Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
spokoen - специалист
Колеги призовавам администраторите на сайта да направят темата "важна".
След този репортаж http://www.btv.bg/videos/novini/video/1 ... lkona.html сериозно се запалих от идеята. Както всяко начало е трудно, затова ви моля за помощ:
1. Какво може да се засади на балкон? Аз лично мисля за домати, краставици, чушки и кромид.
2. В какво е най-добре да засадим тези зеленчуци? Пластмасови саксии, ламаринени кутии или дървени саксии?
3. Зеленчуците (съответно домати, краставици, чушки и кромид) кога се садят? (имам ли още време) В какъв вид? (семена или ....) и от къде да ги купя? (касае гр. София - в женския пазар да речем има ли?)
Това за сега. Благодаря предварително!
asinka - специалист
Ето ти един много полезен сайт: http://agronet.bg/agro-calendars/vegetable-growing.html
klapan - напреднал
Много зависи от размерите на балкона ти,братчед....Но съм забелязал,че тия с огромните тераси не сеят домати и краставици,а цветя.... :-D От моя опит от години мога да ти препоръчам,ако си любител на лютичко,да си сееш люти чушки.Време им е да се прави разсад,даже и се закъснява с тая операция вече.От 5-6 корена в две саксии ям люти чушки до декември.Ако искаш повече инфо цък тук

Асинка ти е дала линк към сайт,който много не ти помага - все пак ако сееш на тераса до 5-6 корена домати и краставици,ти може доста по-рано от посочените срокове там да си направиш сам разсад в кофички от кисело мляко,вместо да го купуваш или да чакаш какво са произвели като разсад в оранжериите.До средата на март примерно сееш семена от домати и чушки - по 10-тина в кофичка.Те поникват до 2 седмици - държиш кофичките на топло в къщи - около 20 градуса и слънце. Доматите и краставиците доста по-бързо поникват - до дни.Порастват достатъчно до средата на април и ако ти е остъклена терасата - пикираш ги по 2 в кофичка с пръст и каляваш при топло време през деня като ги изнасяш на слънце.Изнасяш на постоянно място след 20 април при остъклена тераса.Ако си на по-студено - след 1- 5 май - сееш в саксия на постоянното им място на терасата.Торенето с комбиниран тор NPK с водата за поливане ти осигурява не само много цвят,но и завръзи - не си спестявай това, да наториш.Доматите искат голям съд и не са много за предпочитане за тераса,освен ако не са тези дребните новите сортове черита.Виж,чушките и корнишоните раждат доста - но си искат торене.Ако им направиш почвената смеска с оборски тор и градинска почва - ще ги изкефиш максимално.... :lol:
Корнишоните искат и конструкция някаква за катерене по нея - мрежа или телена малка конструкция.
Изображение
spokoen - специалист
Балкона е остъклен и малък (както правилно забеляза, тези с големи балкони не сеят домати)!
Предпочитам готови корени, защото хем балкона е топъл, хем нямам достатъчно време да направя сам разсад.
Виждам, че не си от София, но дано ти или някой друг да може да ми помогне и да ми каже от къде мога да купя хубави корени домати, чушки (не люти :) ), краставици и кромид. Много харесвам розовите домати, какъв сорт са? Всичко ли го има като корени или някои се предлагат само на семена?
Благодаря много!
klapan - напреднал
Може да си намериш и семена,и разсад.Иди на пазар за зеленчуци и ще видиш мнозина да предлагат и разсад салатки,домати и чушки,и краставици.Всяка агроаптека има и семена - питай за каквото търсиш...Но готовият разсад е много рисков,ако не познаваш човека,който го продава.Застани тихо отстрани някъде до сергията и ще видиш как на всеки клиент отговарят,че имат точно това,което търси - но му го дават все от същото сандъче (торба,връзка.... ) Рискът какво си купуваш си е твой....А за 5-6 корена да ходиш до оранжерия - не си струва парите и времето.Затова,щом си в този форум - произведи си сам !! Не отнема време,както пишеш - не си пробвал,затова така говориш.Един път като пробваш - сам ще видиш.Иначе - купуваш си разсад за чушлета,а те раждат ... камби !!! :-D Освен това много тарикати по пазара предлагат разсад от техни семена,събрани от техните зеленчуци.Това е неправилно.И растенията,получени от тези семена не раждат - защото не са хибриди,произведени за сеене от сертифицирани оранжерии на производители.Съветът ми е да пробваш сам с купени семена,които може да си разделите с комшии и да ви е по-евтино така.Има и други подводни камъни в тази област :finga: ,и за да не си скубеш перчема от яд после - послушай ме,братчед ... :partyman:
Розовите домати са хубави,но истински такива може да намериш само от някого,който си ги сее и произвежда сам на село - питай приятели,познати или иди питай бабите в някое село,като минаваш...за да си сигурен.
niki_sap - специалист
Домати, арпаджик, фасул и зеле в тенекии от сирене задължително... А догодина загради и една касетка от бира за кочинка и идилията ще е пълна. Или по-добре под балкона на първия етаж.... "Кучета можело значи, а прасета да не може..."... ааа маха.....
spokoen - специалист
klapan написа:
Може да си намериш и семена,и разсад.Иди на пазар за зеленчуци и ще видиш мнозина да предлагат и разсад салатки,домати и чушки,и краставици.Всяка агроаптека има и семена - питай за каквото търсиш...Но готовият разсад е много рисков,ако не познаваш човека,който го продава.Застани тихо отстрани някъде до сергията и ще видиш как на всеки клиент отговарят,че имат точно това,което търси - но му го дават все от същото сандъче (торба,връзка.... ) Рискът какво си купуваш си е твой....А за 5-6 корена да ходиш до оранжерия - не си струва парите и времето.Затова,щом си в този форум - произведи си сам !! Не отнема време,както пишеш - не си пробвал,затова така говориш.Един път като пробваш - сам ще видиш.Иначе - купуваш си разсад за чушлета,а те раждат ... камби !!! :-D Освен това много тарикати по пазара предлагат разсад от техни семена,събрани от техните зеленчуци.Това е неправилно.И растенията,получени от тези семена не раждат - защото не са хибриди,произведени за сеене от сертифицирани оранжерии на производители.Съветът ми е да пробваш сам с купени семена,които може да си разделите с комшии и да ви е по-евтино така.Има и други подводни камъни в тази област :finga: ,и за да не си скубеш перчема от яд после - послушай ме,братчед ... :partyman:
Розовите домати са хубави,но истински такива може да намериш само от някого,който си ги сее и произвежда сам на село - питай приятели,познати или иди питай бабите в някое село,като минаваш...за да си сигурен.
Значи колега предлагаш твърдо семена!? За всички зеленчуци (които изброих горе) или за част от тях? Добре нека тогава да предложи някой от къде в София да ги купя?
Лесно звучи "от всяка агроаптека", но пак питам от къде точно?!
Ако се съберем с някой съсед, тогава ще ходим и до оранжерия. Къде близо до София или из самия град има?
Благодаря!
Едит: начинът за сеене е този, който описа в първия ти пост нали?!
Едит2: някой да може да помогне във връзка с розовите домати?!
klapan - напреднал
spokoen написа:
начинът за сеене е този, който описа в първия ти пост нали?!
Да,братчед...Забрави завинаги за глупостите от филмчето по Бтв от първия ти пост,не е сериозно това сеене в глинени топки...И си спомни,че писах,че има и други подводни камъни тая работа ...
Най-безрисково снабдяване с разсад е от производител - оранжерия,разсадник,производител на зеленчуци.На второ място - от приятели,които сами си правят разсада.Но по-добре е да си сееш сам семената - тъкмо ще добиеш опит.Имай предвид,че може да си докараш повече бели на главата,отколкото радости - отглеждането на зеленчук на остъклена тераса крие още рискове и от болести по тези зеленчуци,за които затвореното влажно и малко пространство си е направо рай...Една от тези болести е маната по домати и краставици,има кафяво гниене по завръзите на доматите,има още и белокрилки,молци,листни въшки...Ако си съвсем бос в тия работи,не се хващай - при поява на признаци на мана трябва да се пръска с препарати,ще даваш още пари и ще мъркат домашните ти за това как мирише ...Прецени си сам с какво се захващаш и може и някоя книжка да си купиш да почетеш за отглеждането на зеленчуци,че не може всичко тука да се изучи,изпише и коментира...Претегли всичко изписано на кантара и си дай сметка дали си струват всичките ти усилия за кило-две домати или краставици...а препаратите са скъпи ...я се разходи до пазара и си купи материал за една салата,и пий една ракия и за мое здраве... :partyman: :partyman: :partyman:
Johny - майстор
Няма нужда да плашиш човека толкова. Едно пликче семе струва 0.80 - 1.00лв. Един стрък разсад също е около 1лв. в момента. Ако не си направи разсад сега, ще изтърве сезона. Аз си правя разсад на пипер и краставици, но за парника си купих домати от пазара, които скоро ще цъфнат.
А ако мислиш, че заленчуците на открито не страдат от болести и неприятели - много се лъжеш. Въпроса е да се пръскат превантивно, а не когато се разболеят, защото тогава ползата е малка. Също така когато тръгнат да зреят вече не трябва да се пръска или с такива препарати, които имат кратък карантинен срок 3-5 дена.
Темата е обширна и в нета има много написано - чети и експериментирай смело. Инвестицията е много по-малка от удоволствието да откъснеш собствен плод.
Ето за начало един саит: http://agronet.bg/agro-calendars/vegetable-growing.html
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен колеги :) Имаше тука такава тема и бях писал.Градското земеде
лие ми много интересна тема,щото съм практикувал...
Имал съм много положителни емоции и разочарования....Много е важно към какво се насочавш. Първо на кой етаж е терасата-до 4 етаж е добре, какво е
изложението :? Ако е север,северозапад-ЗАБРАВИ!
От моя опит-голяма Южна тераса, панел, втори етаж, най добри резултати!
Ако терасата е малка и остъклена-може да се сее магданоз, копър-3-4 стръка;
люти чушки-4-6 корена по две в тенекия от сирене, също по два корена в тене-
кия от сирене или пластмасова кутия от латекс-краставици сорт "Сандра"-те са
оранжерийни и 4 корена стигат за цяла къща. Едно пъкетче семки е 4лв-20-25бр
За домати е по трудно но става-8-10 корена в тенекии от сирене. Добре е да е
пак нещо за оранжерии, от холандските...Става и с български-РИЛА-0,5гр са по
2-2,50лв ама са към 150 семки. Режеш една 5-10 литрова тубичка от мен.вода и
си ръсиш примерно 20-30семки...после не ги пикираш а сееш по един корен.
Добре се получава в тенекии от сирене,но трябва да ги засенчиш да не прегрява
пръста през лятото. Насочи се към оранжериен сорт...щото можеш да минеш и
без пчели :wink: , и най важното-ТОВА Е ПРОСТО ТРЪПКА! Не мисля че излизат
по ефтино като продукция,просто чудесна занимавка и виждаш децата как под-
скачат и чакат да порасне краставичката. Последно-трябва ти качествена пръст
горска и добре угнил тор.Можеш да ползваш и готово смес,ама вече стават
"доматиту" златни! Аз я ползвам само за ранен разсад,щото е обеззаразена!
Успех!

Тема "Градско земеделие." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: