Понеже виждам на едното листо жълтеникав цвят, подобно на това, което занесох на агронома/човека в аптеката - каза, че това е "начална фаза на картофена мана". Каквото и да значи това.
Бяха дали коктейл за мана + против въшки и сега добавиха против акари, но заради дъждове се прекъсна пръскането и ефекта се показа.
preslav - майстор
Според мен бъркаш нещо с торовете - калций и калий са антагонисти, особено с калция трябва да се внимава и да се ползва само при поява на върхово гниене. Другото, което ми прави впечатление, че доста рано си сложил мрежата - може и светлото да не стига.
Doncho85 - помощник
съб юни 13, 2020 10:20 pmpreslav написа:
Според мен бъркаш нещо с торовете - калций и калий са антагонисти, особено с калция трябва да се внимава и да се ползва само при поява на върхово гниене. Другото, което ми прави впечатление, че доста рано си сложил мрежата - може и светлото да не стига.
Мрежата я сложих скоро понеже имам много следобедно греене и да не се маносат но знам ли къде бъркам с какво да пръскам и т.н. :partyman: :partyman: :partyman:
Djack - специалист
Един съвет от мен! Махай малко по малко, всички долни листа, които се допират до земята, особенно тези, които са пожълтели!
Доматите ти са супер, не се притеснявай изобщо! Ако ти покажа моите в какво състояние са, ще ти се завие свят!
Стори ми се, че са пръскани с бордолезов разтвор (син камък и вар) и то доста обилно! Избягвай медсъдържащите препарати, докато е младо разстението, защото ми блокираш разстежа и хранителните вещества, които трябва да изградят новата зелена маса, се натрупват във вече съществуващите листа и ги удебеляват и втвърдяват! От това също може да се завиват! И както казаха горе, прибавяй към всяка пръскачка някакъв акарицид, освен пестицида! Заради тези дъждове, действието им е силно съкратено във времето!
Поздрави и успех!
kuger - майстор
Мрежата ми се струва, че е за засенчване, не против градушка.
Аз имам мрежа против градушка /която удобно си стои в къщи :) /, но е със съвсем различна плетка.

С какво да пръскаш :? , цял живот ще се учиш, проба/грешка. До сега, от засаждането на открито съм сменил три фунгицида + акарицид. Основно мед съдържащи. Ефект почти няма. От 90 корена домат имам два загинали, доста със завити листа и неопределено количество със засъхнали по краищата листа. Отдавам го на калпавото време, много дъжд.
За препаратите ако цитирам по памет може да излъжа, сега след поредния дъжд мисля с Ридомил + акарицид някакъв да пръскам.
Мисля си, каквото оцелее, оцелее, когато направи завръзи зеленчукът да спирам да пръскам /или поне с такива препарати с къс карантинен срок/.
Нямам никакво намерение да си тровя децата и внуците!

С колегата писал преди мен се разминаваме с мненията за препаратите, но аз нямам претенции за спец.
За най-долните листа също нямам мнение дали да се махат или не. Мисля си, че заровени в земята създават проблеми, но спецовете да кажат. Чел съм, че се махат след като се оформи първата китка над тях.
Djack - специалист
Аз също не съм специалист! При мен всичко е на база прочетено и на принципа "проба - грешка"!
Тая година ще е така явно, всички реват в малка или голяма степен! Краставиците са супер в тия дъждове, картофите ми са по метър зелена маса, а тепърва цъфтят (не знам, дали изобщо ще има с какво да изхрани картофите отдолу, като всичко отива за гюрлюка.....), доматите са цял месец подгизнали във вода, пипера изостава доста заради студеното време и най-вероятно големите жеги ще го ударят баш във време на цъф(в)теж....!
Абе, ......... да имаме за салатата това лято, а за зимнината може да се наложи и да купуваме! На там отиват нещата! Поне при мен де!
Doncho85 - помощник
нед юни 14, 2020 1:47 pmDjack написа:
Един съвет от мен! Махай малко по малко, всички долни листа, които се допират до земята, особенно тези, които са пожълтели!
Доматите ти са супер, не се притеснявай изобщо! Ако ти покажа моите в какво състояние са, ще ти се завие свят!
Стори ми се, че са пръскани с бордолезов разтвор (син камък и вар) и то доста обилно! Избягвай медсъдържащите препарати, докато е младо разстението, защото ми блокираш разстежа и хранителните вещества, които трябва да изградят новата зелена маса, се натрупват във вече съществуващите листа и ги удебеляват и втвърдяват! От това също може да се завиват! И както казаха горе, прибавяй към всяка пръскачка някакъв акарицид, освен пестицида! Заради тези дъждове, действието им е силно съкратено във времето!
Поздрави и успех!
Благодаря бързия отговор последно пръсках с фунгоран и дека ек кристалон зелен за листна маса въртя ги с ридомил и моспилан това е :partyman: :partyman:
preslav - майстор
https://agri.bg/agrosaveti/rastitelna-z ... domatite-2
Според тази статия единственото, което можеш да направиш е да спреш с Кристалона - изобщо прочети и виж какво съвпада с твоя начин на отглеждане. Аз пробвах миналата година с повече листно торене и не съм очарован от резултата, тази година съм заложил на почвеното подхранване на доматите - обратно, при пиперковите листното торене дава винаги добри резултати. Една година имах проблем с част от доматите (розови), бяха ми дали несъвместими препарати от една аптека - понякога в стремежа си всичко да ни е на (6+) се престараваме в профилактиката, може би трябва да се ограничи профилактичното пръскане и да се наблюдава за поява на заболяване, чак тогава да се третира с подходящ препарат.
Doncho85 - помощник
нед юни 14, 2020 4:08 pmpreslav написа:
https://agri.bg/agrosaveti/rastitelna-z ... domatite-2
Според тази статия единственото, което можеш да направиш е да спреш с Кристалона - изобщо прочети и виж какво съвпада с твоя начин на отглеждане. Аз пробвах миналата година с повече листно торене и не съм очарован от резултата, тази година съм заложил на почвеното подхранване на доматите - обратно, при пиперковите листното торене дава винаги добри резултати. Една година имах проблем с част от доматите (розови), бяха ми дали несъвместими препарати от една аптека - понякога в стремежа си всичко да ни е на (6+) се престараваме в профилактиката, може би трябва да се ограничи профилактичното пръскане и да се наблюдава за поява на заболяване, чак тогава да се третира с подходящ препарат.
Много благодаря за адекватният отговор може би си прав че много май се претрисам относно кристалона веднъж съм торил с калция и калият 3 пъти но спирам на този етап до поява на проблем :partyman: :partyman: :partyman:
EDI - майстор
Определено се престаравате.Никога не торя, пръскам 2 пъти в сезон и пак ям достатъчно зарзават.Като Ви чета, направо ми призлява. :lol:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Проблем с домат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: