Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Synthy - специалист
Здравейте,
да кажа каква ми е идеята: искам да си посяда палми. Трахикарпуса ясно - БГ. версията, и първите 2 зими се предпазва. Обаче искам и... банан. На него му трябва 7+ градуса целогодишно. Лятото не е проблем, обаче зимата ако не с епогрижа за него ще се спомине в нечовешки мъки. Идеята ми е да го завивам с разглобяема оранжерия. До тук добре, обаче тя не може да държи голяма темп. разлика с външната температура - ще вдигне 3-4 градуса (по предварителни проучвания), не повече. При мен най-ниската темп. зимната която съм мерил за 7г. живот в Иваняне е -20, това значи че в най-лошият случай, темп. разлика трябва да бъде 27 градуса (леле... като го написах и се стреснах - плашещо е). До тук идеята ми е, да направя конструкция от тънко арматурно желязо, и да го завия с армиран найлон (трябва да се маха и слага сравнително лесно). Обаче този найлон.. не е много пропусклив от към светлина, а и не е много траен. Но е бял кахър, ако трябва всяка зима ще купувам найлон, стига да помогне на дръвчето. Чета за някакви пластмасови фолия, задържащи температурата. Мен ме интересува, има ли фолио, със свойствата на Ка стъкло - да пропуска ИЧ лъчите еднопосочно (т.е. да задържа топлината вътре). Това би решило проблема през деня. За през нощта ще трябва отопление. Та, с какво да покрия конструкцията, за да задържа макс. топлина вътре без да се налага силно отопление?
Elinka - специалист
Явно желанието ти е по-скоро да имаш някой и друг домашно отгледан плод банан. Не се хаби на двора. Гледането му е в голями саксии / по възможност с колелца/ и зимата вътре. Ако беше по на юг..., но за Банкя и Иваняне това са мечти. Има един разсадник до Първомай и там отглеждат и продават палми издържащи на ниски температури. Все още не ми е на дневен ред това, но "като му дойде времето" смятам да ги посетя и да видя ще издържат ли на нашия "курортен" въздух зимата.
Synthy - специалист
Тц, желанието ми е да си пия лятото биричка под палмата :):):)
Това с "не се хаби" не ме устройва :wink: Чакам и други предложения :)
За опитване ще опитам, ако не оцелее - здраве да е. Ще се задоволя с трахикарпусите. Но ми се иска да дам всичко от себе си за да презимува дръвчето.
Jason - специалист
Синти, виждам мераклия си и ще споделя малко опит.
Както и да го увиваш и повиваш баце, навън банани нема да ядеш.
Помисли малко. Казваш, че трябвало +7 минимум. Къ` шъ стани тая рабутъ? :?
Че то при -20 единственото решение е отопление, но пък бананите ще ти излезат златни.
Преди време имах подобни мераци само, че за цитруси. Сега отглеждам 6 вида цитруси :shock: (мандарина, грейпфрут, цитрон, портокал и два сорта лимони), но в големи саксии и зимата ги прибирам.
Цитрусите издържат от -4 до -9, като най-ниската е за мандарината, но пак не стават за навън освен при едно положение.
Не си спомням обаче в коя от многото литератури по въпроса го четох.
Правиш значи, парник на двора, но вкопан :!:
За цитрусите искаха между 75см. до 1м., като зависи най-вече от остъклението отгоре или по-точно топлоизолационните му качества. Може и разглобяема ал.или пвц дограма да сложиш. Защо не? Ако можеш да си го позволиш и за теб е по-важно да имаш нещо абсолютно уникално...войната иска жертви, знаеш!!!
Успех и пак пиши, че и ние да научим нещо.
Synthy - специалист
Отоплението... май ще се окаже бял кахър ;) Вятър при мен на 5м. от земята колкото искаш - един вятърен генратор и ето го отоплението за тъпата палма. 1-2kW е напълно посилно за домашен "направи си сам" ветрогенератор, които пък са достатъчни за да се поддържат тези 7 градуса при добра изолация. Остава проблема с въпросната изолация, за да има по-малко топлинни загуби. Дограма.. не ме устройва - трябва да е разглобяемо.
Jason - специалист
[quote="Synthy"] Дограма.. не ме устройва - трябва да е разглобяемо.[/quote]

Точно това имах напредвид. Поръчваш дограмата на отделни секции, на пролет я откачаш от конструкцията и прибираш до някоя стена, па на есен я монтираш обратно. Скъпичко идва в началото(не чак толкова де), но е дълготрайно, защото найлона е по-евтин в началото, но гори от слънцето. Като му сложиш, смяната, по-ниските топлоизолационни качества, труда и др. и май не е за пред почитане. :wink:
Както и да е. Това е само мнение. Може пък някой да каже нещо по-добро.
Успех.
Synthy - специалист
Ясно. Не разбрах в началото какво имаш предвид. Като цяло бива, малко по-сложна ще е изработката, но е ОК. Ако не се намери по-добро решение - това ще е. Благодаря :)
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен :) Предлагам ти да си купиш от "Практикер" разглобяе-
ма шатра,сега са около 30-40лв, монтираш я стабилно над палмата и
ползавш полиетилен/за оранжерия" с подходащи размери. Вътре в ор-
анжерията ще увиеш още с двоен полиетилен,като можеш да измислиш
някакви пластмасови обръчи, да има въздух между двата пласта.
Купи си един термометър от магазин за 1лв и при възможност си пусни
един удължител с подходящ контакт, приготви си една "духалка" или
някаква газова горелка за екстремно ниски температури. Успех!
п.п. Имам такава оранжерия 3Х3, вкопал съм в земята краката,т.е по
ниска и имам целогодишно-маруля,лук,спанак,обаче съм на юг в Хаско
вския регион. :-D
Synthy - специалист
Ейй, Благодаря :) Не се бях сетил за тези шатри :)
Днес минавам да прегледам какво има и какви са размерите :)

Тема "оранжерия за палми през зимата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: