• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ResidentEvil - специалист
Здравейте, имам следната идея: От чешмата ми върви гумен маркуч който е свързан с захранващ маркуч на капково напояване с което си поливам градината. Искам да си направя някак си от чехмата да излиза пак маркуч и към него да се включва друг който да е свързан с бидон в който да си разтварям торовете във вода и така чрез капковото да торя и поливам едновременно. Въпроса е каква джаджа трябва да сложа там където ще се сливат питейната вода и шербета от бидона че да не се пълни бидона а да се увлича водата от него и да бъде засмукана от системата и вкарана в капковото. Ако ползвах помпа с ел мотор щепе да е лесна работата но как да използвам налягането във водопровода за да вкарам торта направо се чудя 1 месец вече. МЕрси предварително за вниманието.
Тани - модератор
Ако бидона не е под налягане , мисля че няма как да стане!
filmatoplo - майстор
Скови една малка кула с височина поне 2 м ,качи там бидона .Пълни го с маркуча с питейна вода , после добави торовете и дано под този напор тече на самотек по капковия маркуч течността .
Последна промяна от filmatoplo на нед юни 28, 2009 12:13 am, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
А клапанче не трябва ли да сложи ??? :?
filmatoplo - майстор
По принцип това е опасно -връска на питейна вода с др вещества особено торове , хербециди и пистициди. Аз съм давал пример как в един хотел собственика сложи сини дезинфекциращи таблетки в казанчетата на тоалетните гърнета и течеше синя вода от чешмата на мифката .Така че има опастност от отравяне - не правете връска с питейния водопровод и бидона с отрови .
bonjyr89 - специалист
Здравей колега!
А защо не херметизираш бидона и да го направиш (цялата вода за поливката да минава през него) под налягане от самата питейна вода и така хем ще поливаш хем ще ториш.Само дето няма да е точно разпределен във времето внасянето на тора,а в началото ще се внася почти само тор а примерно след половин час вода с много ниска концентрация.
Тани - модератор
bonjyr89 написа:
Здравей колега!
А защо не херметизираш бидона и да го направиш (цялата вода за поливката да минава през него) под налягане от самата питейна вода и така хем ще поливаш хем ще ториш.Само дето няма да е точно разпределен във времето внасянето на тора,а в началото ще се внася почти само тор а примерно след половин час вода с много ниска концентрация.
Хора , не четете ли преди да пишете? И аз съм дал същата идея , но преди няколко часа . След този пост обаче
filmatoplo написа:
По принцип това е опасно -връска на питейна вода с др вещества особено торове , хербециди и пистициди. Аз съм давал пример как в един хотел собственика сложи сини дезинфекциращи таблетки в казанчетата на тоалетните гърнета и течеше синя вода от чешмата на мифката .Така че има опастност от отравяне - не правете връска с питейния водопровод и бидона с отрови .
трябва да не съм добре с главата за да дам подобна идея! Надявам се че не си прочел предния пост и нямаш зъб на автора на темата за да искаш да го отровиш :)
bonjyr89 - специалист
Тани написа:
bonjyr89 написа:
Здравей колега!
Хора , не четете ли преди да пишете? И аз съм дал същата идея , но преди няколко часа . След този пост обаче
filmatoplo написа:
трябва да не съм добре с главата за да дам подобна идея! Надявам се че не си прочел предния пост и нямаш зъб на автора на темата за да искаш да го отровиш :)
Не съм съгласен защото в случая става въпрос за торове (азотни,фосфорни ,калиеви и органични.) Които не може да се разглеждат като отровни,те не са препарати като (инсектициди,пестициди,системни или преки хербециди) които са силно отровни и вредни и затова имат и карантинен срок след внасяне.В моята практика не съм срещал някакъв вид тор било то листен гранулиран или течен да има карантинен срок за употреба но незная вече може и да са измислили :? ,но все пак не е добре да влиза с контакт с водата и това най-лесно може да се избегне с поставянето на два възвратни клапана единия от отклонението на питейната вода а другия точно на входа на бидона,а са два за 99% сигурнос,че няма да пропусне на обратно (дори и този на бидона да пропусне и влезе тор до втория то течащата вода ще го отмие)
Това е според мен.
Поздрави!
LazarGanev - "Велик майстор"
Въпреки всичко не го прави!
bad to the bone - специалист
Не съм много запознат с капковото напояване но ако не е нужно високо налягане в маркуча има решение.В противен случай няма начин да свържеш ниско и високо налягане (като ти искаш ниското да отива към високото)...хем да не се получи обратен теч,което се решава с възвратен клапан...има и такива с високо ниво на сигурност,ама как да стане ниското налягане да преодолее съпротивлението на високото.Мислих си за някаква система на принципа на карбуратор...просто потока вода да засмуква от някаква дюза,и пак не се сещам как да стане че чешмяната вода да не тръгне към бидона.Мисля си първо трябва да бъдат изравнени наляганията,после е лесно
  • 1
  • 2

Тема "Капково + наторяване ... как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: