• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Щайгаджия - специалист
Каланхоето цъфтя каквото цъфтя и вече не цъфти,а само израства на големина,стана като храст(преместих го в голяма саксия).Не знам да го подрежа ли,кога да го подрежа,ще зъфне ли пак с онези хубави цветове.Взех го преди повече от 8 месеца и беше много красиво,разцъфнало,красота.
evdoki - специалист
КАЖИ МИ КЪДЕ СИ ГО ОСТАВИЛ ДА ЗИМУВА. ОПРЕДЕЛИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ КАТО СВЕТЛИНА И ТОПЛИНА
Щайгаджия - специалист
В кухнята на прозореца
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Никое цвете не цъфти постоянно. Трябва му почивчица.
Местенето в по-голяма саксия не се прави ей-така, амо малко по малко и не без нужда. Повечето растения се местят рядко, като отеснее съвсем старата саксия, в саксия с един пръст по-широка. Ако му е много широко, се заема с развиване на корени и съответната за тях листна маса.
За да ти цъфне каланхоето, подръж го сега на хладно, по-тъмно и го засуши. (рядко поливане и по малко). След 20-30 дена го премести на по-топло и светло. Всъщност пиша "топло", но то си обича 15тина градуса.
Прецъфтялото се маха, то при всички цветя е така. За орязването - винаги когато искаш, е, докато цъфти няма смисъл, и без това тогава не му растат листа. Отрязаното бучкаш в саксийка и поливаш помалко и след 1-2 седмици ще се вкорени.
Щайгаджия - специалист
Благодаря за съветите.Изпълних ги.Има ли някакъв смисъл да го преместя в по-малка саксия?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Казват, че местенето травмира растението. Но аз по принцип тези неща ги правя силово и грубо и когато на мен ми скимне. Те обаче ме обичат и оживяват. Извратеняци. Все пак, прецени, ако е много голяма саксията (спрямо предишната)....
От друга страна, щом искаш да го подрежеш, защо да не направиш сега вкореняването на новите, тамън ще запълнят саксията, а по-късно да го приспиш?
Щайгаджия - специалист
Не е много голяма саксията,но ако сега вкореня новите и напълня саксията-това ли е "приспиване"?(нали знаеш в какви саксии ги продават-10 см най-много)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не казваш колко е голяма новата саксия :) .
Не, това не е приспиване. Приспиване е да го пъхнеш в хладен килер и мноого рядко да го поливаш.
Ако сега го орежеш и бучнеш орязаните клонки в пръстта да се вкоренят, то трябва да си го държиш в стаята с леко поливане докато се захванат новите и след това да го приспиш.
В каква пръст е? Не става с торф или торфопочвена смес.
Щайгаджия - специалист
Сега е в 18 или 20см(не знам колко е стандарта,но на око там някъде)-за саксията става въпрос.А пръстта е каквато съм купил от цветарски магазин-не съм прочел каква е.Каква трябва да е?
Стефан - майстор
Колеги, за диалог има ЛС :?
  • 1
  • 2

Тема "Да питам за Каланхое-то(дали така се пише)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: