• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
infomar
При мен също краставиците са оставени на воля в леха с мрежа на тел, да си растат и се хванах в чудо с добива. През ден по 10-15 кила и вече няма на кой да раздавам.... мъка... мъка... До година ще пробвам този метод и ще намаля драстично количеството.
Човек се учи цял живот. :?

MMIel,
Виждам, че използваш мулчиращо фолио и капково напояване на доматите. Икономически как ти идва това мулчиране и може ли да става без капково? Наистина ми писва от тази трева, ползвах СТОМП, което много ми помогна, но все остава за работа... От къде го взимаш и как идва...
ina84 - специалист
Здравейте,
за първа година гледам домати и имам питане-защо доматите на снимките ви имат толкова малко листа?Сортът ли е такъв или нарочно ги късате?
hidrazin - майстор
Просто ползваме такива сортове - плешиви. :) Шегувам се. Долните листа само пречат и спомагат за прихващане на болести и затова се махат. Не трябва листата да опират в земята! Освен това така се осигурява по-добро "проветрение" и самите домати се огряват по-добре от слънцето.
:partyman:
MMIel - специалист
infomar написа:
...
MMIel,
Виждам, че използваш мулчиращо фолио и капково напояване на доматите. Икономически как ти идва това мулчиране и може ли да става без капково? Наистина ми писва от тази трева, ползвах СТОМП, което много ми помогна, но все остава за работа... От къде го взимаш и как идва...
Това на снимката са ми всичките краставици. Два реда по 9 корена май бяха в ред през 30см (на толкова е разпробит капковият маркуч). На ден късам от 3 до 6 краставици, което ми се струва напълно достатъчно за едно четиричленно семейство, като се има в предвид, че децата като видят краставица веднага искат да я изядат :-D .
За доматите, в момента икономически никак не идва сметката. Дал съм едни пари, а добив няма. Пестя единствено от поливане, а дали ще стигна до бране е божа работа :lol:.
Иначе цените са - мулчиращото фолио на дребно във Варна е 15лв за кг. Един килограм е около 33 метра. От тук сам си прави сметката. Аз съм рационален човек (разбирай мързелив). От 10 години живея на село, а за първа година работя в градината, защото открих мулча. Многото работа е подготвянето на повдигнатата двойна леха (широка около 80см - мулчиращото фолио е 120см), защото там се работи с мотика и лопата, а аз тези инструменти не ги харесвам :) . Мулча задържа влагата и не позволява на плевелите да избиват - спестява се плевене, окопаване и вода т.е. за хора, които не си ценят труда и поливат от кладенец не си струва инвестицията (фолиото си има и други предимства и недостатъци, но не ми се влиза в подробности). За сравнение ще кажа, че миналата година на същото място от снимките имаше същото количество корени - 64. Гледано по абсолютно същият мързелив начин, което значи рядко поливане, без окопаване.
Резултатът е, че набрахме около 3-4кг домати. Хванаха всички болести на света, за същото време от засаждането до сега достигнаха едва половината височина(около 70см) на сегашният домат(160-170см) и ги изкоренихме. Още едно сравнение - имаме и оранжерия. Не съм я снимал защото не се занимавам аз със нея. В нея има около 100 корена домати, което е 1,5 пъти повече от външншните, които съм снимал. Оранжерията е с капково без мулч. Полива се с 2 пъти повече вода, 2 пъти по чести, в оранжерията цветовете са опрашвани, на външните - не. Единственото предимство е че оранжерията се бере по рано, но като гледам добивът че е доста по малък от външните, макар че пак казвам - дали въобще ще бера е божа работа. Дано съм бил полезен. :partyman:
hidrazin написа:
Просто ползваме такива сортове - плешиви. :) Шегувам се. Долните листа само пречат и спомагат за прихващане на болести и затова се махат. Не трябва листата да опират в земята! Освен това така се осигурява по-добро "проветрение" и самите домати се огряват по-добре от слънцето.
Абсолютно вярно =D>
hidrazin - майстор
Аз тази година пробвах да мулчирам с трева. За сега резултатите са много обещаващи. Пък и аз съм "рационален" човек и то не по-малко. :-D
До миналата година като окося райграса го събирах в торби и го изхвърлях. Сега направо с коша и между лехите с пипера. Почти нищо не никне и държи влага - е поне докато не изсъхне съвсем но го подновявам с нова порция. :) Има обаче едно условие - самите лехи трябва да нямат поникнала трева. Просто да са прекопани и изчистени преди да се насипят с трева. Ако е покарала няма смисъл да се насипва отгоре. То и с мулчиращото фолио е същото. Това дето го плевя макар и рядко и то отива там. Тези дни ще направя снимки.
По принцип няма и много трева в редовете защото поливам с капково - всичко. Пък и доматите ми са доста зашумени - сея ги по два корена на кол и отдолу почти нищо не никне. Отдолу съм ги ощушкал от към листа разбира се. Плевил съм ги само веднъж преди повече от месец и нямат трева ама и кучето помага де.
infomar
И аз почнах да правя това с тревата, но поне за сега го стопирах. Причината е че не съм сигурен дали по този начин няма да внеса в почвата/зеленчуците болести, въшки и др. вредоносни неща.
ina84 - специалист
Значи,казвате да поокърша листата на доматите?Правилно ли съм разбрала? За първа година гледам домати сама и не съм много наясно.Засега изглеждат много добре,даже има 2-3 оранжеви :-D
hidrazin - майстор
Всички дето опират в земята. Кършиш ги като ги натискаш в основата към стеблото а не като ги дърпаш навън и надолу. Така остават по-малки ранички. Ако ги дърпаш назад и надолу се бели и част от кората. Добре е след кършенето да се напръска примерно с някакъв меден препарат.
ina84 - специалист
Добре,благодаря!Само тези до земята,ама на снимките и нагоре няма много листа? :? Още довечера като пия една :drinkers: ракия се мятам в градината да ги окърша :-D
ivanovbg - майстор
Остават се по два листа под най долната китка. Като я обереш 2 листа под следващата и така нататък След като обереш четвъртата се отпуска въжето така че петата да е на около 40 см от земята и стеблото се намотава на земята. Караш така до края. След като общата дължина на домата надвиши 20 метра(обикновено към края на втората година, не е изгодно да се гледа повече поради прекалено дългия път от корените до доматите което доста затормозява придвижването на веществата от корените.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: