• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lyki - специалист
ново полиетилемово фолио,от изпаренинията при поливане се получават капки които след това падат по листата на растенията и ги повреждат. Има ли някаква възможност да се напръска с нещо от вътре така че да не образува капки и същевременно да си запази светлинната пропускливост??
Dani - напреднал
... правиш покрива наклонен и капките се стичат по него....
.... ако може да е като арка, т.е. дъговиден или там както си искаш...
Важно е наклона де е по-голям за да се плъзгат по материята, а не да се "откъсват" и да ти капят по разтенията....
Стефан - майстор
lyki, можеш ли да поясниш как и защо падащите капки от кондензирала влага по фолиото върху листата на растенията ги повреждат? Това установил ли си го наистина, чел ли си, или някой ти го е казал? А дали дъжда не поразява листата по същия начин? Нали и той се получава от изпарения от земята, които след кондензиране падат надолу?

На мен ми се струва, че причината е друга за поразените растения.
PIP - майстор
При всички случаи е добре/задължително да проветряваш, което ще доведе и до по-малко конденз. Не съм сигурен на какво се дъжи 'повреждането' при вас, но по принцип лятото не е добре да се полива през деня, когато е много топло, защото капките по листата действат като лупа за слънцето, което ги прогаря. В оранжерията може да се получава подобен ефект и през останалите сезони, не знам, зависи от температурата вътре в оранжерията.
lyki - специалист
Стефан написа:
lyki, можеш ли да поясниш как и защо падащите капки от кондензирала влага по фолиото върху листата на растенията ги повреждат? Това установил ли си го наистина, чел ли си, или някой ти го е казал? А дали дъжда не поразява листата по същия начин? Нали и той се получава от изпарения от земята, които след кондензиране падат надолу?

На мен ми се струва, че причината е друга за поразените растения.
защото капките по листата действат като лупа за слънцето, което ги прогаря,също растенията са прекалено крехки .
При валенето на дъжда все пак има период на бавно загряване на растенията през което време изъхват постепенно,а в загрятата оранжерия където температурата е над 40 градуса и слънчевата светлина е много силна се получава този ефект .Не не съм го чел ,от личен опит го знам,и ефекта се появява само на нов найлон използван за първа година ,с течение на времето като се замърси леко това образуване на капки спира.А това с наклона може и да е ефектно при стъклени оранжерии,но при полиетиленови кудето са чувствителни при вятър полиетилена вибрира леко и освобождава капките .Ето част от оранжерията мисля че наклона на склона е достатъчен.

Прикачен файл

CRIM001111109.JPG
CRIM001111109.JPG (93.38 KиБ) Видяна 19778 пъти
velsi - Почетен майстор
Принципно можеш да пробваш с втори слой полиетилен и да се получи нещо на принципа на стъклопакета. Знам, че звучи малко като оня патент за втори чадър над първия, който го пазел от мокрене, но има известна логика. Едва ли обаче такова решение се връзва икономически.
lyki - специалист
Бинго velsi наистина така се предпазват професионалистите дето имат големи и профеционални оранжерий,мятат върфу растенията едно платно което хем пази от капки ,хем при по ниски температури нощем повишавало температурата с няколко градуса.Но всичко това при професионалистите ,както виждаш аз съвсем любителски се занимавам с това и се питах не можели с някакъв препарат с химическа обработка на полиетилена от вътре да се избегне това .Но се оказа че май не става и за в бъдеще ще се наложи да допълня конструкцията на оранжерията за такова платно.:)
Pepina - напреднал
Това платно е от нетъкан текстил, наричат го памперс, защото поема капките от образувалия се конденз. Поставя се от вътрешната страна на полиетилена и леко засенчва. Материята наподобява тази на мокрите кърпи.
lyki - специалист
Pepina написа:
Това платно е от нетъкан текстил, наричат го памперс, защото поема капките от образувалия се конденз. Поставя се от вътрешната страна на полиетилена и леко засенчва. Материята наподобява тази на мокрите кърпи.
Този втори пласт ,който предпазва се казва;АГРИЛ'.Повишава температурата с няколко градуса.
Живко - помощник
lyki, аз не съм специалист, но съпругата ми доста се занимава с тези неща. Предлагам ти нейното мнение - да направиш на парника естествена вентилация - един или два отвора долу ниско до земята и съответно един или два отвора на срещуположната страна - максимално високо. Отворите да са с капаци, за да можеш да ги затваряш и регулираш. Така естествено от долу ще влиза по-хладен въздух и ще излиза през горните отвори, което значително ще намали конденза.
  • 1
  • 2

Тема "Оранжерия..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: