• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yasoo - специалист
Здравейте, имам проблем с няколко дръвчета и се надявам да помогнете със съвет.
Края на март месец засадих 6 Туички, тръгнаха перфектно даже има видима разлика, че са порастнали, но преди няколко седмици 3 от тях започнаха да пожълтяват и видимо да съхнат. :( Странното ми е, че съхнат неравносамо т.е. само по един клон от тях.
При саденето добавих някаква обогатена почва (нямам спомен каква беше), преди няколко седмици ги наторих леко със смесена тор Неомултиферт NPK. Поливам ги обилно 2-3 пъти седмично. Съхнат си и туй то :( Дайте съвет какво да правя, на какво може да се дължи това съхнене, как да ги спася?

Благодаря предварително за съветите!

Прилагам и няколко снимчици:

Изображение

Изображение

Изображение
firebrand - специалист
Възможно е торенето да им е дошло в повече, за напред тори с листен тор.
Поливаш ли ги редовно, лятото трябва по на често.
EDI - майстор
Кучо да не е влизал в градинката и да е торил и той, от амоняка съхне всичко.
doc_bg - напреднал
Да това е от торенето, на мен ми се е случвало често- мисля че азотната компонента в тора е виновна. Трябва да е с по-малки дози и задължително след това да се полива обилно, а още по-добре да е по време на дъжд. Сега е добре да подрежеш растенията- така ще се възстановят по лесно, а и ако ще правиш жив плет ще е по гъст.
междин - напреднал
Ако кучето опикае туята задължително изсъхват клонките.Това е причината да изсъхват определени клонки. Трябва да ги отрежеш.
yasoo - специалист
нем, кучо не ги препикава :-D Има ли оградка дори и да е една педя той знае, че не трябва да минава през нея ;)

Може наистина да е от торта, нямам представа за това се допитах до вас.
Казвате да ги поукастря, ок ще го направя още тази вечер.
На тази тема само да попитам... по кое време на годината по принцип се подрязва Туята?
crez - майстор
Може да съхне и от много поливане. По принцип туя се полива 1 път на месец. Подрязва се ранна пролет.
Еклектик - специалист
Щом толкова бързо са завехнали, вероятно не всички са имали добра коренова система. Освен това продават обогатена почва, която не е добре обеззаразена. Аз лично опропастих една магнолия, юка и лимон, докато разбера, че проблемът е в почвата. По-принцип е по-добре да ги присаждаш като ги вадиш от контейнерчето и подготвиш ямката, пясък, обогатена почва и натам стандартната процедура. Не знам как си ги присаждал, чрез разкриване на кореновата система ли. В такъв случай има един препарат, който трудно се намира в България - наричат го просто Вкоренител. Става дори за всякакви резници и вкореняването е гарантирано. Резникът или растението се потапят в разтвор за 24 часа и се засаждат. Но в твоя случай не знам - вероятно е от обогатената почва, може да е овирусена. От припикаване не става . Аз имам две туи - златиста и зелена, които котаракът всяка сутрин маркира, но са в перфектно състояние. Засади си нови ако са неспасяеми, вземи ги от реномиран разсадник и не вземай обогатена почва от женсия пазар или други съмнителни места. Най-хубав е латвийския торф, ама трудно се намира.
Махни, отрежи изсъхналите клонки с обеззаразено сечиво, така ще стимулираш растежа. Туите искат малко по бедна и песъчлива почва и наторяването е излишно, поне в първата година. Що се отнася до поливането, аз от втората година ги поливам обилно заедно с тревата през ден, проблем нямат.
Еклектик - специалист
Усъмних се дали си снимал туя, но те са много разновидности. Аз съм засадил туя Даника, която е кълбовидна и доста атрактивна. Но правилата за отглеждане са едни и същи.
Galy - специалист
Вече на два пъти греша с тор. Единия път изсуших готов жив плет на 2 години със смесен тор ( уж по малко). Втория път тази година замалко не уморих чемшири с течен тор. Започнаха да съхнат...едва ги спасих. Моите туи ги поливам общо взето веднъж седмично или на десетина дни. Развиват се много добре. Сложил съм им даже райграс от косачката като кося. Така си задържат влага. От няколко години се каня да си скова едно местенце, където да събирам листа, трева...да си съхнат и да си ползвам листен тор, но все не остава време.
  • 1
  • 2

Тема "Туя - съхне" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: