• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lucho - специалист
keymaker написа:
Ами нямам инфо дли в новото масло има стабилизиращи съставки и докато не получа отговор ( оставил съм едно количество в шише за известно време).
В руски форум прочетох за зеления орегон и се оказа вярно след 1г. престояване нямаше разлика в аромата на суровата смес и изходящите газове . Липсваха и специфичните утайки наподобяващи ръжда или клей.
Това е много интересно! Аз ползвам точно такова наливно зелено полусинтетично масло, което ми наляха от 60-литров варел "O29-5470" на "Oregon" ("Blount"), но не знаех това. Не мога да намеря информация за състава му:

Изображение
Имам надежда ,че и с маслото на олео-мак ще има подобен резултат ,ама страх лозе пази.
За кое масло става дума – "PROSINT 2" или "EUROSINT 2"? Намерих информация за състава само на някакво синьо полусинтетично масло на "Efco" (т.е. на "Oleo-Mac", и двете са просто запазени марки на "Emak"). Пише, че съдържа 30–50% минерално масло, 30-50% полиизобутилени, 15–20% разтворител, под 0,5% синьо багрило и под 0,5% алкилфенол.
cat - специалист
Много им се вживявате на машините, първия ми храсторез е на 11 г вече само въздушни филтри съм му сменял за тия години а работят доста машините . Бензина се омаслява с масло Щил премерено с мерителна чашка пак на Щил бензин от бензиностанцията гледам да е от Шел или Лук Оил най качествени са им бензините и гледам горивото да не стои смесено повече от месец . Зимата горивото се излива от резервоара на машината , машините се прибират в гаража и това е .
lucho - специалист
cat написа:
Бензина се омаслява с масло Щил.
Кое точно масло, че имат няколко вида?
пишман_майстор - майстор
Т.нареченото им червено е за избягване. поне това съм разбрал
ssiderov - специалист
Лъчо,не им дири толкоз химията на маслата.Поне гледам имаш свободно време да се ровиш в нета,ще те напътя да прочетеш от къде иде Орегонското масло.То е пребрандирано немско DIVINOL.Четох го някъде по документите на Орегон в сайта май беше.Боята е червена и зелена.Състава еднакъв по мнение на вносителя.Цвета имитира щиловите масла,донякъде хускварновото.Щото има тъпанари по сервизите дето се заяждат защо маслото е еди какво си,демек не техното да им правиш оборот!Това е.
По повод маслата на Олео мак,действително пълната синтетика е евтина в сравнение с щиловата и хускварновата!За мен лично е това малко съмнително!При условие че другата е на двойна цена!Колеги я ползват и са доволни до момента от Олео мак.Но например Щил ти показва бутало на 500 моточаса с неговата синтетика работило и изглежда доста чисто!
Да се върна пак на DIVINOL.Имат вносител и цената е добра.Мисля беше два вида,като във единия вид както е забелязал колегата от Мусачево,има стабилизатори!Той е по-голям потребител,има и сервиз,та му вярвам.
Иначе и да им се втилясваш,няма кой добре да те светне подробно,щото не сме взискателни потребители повечето колеги!Например много ме учуди гамата на Хускварна!Три вида масла.Руското HP,полусинтетиката ниско димно LS+ и синтетиката XP.Първото ужким универсално за всички машини!Състав незнаен,добре смесващо се със скапани бензини.Второто ясно,но в сайта пише за двигатели до 55 кубика!Третото ясно,но за машини над 55 кубика!Така и още една малка подробност за моделите XP.ТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ САМО С МАСЛО ПЪЛНА СИНТЕТИКА XP!Няма лошо,но се обезмисля универсалността на руското HP!Машините над 55 кубика излиза че трябва да бачкат с пълната синтетика!Иначе рискуваме ремонти!От гледна точка на бензина трябва да предпочетем руското HP,което било правено за руския и нашия пазар.Та такива маслени дилеми видях!Но на кой му пука,слага се това за което има пари1Сааамо Щил не са казали такива подробности!Да спирам вече,че да не отегча някой.Прощавайте за досадата колеги :partyman:
cat - специалист
lucho написа:
cat написа:
Бензина се омаслява с масло Щил.
Кое точно масло, че имат няколко вида?
Точно това червеното което трябва да се избягва него ползвам , но едно уточнение винаги съм купувал за машините запечатани бутилки никога наливно . Това лято ми дадоха една бутилка Мак Клулоч карах си извънбордовия двигател с него и то не е лошо незнам Драгозов от къде го получава и какво е той да каже . И още нещо за маслата нито една от компаниите произвеждащи резачки косачки или каквито и да е други двигатели нямат собствени рафинерии маслата се произвеждат някъде си и се брандират , аз лично ползвам Щил понеже ми дават отстъпка при закупуване .
lucho - специалист
ssiderov написа:
Поне гледам имаш свободно време да се ровиш в нета,ще те напътя да прочетеш от къде иде Орегонското масло.То е пребрандирано немско DIVINOL.Четох го някъде по документите на Орегон в сайта май беше.Боята е червена и зелена.Състава еднакъв по мнение на вносителя.
Интересна информация! Намерих страницата за двутактови масла на фирмата-производител на "Divinol" (Zeller+Gmelin), но там няма зелено, а само 2 вида червено масло – полусинтетично (съдържащо стабилизатор на горивото) за смесване в съотношение 1:50 и синтетично за 1:100. И двете ги продават у нас съответно за 11 и 12 лв. за еднолитрова бутилка.

Изображение

Изображение

П.П. Зеленото масло на "Oregon" е произведено в Китай:
Производитель: Forestry Products, Blount Inc., 4909 S.E. International Way, Portland, США
Адрес завода изготовителя: Шеньжэнь, Цициан Таун Боа, Цициан Чентянь Индастриал Эстейт, блок 32, Китай
(нищо, че кодът на страната в щриховия код е на Люксембург):

ИзображениеИзображение
Последна промяна от lucho на съб дек 17, 2016 12:48 pm, променено общо 1 път.
lucho - специалист
Интересно, ако в упътването пише (както например за моята "CG31EBS"):
Използвайте оригинално двутактово масло или смес от 25:1 до 50:1. Съотношението е показано върху бутилката с масло.
то ако се използва синтетично масло със съотношение на смесване 1:100 (вж. по-горе), как трябва да се действа, след като в упътването има ограничение до 1:50? И ако трябва да се спази това ограничение, дали тогава изобщо е допустимо да се използва такова масло, щом като няма да бъде спазено предписанието му за смесване в съотношение 1:100? Изобщо при противоречие между упътването на машината и етикета на маслото на кое от двете трябва да се дава предимство?
lucho - специалист
cat написа:
Точно това червеното което трябва да се избягва него ползвам , но едно уточнение винаги съм купувал за машините запечатани бутилки никога наливно . Това лято ми дадоха една бутилка Мак Клулоч карах си извънбордовия двигател с него и то не е лошо незнам Драгозов от къде го получава и какво е той да каже . И още нещо за маслата нито една от компаниите произвеждащи резачки косачки или каквито и да е други двигатели нямат собствени рафинерии маслата се произвеждат някъде си и се брандират , аз лично ползвам Щил понеже ми дават отстъпка при закупуване .
И двете са на минерална основа (на "Ravenol" (13 лв. за еднолитрова бутилка) и на "Stihl", 14 лв. за еднолитрова бутилка без дозатор):

Изображение
Изображение
lucho - специалист
За да видим по-ясно ролята на маслото, ето микроснимка (по-добре се вижда, ако смените дизайна на форума на "Old") на хонингована повърхност на цилиндър на ДВГ (легенда: PV – максимал[youtube][/youtube]на височина от издатина до вдлъбнатина; rms – средноквадратична грапавост; Ra – средноаритметично отклонение; 1 mil = 25,4 μm; 1 μin = 25,4 nm или 1 μm ≈ 39,37 μin):

Изображение

Тук има хубава статия на английски за това как правилно да си приготвяме двутактова смес с предупреждения какво става, ако съотношението на смесване е твърде голямо или твърде малко, плюс това филмче, което нагледно показва как 2 минути и половина след пускането на двигателя на тример и работа на пълна газ той заклинва, ако в резервоара е имало само бензин без масло (как не го дожаля тоя човек за машинката, не знам!):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BEJ2EidVP8M[/youtube]

А ето какво става, когато маслото е твърде много:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kYhCO_uRxtw[/youtube]
Последна промяна от lucho на нед дек 18, 2016 7:33 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23

Тема "Смесване на двутактова смес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: