• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Galy - специалист
Здравейте, дойде ми на ум да пусна тази тема с надежда да получа някаква идея за един нов проект. Днес харесахме и ще купуваме едно идеално място за бъдещ хубав пчелин. Проблема е, че мястото е извън населено място, граничи с път и в същото време е в балкана. Притеснявам се за недоброжелатели и в тази връзка дайте идея как можем да оградим мястото. Първото, което ми хрумва е да циментираме тръби в земята и да опъна мрежа, но мястото е около 3 декара. Скъпичко ще дойде, а незнам дали ще е най-рационалното. Босичък съм в тази тема, помагайте ;) Искам първо да предпазя пчелина и в същото време да изглежда добре. Хайде, буркан мед от мен за добра идея :)
kaishew - специалист
Предлагам един мързелив и евтин вариант а ти решавай дали ти харесва.Арматурно желязо №16 или №18 с дължина около 2.2-2.5 м забиваш директно в земята през три метра и опъваш бодлива тел според това колко искаш да е нагъсто,като от долу на по малко разтояние а на горе се разрежда.За височина оставяш около 1.7-1.8 м.Ако те интересуват подробности питай.
Iliev Labs - специалист
На баба ми думи: От айдук не можеш да заградиш.
Направи си жив плет - от акация примерно. Поне ще имаш паша за пчелите :-D
Миналата есен ходих в развъдник на горското, струваше 15 стотинки за фиданка. Но бяха ги продали. Сега са ми обещали.
До скоро работата ми беше свързана с много обикаляне по селата. Виждал съм много кошери насред полето. Попитах един пчелар, дали не им ги крадът. Отговора беше, че манго кошер не пипа. Само други пчелари можело да ги откраднат, но нямало такива случай. Поразпитай във вашия край как стоят нещата. И успех!
Stanislav Stefanov - специалист
Мммм-да :? И според мен жив плет е най доброто решение,но няма да стане бързо.
Примерно- Акация на три метра(ще я ползваш в последствие хем за цвят хем и за упора на оградата) и междо нея трендафил.Има един сорт с ситни цветчета и мноооого бодли :-D Ха някой да влезе ако му стиска после.
Акацията и трендафила(роза) са доста бързорастящи.Така,че за много кратко време ще имаш страхотна firewall на пчелина.
П.П-Акация можеш да си намъкнеш от всякъде,тя е като троскота.Пуска много издънки около дървото.
Трендафила се размножава и вегетативно.Режеш пръчки и ги вкореняваш.
Galy - специалист
:) Общо взето идеите ви съвпадат с моите. Едната страна на мястото граничи с едно дере с рекичка...там е обрасло с акация и къпинак, няма минаване. От към страната на пътя обаче е само къпинак...говорил съм с тракторист да почистя всичко и най-вероятно ще си направя една ограда с метални тръби и тел за по-стабилно и отвътре ще набода акация...ще поразуча през колко метра е добре да се сее и така. А трендафила? Защо не мога да се сетя за трендафил?
Stanislav Stefanov - специалист
Galy написа:
А трендафила? Защо не мога да се сетя за трендафил?
Ние така му казваме по нашия край :lol:
Това е пълзяща роза или влачешта се.Има облагородени сортове с големи цветове и малко бодли.А трендафила е див сорт с по ситни цветчета и много тръни :-D
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACT ... WER_ID=305
peterdimov - специалист
Колега,градски,аз имам място на Кенана и съм си решил проблема точно така с бодлив плет.Пълзящата роза веднъж вкоренена е почти невъзможно да я премахнеш.Много лесно се гледа-не се гледа :-D
kapanec - специалист
колега виж и тая тема има отговори на твоя ?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20826
kapanec - специалист
колега виж и тая тема има отговори на твоя ?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20826
Galy - специалист
Благодаря ви. Много се двоумя. Хем искам да е красиво, хем да пази...ще помисля още малко. Сега като прочетох темата, която прати kapanec започнах да си представям едната страна на мястото с жив плет от лигуструм зад мрежата. Имам на вилата жив плет и няма да е проблем да си отделя клонки на пролет :) Ще снимам мястото и ще го пусна. Много е красиво...или по скоро има възможност да стане наистина за красиво ;)
Сещам се преди години когато си купувах лигуструма за вилата от един разсадник, имаше някакво растение, което го имаха само с охранителна цел - високо над човешки ръст, с много остри и големи около 3-4 см бодли, зелено с тук там дребни листенца...на този разсадник бяха направили жив плет с него и тогава му се чудех, ама я да ми попадне сега...лошото е че не съм го виждал от тогава, а незнам нищо за него.
  • 1
  • 2

Тема "Идея???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: